Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Živnostníků v Česku ubývá, Praha se ale stále drží. V jakých oborech končí nejčastěji?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, for, swp - 
2. prosince 2022
11:00

V říjnu poprvé od konce roku 2020 v ČR ubylo živnostníků, a to meziměsíčně o 284. Živnost zahájilo 7110 lidí. Zároveň ji ukončilo 7394 podnikatelů, nejvíce za dobu, kdy jsou tyto analýzy prováděny, tedy nejméně od roku 2010. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Za velkým nárůstem zániků stojí zejména odvětví obchodu, kde letos ke konci října ukončilo činnost o 5000 živnostníků více než loni. O 2000 živnostníků více ukončilo činnost i v odvětví profesních vědeckých a technických činností,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Úbytek živnostníků nastal podle analýzy vedle obchodu i v ubytování a stravování, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a v nakládání s nemovitostmi.

Firma uvedla, že celkově začalo v ČR od začátku roku do konce října podnikat 66 130 živnostníků, tedy téměř o 10 000 více než ve stejném období loni. Zároveň ale podnikání ukončilo 47 618 osob, proti loňsku o 13 000 více. Celkově tak přibylo 18 512 živnostníků, o 3464 méně než za prvních deset měsíců roku 2021.

Výkyv, nebo trend?

Krajem s nejvyšším růstem počtu podnikatelů je stále Praha, kde připadá 19 nových živnostníků na deset zaniklých. Na 15 nových živnostníků na deset zaniklých připadá ve Středočeském kraji, na Zlínsku a na Pardubicku. Počet živnostníků klesl na Liberecku, kde připadá šest nových živnostníků na deset zaniklých.

„Zatím není jasné, zda šlo ohledně vysokého počtu zániků živnostníků v říjnu pouze o jednorázový výkyv, nebo už se začíná projevovat současná ekonomicky nepřívětivá doba. Je možné, že živnostníci začínají mít problémy se zdražováním vstupů do podnikání, a kvůli nejisté budoucnosti podnikání raději opouštějí. To se ale ukáže až na číslech v dalších měsících,“ řekla Kameníčková.

Nejrychleji přibyli živnostníci v informačních a komunikačních činnostech, kde od začátku roku připadá 31 nových živnostníků na deset zaniklých. Celkem 25 nových živnostníků na deset ukončených připadá také v ostatních činnostech a 21 v dopravě a skladování. Největší úbytek u živnostníků nastal v odvětví obchodu, kde na deset zaniklých živnostníků připadli čtyři nově vzniklí.

Celkově letos během prvních deseti měsíců roku v porovnání s loňskem stoupl počet nových živnostníků nejvíce ve stavebnictví (o 34 procent na 9791) a v oboru vzdělávání a zdravotní a sociální péče (o 25 procenta na 1776 nových živnostníků), dodal CRIF.

Video  Nejdůležitější daňové novinky roku 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi