Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na 15 minut jsem umřela, říká Kristina (69): Boj o život se projevil pouhou bolestí zad

Autor: ula - 
19. září 2022
05:00

Kristina (69) říká, že před třemi lety na 15 minut zemřela. Prodělala silný infarkt, který vyústil v akutní kardiogenní šok a později vedl k chronickému srdečnímu selhání. Neohlásil se přitom obvyklými příznaky, jakými jsou bolest na hrudi, pocení nebo neschopnost dýchat. Kardiovaskulární choroby patří k nejčastějším příčinám úmrtí. K největším hrozbám pak patří infarkt myokardu, který nás ohrožuje bez ohledu na pohlaví. Často se ale může projevovat u mužů a žen rozdílně. Ženy mohou mít velmi netypické příznaky infarktu, což může zapříčinit pozdější vyhledání lékařské pomoci.

„Pamatuji si, že to bylo prvního února. To ráno jsem ležela v posteli a ve chvíli, kdy jsem se posadila, mi bylo nějak divně a bolela mě záda. Asi jsem vypadala hrozně, protože mi manžel okamžitě zavolal sanitku,“ popisuje začátek osudného dne Kristina. Když záchranáři přijeli, změřili jí srdeční aktivitu pomocí EKG, ale nezjistili nic neobvyklého. Kromě bolesti zad, kterou Kristina měla, se jinak vše zdálo v pořádku. Pro jistotu ji odvezli do nemocnice na pozorování.

Zlom nastal později. „Vracela jsem se z toalety na pokoj a jedné paní, která se mnou pokoj sdílela, upadlo v tu chvíli na zem pero. Tak jsem se pro něj ohnula… a víc už si nepamatuji. Odjela jsem do

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.