Davy lidí se sešly v sobotu vpodvečer na pražské letenské pláni, aby si připomněly smutné výročí - rok od začátku války na Ukrajině. Na místě jich v 17:30, kdy byl ohlášen začátek, byly stovky a další stále přicházely. 

V úvodu akce promluvil publicista a spisovatel Jiří Padevět. Vedle výročí války na Ukrajině připomněl sobotní 75. výročí komunistického puče v Československu a také 73. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara na následky mučení příslušníky StB. „Zkusme alespoň tímto pochodem vzkázat agresorovi, že jsme na straně Ukrajiny, na straně svobodného světa vzdorujícího východní despocii,“ řekl.

Mezi prvními řečníky byl také americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. „S blížícím se tragickým výročím jednoho roku od zahájení brutální totální války Ruska proti Ukrajině mám jednoduchý vzkaz. Je to zpráva pro vás, pro ukrajinský národ a pro Vladimira Putina. Spojené státy americké stojí na straně Ukrajiny. Stojí na straně České republiky. A Spojené státy budou na naší straně stát tak dlouho, jak bude potřeba,“ nechal se slyšet. 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) obyvatelům Česka poděkoval. „Chtěl bych říci, že ČR výzvu, která před ní loni stála, zvládla. Nikdo z nás si loni touto dobou nedovedl představit, že na našem území registrujeme bezmála 500 tisíc lidí, kteří přijdou z Ukrajiny. Zvládli jsme to a zvládli jsme to jen díky vám, že jste otevřeli své domy, byty,“ uvedl. „Myslím si, že to bude jednou vnímáno jako velký příběh humanity a úspěchu České republiky,“ dodal. 

Součástí akce, kterou pořádá Dárek pro Putina, Paměť národa, Milion chvilek pro demokracii a Velvyslanectví Ukrajiny v Praze, byl také tematický videomapping na budovu ministerstva vnitra na Letné, který začal v šest hodin. Ukázal počátek války na Ukrajině i to, co následovalo, lidé si mohli vyslechnout dojemné zpovědi uprchlíků z Ukrajiny, kterým se v Česku dostalo pomoci. Poté lidé vyrazili průvodem k ruské ambasádě, kde do země zapichovali vlaječky a zapalovali svíčky, a následně dorazili k ukrajinské ambasádě.

Proslov prezidenta Pavla

Tam k nim promluvil nově zvolený prezident Petr Pavel, kterého dav přivítal hlasitým potleskem. „Na jedné straně je toto výročí smutné tím, že se bavíme o válce, která přináší obrovské oběti na životech i materiálních hodnotách, na druhé straně povzbudivé, protože Ukrajina se brání, západní země jí pomáhají. Prezidentu Putinovi se podařil pravý opak, než chtěl. Rusové jsou považováni ve většině světa za barbary, Putin své zemi uškodil víc, než kdokoliv před ním,“ nechal se slyšet.

Uvedl také, že toho s Ukrajinou máme společného víc, než si možná uvědomujeme. „Zarážející je podobnost mezi Sudety a léty 1938 a 1939 a dnešní Ukrajinou. Před světovou válkou se Hitler choval stejně, jako se teď chová Putin ve vztahu k Ukrajině. Zneužil německou menšinu v našich Sudetech, podněcoval násilí, které pak použil jako záminku pro potlačení,“ uvedl s tím, že Ukrajina, která se hrdinně brání už celý rok, si zaslouží obrovský respekt. „Myslím si, že bychom měli Ukrajinu podporovat ve všem, co dělá, protože je to i naším zájmem,“ dodal.

Na otázku moderátorky Světlany Witowské, jak vnímá válku jako člověk, pak odpověděl: „Každý, kdo válku poznal zblízka, ví, jaká hrůza to je, co to přináší nejen vojákům, ale především civilnímu obyvatelstvu. Každý, kdo si tím prošel, ví, že by tohle vlastní zemi nikdy nepřál. Proto se mě dost dotýkalo, když jsem před druhým kolem slýchal, že bych chtěl naši zemi zatáhnout do války. Je to nesmysl, protože já moc dobře vím, jaké to je,“ dodal. 

Chargé d’affaires ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj poděkoval Čechům za pomoc Ukrajincům, britský velvyslanec v Česku Matthew Field zase Ukrajině, že bojuje za svobodnou Evropu. Všem divákům zahrála ukrajinská kapela z Charkova a následně David Koller. Koncert skončil v deset večer. 

Fotogalerie
72 fotografií