Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S Krejčířovým přítelem Redlem se potkal i šéf České pošty. Rakušan: Musí odejít

Aktualizováno -
19. června 2022
15:13
Autor: ČTK - 
19. června 2022
13:00

Ministr vnitra a předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan plánuje odvolání generálního ředitele České pošty Romana Knapa. Sejde se s ním příští týden, aby s ním projednal termín a způsob jeho odchodu. Na funkci chce vypsat výběrové řízení. Uvedl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT). Podle vyjádření mluvčího České pošty je záměr odvolat Knapa pouze politické rozhodnutí, které nemá z hlediska fungování pošty logiku.

Rakušan podle svých slov uvažoval o odvolání Knapa již dříve s tím, že by odešel na podzim. Jeho rozhodování urychlila informace o setkání Knapa s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Schůzka se měla uskutečnit za předchozího ministra vnitra Jana Hamáčka.

„Já jsem dlouhodobě zamýšlel přijít se změnami v managementu České pošty. Příští týden budu mít schůzku s Romanem Knapem a měli bychom hledat termín a způsob jeho odchodu,“uvedl Rakušan s tím, že Knapa chtěl původně odvolat až poté, co pošta získá novou poštovní licenci nebo dokončí některé strategické kroky. Vyjádření Knapa se ČTK pokouší získat.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka si Redla na domluvenou obchodní schůzku s Knapem přivedl obchodní partner bez předchozího ohlášení. Knap přitom Redla nikdy před tím neviděl a ani jej neznal. „Na schůzce s ním nic nedomluvil, byl schůzce pouze přítomen na straně dlouholetého obchodního partnera České pošty. O historii pana Redla byl informován až po této schůzce, poté s ním již žádný kontakt neměl. Odvolání pana generálního ředitele je tedy čistě politickou záležitostí, z hlediska fungování České pošty nedává logiku. Pan ministr může být spokojen s tím, že na Českou poštu se nikdo ze skupiny pana Redla nedostal. A to díky generálnímu řediteli,“ reagoval dnes pro ČTK Vitík.

Rakušan na začátku února odvolal osm členů z 15členné dozorčí rady České pošty a devátý sám odstoupil. Odvolané radní označil za politické trafikanty, které nahradili odborníci. Knap je generálním ředitelem pošty od roku 2018, kdy zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném tehdejším ministrem vnitra Lubomírem Metnarem (za ANO). Před tím vedl českou pobočku softwarové firmy SAP.

V posledních letech státní Česká pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 až 900 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy Kč po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát v současnosti podniku dluží šest miliard Kč. Většinu dlužné částky již však pošta podle informací ČTK vyčerpala v podobě úvěrů.

Video  Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 20. června 2022 13:24 )

Měli by odejít i ti, co se s nějakým Redlem ani nesetkali. Špatný výběr lidí, zodpovědnost by je měla dohnat. Ministr by měl okamžitě rezignovat.

horaIysa ( 19. června 2022 21:34 )

Tak začni vyhánět hrdino.

horaIysa ( 19. června 2022 21:33 )

Ty se z toho pandemického zákona poděláš. Nemelešo ničem jiném

Jirik-ta ( 19. června 2022 20:16 )

jedině.

Jirik-ta ( 19. června 2022 20:15 )

to je klasika, ale na vládnutí čas nemají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa