Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvořákova hra o poplatky: Dejte mi víc peněz! …nebo budou trpět senioři a děti

Autor: Vera Renovica, David Polák - 
5. září 2022
16:50

Musíme šetřit a poznáte to. A pokud brzy nezačnete přispívat víc, bude to ještě znatelnější. Tohle »turné« si v létě po médiích střihl ředitel České televize Petr Dvořák (57). Během září začne jednat s koaliční radou, které v době prošpikované krizemi a také volbami řekne: Nedáte peníze? Nezbude na důchodce a ani na děti!

Dvořák tvrdí, že v následujících dvou letech bude muset šetřit. Výsledkem bude zrušení retro kanálu ČT3, který mají rádi senioři, či úbytek pohádkové tvorby. I na veřejnoprávní televizi, stejně jako na všechny další redakce, podniky apod., dopadá šílená inflace a rostoucí ceny energií.

Televizní poplatek, který činí 135 korun měsíčně, se nezvýšil od roku 2008. Se zohledněním inflace nyní podle propočtů ČT reálně činí jen 86 korun.

Odtržené od reality?

Na tutéž věc si stěžuje i šéf Českého rozhlasu René Zavoral (46), jemuž koncesionáři přispívají 45 korun měsíčně. Ten by chtěl, aby poplatek vzrostl na 60 korun. Ve srovnání s tím, že se neví, za co ani čím budeme v zimě topit, ale vypadají tweety České televize o tom, že musela kvůli nedostatku peněz odprodat část práv na vysílání mistrovství světa ve fotbale jiné televizi, odtrženě od reality.

Kritici také poukazují na to, že ČT produkuje už tak drahé pořady a má tedy prostor šetřit stejně jako všichni ostatní.

Zpoplatnit počítače

V průběhu září má dle informací Blesku poprvé zasednout koaliční pracovní skupina pro komplexní tzv. »velkou« novelu mediálních zákonů. A vyřešit financování veřejnoprávních médií bude jedním z hlavních témat.

Sám Dvořák už v létě řekl, že si dovede představit buď zvýšení koncesionářského poplatku (pokud by se měla zohlednit inflace, měl by činit 190 korun měsíčně), na přechodnou dobu umožnit České televizi pouštět více reklamy klidně i uvnitř jednotlivých pořadů, anebo asi nejjednodušší fígl: Chtít poplatky i od lidí, kteří doma nemají televizní či rozhlasový přijímač, ale streamují produkci ČT či ČRo na počítači či mobilu.

Plány neřeknou

Právě tohle je zatím ta nejpravděpodobnější varianta. Že je mu sympatická, v minulosti řekl také ministr kultury Martin Baxa (46, ODS). Zapadají do toho i jeho aktuální slova pro Blesk, že navyšování koncesionářských poplatků jako takových teď resort neplánuje.

„Naším cílem je dojít k rozumnému výsledku, aby financování bylo dostatečné a do budoucna předvídatelné, o konkrétních podobách jednáme,“ nechal se pak slyšet premiér Petr Fiala (58, ODS). Co přesně ale přinesou jednotliví aktéři na stůl, ukáže čas. Zatím se mlží.

„Plány, včetně variant a propočtů změn financování, máme připraveny. Politikům i odborné veřejnosti je chceme představit na podzim,“ řekla Blesku mluvčí ČT Karolína Blinková.

Koncesionářské poplatky: Jak a kdo je odvádí?

Platí je domácnost, která ma televizní či rozhlasový přijímač. Mimochodem, rozhlasový poplatek platíme i tehdy, pokud vlastníme pouze televizi. I tou lze totiž přijímat rozhlasové vysílání.

Pokud domácnost vlastní více přijímačů, třeba i na chalupě či chatě, platí vždy jen za jeden. Ale kdo je v nájmu a používá přijímače nájemce, musí poplatky odvádět, nikoliv majitel televize či rádia.

Za počítače nebo notebooky se odvádí koncesionářský poplatek v případě, kdy mají připojení FM/DVB-T tuner či televizní kartu, protože tato zařízení umožňují přijímání rozhlasového nebo digitálního vysílání. Pokud přes internet obsah pouze streamujeme (tj. většina uživatelů), není počítač považován za přijímač. Za mobilní telefony se nic neplatí.

Poplatky odvádět nemusí řada osob, fyzických i právnických (například školy, lidé, kteří trpí slepotou či hluchotou, domácnosti/jednotlivci pod 2,15násobkem životního minima).

Rozhlasový poplatek je 45 korun, televizní poplatek 135 Kč, odvádí se měsíčně.

Tisková konference České televize: Petr Dvořák Tisková konference České televize: Petr Dvořák | Marek Pátek

Hospodaření na „Kavkách“: Peníze jsou, ale musí se šetřit!

Koncesionářské poplatky představují více než 90 procent celkových ročních příjmů instituce. Ve vysílání ale nesmí reklama přesáhnout 0,5 procenta denního vysílacího času a může být vysílána jen na programech ČT2 a ČT sport.

Letos televize hospodaří s rozpočtem 7,2 miliardy korun, což je o 235 milionů Kč víc, než byl loňský rozpočet. (Srovnatelné je třeba ministerstvo zahraničních věcí s 8 miliardami nebo Akademie věd ČR se 7 miliardami.) Generální ředitel ČT Petr Dvořák pak bere standardně kolem 240 tisíc hrubého, za loňský rok mu byla nedávno schválena maximální možná odměna ve výši 2,4 milionu korun. Při jejím zohlednění má vyšší příjem než premiér.

Přes tohle všechno je prý nutné v ČT ušetřit za roky 2023 a 2024 takřka miliardu. Dvořák proto ohlásil, že od 1. ledna skončí kanál ČT3 orientující se na retro tvorbu, kterou mají rádi senioři. Kanál ČT sport omezí nákupy vysílacích práv či výrobu pořadů. Do budoucna si dovede představit i konec ČT art či celého sportovního kanálu. Škrtnout se má do konce letošního roku 50 pracovních míst, v dalších dvou letech pak ještě 200 míst. Dvořák zároveň tvrdí, že ČT raději bude dělat méně věcí kvalitně, což se dotkne právě původní tvorby.

Ptali jsme se politiků: Chcete, aby domácnosti platily více?

Piráti: Spíše ne

„Jednoduchá řešení neexistují. »Pouze« zvýšit poplatky o inflaci apod. není samospásným řešením, které by ostatně mělo všeobecnou podporu - ani vzhledem k finanční situaci českých domácností. Možností úprav je celá řada, například změna definice veřejnoprávního poplatníka nebo částečné znovuzavedení reklamy. Tyto možnosti budou předmětem diskuze. Právě v těchto dnech vzniká koaliční pracovní skupina pro tzv. »velkou« novelu mediálních zákonů. Cílem je dostat tyto zákony do 21. století. Zákony o ČT či o ČRo vznikaly v 90. letech a nepočítaly například s internetem a dalšími technologickými pokroky. Svět se v oblasti audiovize změnil,“ řekl Ivan Bartoš (42, Piráti), vicepremiér a ministr pro místní rozvoj.

Ivan Bartoš na závěrečné tiskové konferenci zasedání evropských ministrů místního rozvoje Ivan Bartoš na závěrečné tiskové konferenci zasedání evropských ministrů místního rozvoje | ČTK / Šulová Kateřina

ANO: Teď rozhodně ne!

„Měli bychom se zamyslet nad tím, jak Česká televize funguje a jak je financována. Nechci teď lacině kritizovat ředitele ČT ani ministra kultury Baxu. Určitě však nepodporuji růst koncesionářských poplatků ve chvíli, kdy lidé nemají ani na základní potřeby,“ uvedla pro Blesk Jaroslava Pokorná Jermanová (52, ANO), stínová ministryně kultury.

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zvolená 9. 10. 2021 Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zvolená 9. 10. 2021 | ČTK / Fluger René

ODS: Uvidíme, ale je špatná doba!

