
Anketu Zlatý kuchař vyhrál Marek Fichtner. Punčochář z MasterChefa skončil třetí

V sedmém ročníku ankety Zlatý kuchař zvítězil Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Anketa se letos vyhlašovala po tříleté pauze. Na druhém místě se umístil Pavel Býček z pražského podniku The Eatery. Třetí je Jan Punčochář, který má od roku 2019 restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce, v minulosti třikrát skončil na prvním místě. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil Martin Jiskra, majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic. Soutěž vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue. Výsledky ankety dnes organizátoři představili novinářům.
Fichtner pracoval mimo jiné v kodaňské restauraci Noma, která je označována jako jedna z deseti nejlepších na světě. V Praze pracoval například v hotelu Kempinski a restauracích Le Grill nebo Augustine. V restauraci Červený jelen kombinuje styl tradiční české hospody s moderním pojetím gastronomie.
Při přebírání ceny řekl, že kuchaři si ocenění zaslouží vzhledem k tomu, jak náročná je to profese. „Všichni za plotnami by měli být oceněni za práci, kterou dělají,“ doplnil. Cenu vnímá jako ocenění pro všechny kolegy, s nimiž mohl ve své kariéře spolupracovat.
Jiskra, který byl letos zvolen do síně slávy, začínal v pražském hotelu Alcron v roce 1981. Po pádu komunismu pracoval v Rakousku, USA nebo v Japonsku a řadě dalších zemí. Pracoval mimo jiné v michelinské restauraci Northcote Manor ve Velké Británii. V ČR vedl kuchyni například v karlovarském Grandhotelu Pupp. Od roku 2019 provozuje Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici na Strakonicku.
V dalších kategoriích ankety zvítězil jako objev roku Jan Knedla, jenž má ze zahraničí pracovní zkušenosti z podniků se dvěma michelinskými hvězdami. Má vlastní restauraci Papilio ve Vysokém Újezdě na Berounsku. Ocenění Zlatý zahraniční kuchař získal Andy Tan, který pochází z Indonésie. Působí v pražské restauraci SaSaZu, kde se věnuje propojení asijské kuchyně s evropskými postupy.
Cenu Zlatý cukrář získala Helena Fléglová, zakladatelka HF Pastry Academy, ve které vede kuchařské kurzy. Je také součástí Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR a členkou představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Letos se poprvé vyhlašovala kategorie hvězda street foodu, kterou získal Peter Szamuhel z Brna, kde provozuje takzvaný food truck.
V posledním ročníku ankety v roce 2019 skončil na prvním místě Přemek Forejt, letos třetí Punčochář byl druhý.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.