Vedením nemocnice je od začátku září pověřená vrchní ředitelka sekce ekonomiky a zdravotního pojištění MZd Helena Rögnerová. V pondělí uvedla, že se chce dnes se všemi informacemi seznámit a informovat ministra Vlastimila Válka (TOP 09), který doporučil Malého odvolat.

„Pan náměstek Malý se rozhodl rezignovat na svoji funkci, aby dále neeskaloval současnou situaci. Jeho rozhodnutí si velmi vážím a do vyšetření celého obvinění nebudu jeho místo náměstka pro strategii a rozvoj obsazovat," uvedla Rögnerová ve vyjádření.

Podle serveru SeznamZprávy se obvinění týkají nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Naznačovali, že by na ně měli mít kompromitující materiály.

Podle policie hrozí obviněným v případě prokázání viny až čtyřleté vězení, dvěma pak také zákazy činnosti. Obvinění z vydírání čelí dva lidé, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin. Podle SeznamZpráv jde o šéfa oddělení IT v IKEM Petra Rašku. O jeho dalším setrvání v nemocnici zatím rozhodnuto nebylo.

Stiborek rezignoval v polovině srpna, Válek nejprve vedením pověřil náměstka Malého, který byl jeho statutárním zástupcem. Na konci srpna pak v IKEM zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řešila možnou manipulaci s veřejnými zakázkami. Na začátku září byla vedením IKEM pověřená Rögnerová.

Dokud nebude jasné, kdo je bez viny a kdo je viník, tak nemá cenu vypisovat výběrové řízení, protože vyšetřování probíhá zřejmě do velké hloubky a týká se řady lidí," v pondělí novinářům Válek.

Video
Video se připravuje ...

Razie v IKEMU, obětí je i Pirk? Nečekaná reakce Dády na trest. A bude pohřeb Prigožina? Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters

Fotogalerie
19 fotografií