Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednal s Redlem, měl odejít, ale zůstává. Knap bude šéfem České pošty ještě týdny

Autor: ČTK - 
29. září 2022
20:21

Generální ředitel České pošty Roman Knap, který měl odejít na konci září, ve funkci zatím zůstává. Ministerstvo vnitro po dohodě s odborníky vypíše výběrové řízení v říjnu, výsledky by mělo mít do konce roku. Knap do té doby ve vedení státního podniku zůstane. Informace, které dnes na webu zveřejnily Hospodářské noviny (HN), potvrdil následně mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) HN potvrdil, že vláda nyní musí rozhodnout o tom, jaké služby bude Česká pošta provozovat, aby bylo možné udržet jejich financování. Nový ředitel má podle něj udělat z pošty, která podle něj není v dobré kondici, konkurenceschopnou firmu.

Vláda má o dalším směřování České pošty rozhodnout během podzimu Samotný proces transformace chce Rakušan nechat na generálním řediteli, který vzejde z výběrového řízení. Od původního záměru vypsat tendr už v létě upustil ministr po dohodě s experty.

„Odborníci nám tvrdili, že vypisovat řízení na takto exponovanou manažerskou funkci v letních měsících je úplný nesmysl. Podmínky budou zveřejněny 3. října a dokončeno bude určitě do konce tohoto roku,“ dodal ministr.

Knap podle HN zatím neuvedl, zda se do výběrového řízení přihlásí. O budoucnosti pošty má ale představu: „Prezentoval jsem na setkání s koaličními špičkami koncept, který je založen na tom, že dojde k oddělení státních služeb od komerčních. Firma uvnitř už je takto nastavená včetně účetních okruhů nebo vazeb mezi jednotlivými částmi byznysu,“ uvedl současný generální ředitel podniku.

Navrhovanou cestou není podle Rakušana privatizace České pošty. „Dojde k rozdělení, ale to neznamená, že pošta nebude ve státních rukou. Nechceme omezovat regionální služby, je otázkou, jestli jsou všude udržitelné velké, staré, neúsporné domy,“ reagoval Rakušan na dotaz, jestli chce rušit některé pobočky. Dříve mluvil o tom, že některé takové provozovny by měly být nahrazeny moderními kiosky.

Tvrdil, že Redla neznal

Knap se na odchodu z vedení České pošty dohodl s Rakušanem v červnu, krátce po vypuknutí takzvané kauzy Dozimetr týkající se údajné korupce v pražském dopravní podniku. Knap se loni na obchodní schůzce sešel s podnikatelem Michalem Redlem, který byl podle policie už tehdy hlavou zločinecké skupiny, která ovlivňovala veřejné zakázky.

Podle Knapa však byla schůzka náhodná, podnikatele prý na ni přivedli zástupci obchodního partnera pošty. Že by bylo důvodem k hledání nového šéfa právě toto, i Rakušan podle Hospodářských novin později odmítl. „Je zdravé, aby takto významná instituce, která se potýká s obrovskými výzvami, po určité době vypsala na takto exponované místo výběrové řízení,“ uvedl tehdy.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru.

Pošta provozuje v republice zhruba 3200 poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území země.

Video  Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi