Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expertka: Spočítejte si spotřebu na 40 let! Které bydlení „žere“ méně a proč má smysl rekonstruovat?

Autor: Anna Marie Bukovanská, lig - 
5. listopadu 2022
05:00

Když lidé investují do fotovoltaiky nebo dalších prvků udržitelného a soběstačného bydlení, často se ptají: Kdy se mi to vrátí? „Takhle ale neuvažujeme, když investujeme například do auta nebo kabátu. Do úvah o ceně domu nebo bytu pořád neumíme započítat prvních 40 let jeho života,“ řekla Blesk Zprávám odbornice na ekologické stavby Yvonna Gaillyová z  institutu Veronica. i Další experti promluvili pro Blesk Zprávy o energetické náročnosti budov, která je nyní stále aktuálnější. Proč není důležité řešit „jen“ zateplení, ale i přehrávání?

Přestože se uhlíková stopa a soběstačnost bydlení řeší přes deset let, až teď víc než kdy jindy vidíme, jak energeticky náročný dům zatěžuje planetu i peněženky. Stejně však společností nadále koluje mýtus, že udržitelně mohou bydlet jen bohatí. Důkaz o opaku přináší až současná energetická krize. Ta ukazuje, že do rozpočtu bydlení musíme započítat i provozní náklady, například kolik bude stát ročně vytápění. 

Například majitelům pasivních a nízkoenergetických domů se ani nevyplatí pořizovat si kotel. Na pár dnů nebo týdnů v roce jim postačí elektrické vytápění. „U pasivních nebo nízkoenergetických domů mohou převýšit náklady na ohřev teplé vody náklady na vytápění,“ řekl Blesk Zprávám Robert Špalka z ČKAIT.  Naopak nesoběstačné budovy budou lidé „krmit“ penězi daleko víc.

„Udržitelná výstavba je sociálně citlivá, povaha domu chrání před vysokými účty i lidi, kteří si je nemohou dovolit

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.