Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vlastní slepice jako způsob, jak ušetřit? I ptáci zdražili: Jeden vyjde až na 320 korun

Autor: ČTK - 
22. června 2023
09:27

Za slepici na chov dnes chovatelé zaplatí zhruba dvakrát víc než před třemi lety. Například na chovatelské burze v kolínské části Štítary za slepici ve stáří 22 až 24 týdnů, která začíná snášet vejce, zaplatí 280 až 320 korun. Nárůst ceny ovlivnilo zejména zdražování krmiv i elektrické energie. ČTK to řekl předseda kolínské základní organizace Českého svazu chovatelů Karel Chadraba.

„Ceny komodit jdou rychle nahoru, ale dolů pak padají pomalu, dřív byla pšenice za 300 až 400 korun za 100 kilo, dnes je to 600 až 800, narostla i cena krmných směsí o třetinu až na 1400 korun, ta se hodně liší podle kvality,“ řekl Chadraba. Vylíhnuté kuře podle něj hodně prodražují i vyšší ceny elektrické energie. „Potřeba elektřiny je právě u mladých opravdu velká, do čtyř až pěti týdnů, než mají vlastní termoregulaci, jim musíte svítit,“ doplnil Chadraba.

Slepice se podle něj na chovatelské burze dají sehnat celoročně, největší zájem ale bývá zjara. Vyšší ceny zatím zájem chovatelů výrazně neodradily, kupují jich ale třeba méně. „Zhruba před čtyřmi lety, když se cena vajec poprvé výrazněji zvedla, si lidi v Kolíně kupovali slepice i na balkony, pak je ale také řada z nich prodávala zpět, protože zjistili, že takové zvíře potřebuje alespoň trochu výběhu,“ doplnil Chadraba.

Na Kolínsku funguje šest základních chovatelských organizací, kolínská má 75 členů, z toho 22 jsou chovatelé drůbeže. Patří k největším ve středních Čechách. Na pravidelných chovatelských burzách v chovatelském areálu nabízí celoročně každou neděli vedle zvířat například i sadbu, krmiva a chovatelské potřeby. V jarních měsících ji navštěvují tisíce lidí. Na burze prodávají chovatelé slepice na vejce i výstavní plemena.

Video  Týrané slepice se zotavují v útulku, místo kurníku mají psí kotec.  - Kateřina Bokrová Lang, Psí domov Řepnice
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 22. června 2023 17:50 )

Clanek je hezky. U cervenycxh slepic na onrazku neni jasne, jestli to jsou Hempsiry a nebo Rode Island...

Zobrazit celou diskusi