Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřela veteránka Marie Michajlovičová (†100), poslední zástupkyně tankové brigády

Autor: ČTK - 
27. července 2022
10:33

Zemřela válečná veteránka z druhé světové války Marie Michajlovičová. Bylo jí 100 let. Jako spojařka v československé tankové brigádě absolvovala karpatsko-dukelskou operaci na východní frontě nebo boje při osvobozování Československa. Zemřela 14. července, sdělil ČTK historik Jiří Klůc. O jejím skonu informovala také Československá obec legionářská (ČsOL).

Podle ČsOL se Michajlovičová narodila 22. srpna 1921 v Praze. Jako malá osiřela a se svými adoptivními rodiči odešla na Volyň, kde ve vesnici Kupičovo prožila mládí. V březnu 1944 vstoupila v Sovětském svazu do 1. československého armádního sboru v SSSR a po výcviku byla zařazena jako spojařka k 1. československé samostatné tankové brigádě. V jejích řadách prožila karpatsko-dukelskou operaci a následující boje při osvobozování Československa. V březnu a dubnu 1945 se s 2. tankovou rotou zúčastnila osvobození Ostravy. Za svoji činnost byla vyznamenána československou medailí Za chrabrost a dalšími oceněními.

Po válce žila v Kadani. „V Marii Michajlovičové odešel skromný a pracovitý člověk. Její optimismus a životní elán zůstane navždy v našich vzpomínkách,“ uvedla ČsOL.

Klůc upozornil, že byla posledním příslušníkem 1. československé samostatné tankové brigády. „Definitivně se tím uzavřela další z kapitol moderních českých dějin,“ poznamenal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi