Městská část dlouhodobě kritizovala přítomnost velkého množství drogově závislých v oblasti, podle starostky Prahy 5 Renáty Zajíčkové (ODS) se s ohledem na časté a naléhavé stížnosti místních obyvatel nepodařilo najít jiné řešení než výpověď. Starostka dodala, že za zásadní považuje zlepšení veřejného prostoru i bezpečnosti, kterou by mělo posílit právě plánované zřízení policejní služebny. Nejbližší je nyní pro obyvatele Košíř dostupná až ve Stodůlkách, uvedla.

Na kultivaci veřejného prostoru pro obyvatele v okolí Mahenovy ulice už práce začaly. „V provozu je zrekonstruovaná zastávka MHD U Zvonu a Technická správa komunikací připravuje studii na revitalizaci náměstíčka v jejím sousedství. Hotová má být do dvou let,“ přiblížil Jan Panenka, předseda Výboru dopravního ZHM Praha 5 (ODS).

Zajíčková zopakovala, že ze tří kontaktních center pro drogově závislé jsou dvě v Praze 5, kde se také nachází ordinace substituční léčby. Magistrát podle ní musí podobná zařízení rozmístit po celé metropoli, aby Praha 5 nebyla nadále neúměrně zatížená. Starostka doplnila, že krok nesouvisí s prací organizace Progressive, které si váží. „Naše rozhodnutí nemíří proti němu. Chceme jím vyburcovat hlavní město, aby už konečně začalo konat,“ uvedla.

Magistrát krok kritizuje

Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) dříve výpověď kritizovala. „Předvolební načasování výpovědi smlouvy Progressivu považuji za krajně nešťastné. Před volbami politici nechtějí řešit nepopulární témata, protože se obávají ztráty volebních preferencí. Po volbách zase bude obtížné s politiky jednat, protože budou vytíženi sestavováním koalic,“ uvedla před časem s tím, že z toho důvodu žádá Zajíčkovou o prodloužení nájmu o rok. Ta nyní tuto možnost odmítla. „Z našeho rozhodnutí o výpovědi nájmu centru Progressiv proto určitě neustoupíme a jsme přesvědčeni, že je správné,“ sdělila.

Krok Prahy 5 kritizovala i Česká asociace streetwork, která radnici také vyzvala, aby smlouvu prodloužila do doby, než se pro centrum najdou jiné prostory. Podobně se vyjádřil i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který navíc upozornil na neochotu pražských městských částí vyjít magistrátu vstříc a najít prostory pro lepší rozložení kontaktních center na území metropole.

Podle analýzy, kterou letos na jaře zpracovala Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, bylo v roce 2021 klientem kontaktních center v Praze asi 7000 lidí, o rok dříve to bylo asi 6000. Dalších zhruba 10 000 lidí trpících závislostmi loni v Praze využilo terénních programů, ambulantních a podobných adiktologických služeb. V Praze je podle odborníků až pětina všech problémových uživatelů drog v republice a velká část z nich patří mezi takzvané mobilních uživatele, kteří v metropoli nebydlí.

Fotogalerie
14 fotografií