„Koncesionářské poplatky jsou upraveny speciálním zákonem a jeho případné změny může předložit na jednání vlády ministr kultury, nikoliv ministr financí. Nicméně si nemyslím, že teď je ta správná doba na zvyšování koncesionářských poplatků, protože by to zatížilo domácnosti, které začínají být ve složité finanční situaci kvůli dopadům Putinovy války na Ukrajině, prudkému růstu cen energií na světových trzích a inflaci,“ okomentoval situaci Zbyněk Stanjura (58, ODS), ministr financí.

Zbyněk Stanjura v Evropské unii (10. 8. 2022) Zbyněk Stanjura v Evropské unii (10. 8. 2022) | Reuters

STAN: My bychom do toho šli!

„Navrhujeme zvýšení poplatků o inflaci od roku 2005, kdy se naposledy navyšoval poplatek pro ČRo, resp. roku 2007 pro Českou televizi. Naprosté minimum, které obě média potřebují k udržení kvality své veřejné služby, je navýšení o 15 Kč měsíčně pro Českou televizi a 5 Kč pro Český rozhlas. A spolu s tím přidat inflační doložku, která by automaticky navyšovala poplatky vždy, když se inflace zvýší o 10 % oproti původnímu navýšení. Vycházíme z programového prohlášení vlády. Zároveň odmítáme jakékoli navázání financování ČT a ČRo na státní rozpočet, protože ten by z médií veřejné služby učinil média vládní. Návrat televizní reklamy na kanály ČT1 a ČT24 považuji osobně za nonsens,“ řekl Jan Lacina (52, STAN), poslanec a předseda programové skupiny STAN pro kulturu, média a cestovní ruch.

Jan Lacina (STAN) Jan Lacina (STAN) | Starostové a nezavislí/www.starostove-nezavisli.cz

TOP 09: Dejme jim peníze jinak!

„Momentálně je dohoda v koalici, že se poplatky zvyšovat nebudou. Osobně bych preferovala alternativní variantu spočívající ve zvýšení podílu reklamy, aby si televize mohla vydělat zhruba na úroveň před rokem 2008, kdy došlo k poslednímu navyšování poplatků,“ reaguje Markéta Pekarová Adamová (37, TOP 09), předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09.

Blesk vyzpovídal předsedkyni PS Markétu Pekarovou Adamovou ohledně hlasování o nedůvěře, předvolebních kampaní či výroku o svetru. Blesk vyzpovídal předsedkyni PS Markétu Pekarovou Adamovou ohledně hlasování o nedůvěře, předvolebních kampaní či výroku o svetru. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

KDU-ČSL: Možná někdy v budoucnu!

„V tuto chvíli nejsme pro zvýšení koncesionářských poplatků. K tomuto tématu se nicméně vrátíme v kontextu přípravy nového mediálního zákona (zákon o ČT). Právě zde je třeba nastavit financování tak, aby veřejnoprávní služba mohla plnit to, co má,“ uvádí Marek Výborný (46, KDU-ČSL), předseda poslaneckého klubu lidovců.

Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL; 9. 3. 2022) Jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu: Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL; 9. 3. 2022) | ČTK / Deml Ondřej

amgal ( 8. září 2022 11:00 )

Dříve Čt3 a ART nebyla a taky jsme žili. Stejně ve opakují dokola, a na ty nové seriály se nedá dívat. čt ani nepouštím.

AnetaJ ( 7. září 2022 10:08 )

Mám přesně stejný pocit.

AnetaJ ( 7. září 2022 10:07 )

Naprostý souhlas.

AnetaJ ( 7. září 2022 10:05 )

To by měli, je to jejich povinnost.

AnetaJ ( 7. září 2022 10:03 )

Za to, co vysílají, ať nám umožní neplatit poplatky vůbec! Klidně ať mi i ČT zablokujou. Spousta lidí si vystačí s Novou a Přímou. Barrandov nevysílá 24 hodin denně a jde pomalu do kopru.
A z ČT3 se pomalu stává další Čt sport.

Zobrazit celou diskusi