
Rohlík za 27 korun! Zdražování drtí pacienty s celiakií, dieta je přitom jediná léčba nemoci
Michaela (39) z Ostravy trpí celiakií - autoimunitním onemocněním, při němž dochází k chronickému zánětu tenkého střeva. Alergii na lepek po ní bohužel zdědil i syn (7) a dcera (5). Podle Michaely nemoc zásadně ovlivnila chod celé rodiny - provozně, psychicky a finančně, což pociťují právě nyní, kdy citelně zdražují potraviny, i ty bezlepkové. Přitom celiaci už před krizí platili za potraviny o 3 tisíce korun více než zdraví lidé. Míša tak zaplatí za čerstvý rohlík 27 Kč, kilogram bezlepkové mouky stojí okolo 100 až 120 korun.
Z celkových odhadovaných asi 100 000 lidí, kteří v Česku trpí celiakií, se zatím daří diagnostikovat asi 20 procent. Ostatní sice mají zdravotní potíže, ale o jejich původu neví.
Tak na tom byla i Michaela, která zjistila, že má celiakii až v roce 2018, kdy byly synovi tři roky. „Příznaky jsem měla už dříve, jen lékaři si to nespojili a sváděli to na hypofunkci štítné žlázy – a z toho pomalé trávení,“ svěřila se Blesk Zprávám. Celiakii má i její mladší dcera.
Nemoc se může projevovat bolestmi břicha, nadýmáním, ale také anemií, osteoporózou, neplodností, zvýšenou kazivostí zubů, bolestí kloubů či únavou. Lidé tyto projevy často zaměňují za jiné poruchy trávicího ústrojí, a celiakie tak zůstává neodhalena. K propuknutí nemoci může dojít v kterémkoli věku.
Porušení diety vede ke komplikacím
„Snažíme se proto nabádat lékaře nejrůznějších specializací, aby své pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve odběrem krve. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim odebereme vzorek z tenkého střeva, kde zjistíme poškození sliznice typické pro celiakii. Pak pacienta s celiakií převezme do své péče gastroenterolog,“ uvedl doc MUDr. Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
Jakmile lékař celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Znamená to tedy vzdát se běžného pečiva, těstovin nebo například piva. Porušování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění, těžké osteoporóze, sterilitě a dalším problémům.
Rohlík za 27 korun
Podle Kohouta lidé s celiakií už před krizí zaplatili za potraviny měsíčně o 3 tisíce korun více než zdravý člověk.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.