Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Léky na hubnutí a cukrovku zkoumají odborníci: Myšlenky na sebevraždu jako nežádoucí účinek?!

Autor: ula, ČTK - 
24. srpna 2023
05:00

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval na svém webu, že Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila přehodnocení údajů o možném riziku sebevražedných myšlenek a myšlenek na sebepoškozování u pacientů užívajících léky s látkou semaglutid. Tu obsahuje např. lék Ozempic, který je sice určen pro léčbu diabetu a obezity, ale začali jej užívat zdraví lidé na hubnutí. Blesk Zprávy oslovily MUDr. Martina Haluzíka, přednostu Centra diabetologie IKEM, zda se s podobnými sklony setkal i u českých pacientů.

„Farmakovigilanční výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil přehodnocení údajů o možném riziku sebevražedných myšlenek a myšlenek na sebepoškozování u léčivých přípravků obsahujících léčivé látky známé jako agonisté receptoru GLP-1 (semaglutid, liraglutid, dulaglutid, exenatid, lixisenatid). Tyto léky se používají k léčbě diabetu 2. typu a k léčbě obezity,“ uvedl v prohlášení SÚKL. 

Semaglutid obsahují léky Ozempic, Rybelsus a Wegovy. Zejména Ozempic získal pověst zázračného léku na hubnutí a má celosvětové výpadky, především kvůli vysoké poptávce. Tu zřejmě přiživuje fakt, že léky s obsahem semaglutidu používají celebrity na hubnutí, mezi nimi je například i americký podnikatel Elon Musk. V Česku zaznamenal Ozempic výpadek v dubnu. Ministerstvo zdravotnictví se tedy rozhodlo omezit jeho předepisování jen na obezitu.

150 možných případů sebepoškozování

„Přehodnocení bylo spuštěno Islandskou lékovou agenturou na základě hlášení podezření na nežádoucí účinek, které popisovaly sebevražedné myšlenky a sebepoškozování u lidí užívajících liraglutid a semaglutid. Úřady dosud identifikovaly 150 hlášení o možných případech sebepoškozování a sebevražedných myšlenkách, která analyzují,“ říká dále zpráva od SZÚ. 

Zástupce EMA řekl portálu CNN, že zatím není jasné, zda sebevražedné myšlenky způsobilo užívání léků, nebo jsou to projevy spojené se základním onemocněním pacientů nebo s jinými faktory.

Léky Ozempic i Wegovy vyrábí nadnárodní farmaceutická společnost Novo Nordisk. Ta pro CNN uvedla, že „bezpečnost pacientů je nejvyšší prioritou“, a že „všechny zprávy o nežádoucích účincích z užívání léků bere velmi vážně“.

Sebevražedné chování není v současné době uvedeno jako nežádoucí účinek v informacích o přípravku. Uvádí se např. nevolnost, zvracení a průjem. Přezkoumání léků bylo zahájeno na začátku července a bude pravděpodobně ukončeno v listopadu tohoto roku.

Diabetolog: Obezita i cukrovka se pojí s depresemi

Jak řekl Blesk Zprávám MUDr. Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM, semaglutid je již v klinické praxi jak u diabetiků na léčbu cukrovky, tak i u nediabetiků na léčbu obezity v řadě zemí u mnoha pacientů používán. 

„Nicméně ani ve velkých studiích se deprese a sklony k sebevraždě ve zvýšené míře nevyskytly,“ dodal k tomu Haluzík a pokračuje: „Podle mých informací bylo v poslední době hlášeno několik případů pacientů s těmito obtížemi, které mohly potenciálně souviset s léčbou semaglutidem.“

Diabetolog zdůrazňuje, že podle prohlášení SÚKL jde zatím o signály, které vyžadují další zkoumání.

„Přítomnost signálu nemusí nutně znamenat, že daný nežádoucí účinek je způsoben konkrétním léčivým přípravkem. Obezita i cukrovka jsou obecně spojeny se zvýšeným výskytem depresí a může také jít o náhodný souběh, nikoliv důsledek léčby semaglutidem,“ řekl Blesk Zprávám Haluzík s tím, že se domnívá, že uvedená souvislost v tuto chvíli není prokázána, a nelze ji tedy ani úplně vyloučit.

Ve své klinické praxi se MUDr. Haluzík s podobnými projevy nesetkal, ani když lék nasadil lidem, kteří se s depresí již léčili či léčí.

Výpadek léků v Česku

Na začátku dubna náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček oznámil, že Ozempic má v Česku výpadek. I když je nahraditelný, resort omezil jeho předepisování jen na obezitu. Firma vysvětlovala výpadek výrazným zvýšením poptávky.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové spotřeba v poslední době narostla. „Je důvod se domnívat, že je předepisovaný i v jiných indikacích,“ řekla. Jednoduše řečeno těm, kteří netrpí cukrovkou, ale chtějí zhubnout.

„Hollywoodský lék“

Ozempic se stal populárním hlavně v Hollywoodu. Jeho užívání hollywoodskými hvězdami zejména kvůli jeho vlivu na hubnutí je veřejným tajemstvím, na jehož konto vtipkoval i moderátor Jimmy Kimmel na předávání Oscarů. „Všichni vypadají tak skvěle. Když se rozhlédnu, musím se zeptat: Je Ozempic to pravé pro mě?“

Užívání podobného léku, jako je Ozempic, přiznal například americký podnikatel Elon Musk a také herečka a moderátorka Chelsea Handlerová, která ale lék podle svých slov přestala užívat poté, co se dozvěděla, že je určen pro lidi s cukrovkou. Ozempic mezitím získal přezdívku „hollywoodský lék“ a bulvární média v zahraničí spekulují, která celebrita, co zázračně zhubla, si jej také nechala naordinovat.

Video  Cukrovka může být ze stresu, varuje lékař.  - Andrea Ulagová, Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 24. srpna 2023 08:18 )

Mám cukrovku už 20 let, ale depresemi trpím jen v případě, že si pustím televizi a slyším blábolit idi oty z vlády.

Celebrity-chachacha ( 24. srpna 2023 07:44 )

Lék na hubnutí kupují pouze lidé s hubeným mozkem.

Zobrazit celou diskusi