Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přežil těžký covid, teď se Graubner stal pražským arcibiskupem. Duka skončil po 12 letech

Aktualizováno -
2. července 2022
14:47
Autor: ČTK - 
2. července 2022
09:55

Dosavadní olomoucký arcibiskup Jan Graubner při dnešní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě usedl do křesla symbolizujícího arcibiskupský stolec, a stal se tak pražským arcibiskupem. Do úřadu nastoupil po Dominiku Dukovi. Apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo předal Graubnerovi pallium jakožto symbol arcibiskupa metropolity. Papež Graubnera jmenoval v květnu. Do katedrály dorazila řada hostů z řad politiků, kromě premiéra Petra Fialy například zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg, ministr kultury Martin Baxa nebo ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. 

Mši předcházel liturgický průvod z Arcibiskupského paláce, rozezněl se též největší zvon v České republice Zikmund. Chrám byl podle zpravodaje ČTK už před začátkem mše plný, místa k sezení byla obsazena i v bočních lodích.

„Nemohu nevidět prořídlé řady kněží, přesto mám naději. Jsou tu církevní školy, charity, obnovená společenství různých spiritualit i nová pastorační centra a nové kostely. Není důvod k pesimismu. Boží milost působí stále,“ řekl při mši Graubner.

Poděkoval svým předchůdcům. „Ale vím, že sami by mnoho nedokázali, proto děkuji také všem jejich spolupracovníkům. Ani já mnoho nedokážu. Bude záležet na každém z nás, jestli společně budeme stavět duchovní chrám, ve kterém jsme jako živé kameny každý na svém místě,“ uvedl arcibiskup.

Slavnostní mše: Dominik Duka po 12 letech končí (2.7.2022) Slavnostní mše: Dominik Duka po 12 letech končí (2.7.2022) | Blesk:Jakub Poláček

V závěru mše promluvil premiér Petr Fiala (ODS), který zavzpomínal na dřívější setkání s Dukou i Graubnerem. Duka podle něj úřad pražského arcibiskupa vykonával s velkým smyslem pro řád a tradici, s úctou k institucím a člověku.

„Při vedení pražské arcidiecéze v těchto složitých časech půjde především o uplatnění moudrosti, lidského přístupu, o spolupráci, hledání konsenzu,“ řekl Fiala ke Graubnerovi. Přináší podle něj zkušenost, nadhled a porozumění, je ochoten naslouchat a spojovat.

Mše se neúčastnil prezident Miloš Zeman, zastupovali ho představitelé Kanceláře prezidenta republiky. V katedrále byl bývalý prezident Václav Klaus, kterému Duka v úvodu poděkoval za dlouholetou spolupráci a přátelství. Na místě byli předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) nebo zástupci diplomatického sboru. Na vozíku mši absolvoval bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Na mši byli také čeští, moravští a zahraniční biskupové a poutníci z celé země. Vedle oltáře byla vystavena jako vzácná relikvie lebka svatého Vojtěcha, druhého pražského biskupa z 10. století a hlavního patrona pražské arcidiecéze.

Duka pražskou arcidiézi vedl 12 let. Graubner stejně jako Duka bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Dukův nástupce se hledal od roku 2018, kdy bývalý arcibiskup musel podat po završení 75 let svou rezignaci. Graubner tak bude muset učinit příští rok.

Graubner prodělal na konci roku 2020 těžký covid.  Arcibisku podstoupil test na covid-19 25.listopadu, kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu byl o několik dní později převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci, umístěn byl na ARO a dostával podpůrnou léčbu kyslíkem. Později při setkání s Tříkrálovými koledníky v arcibiskupském paláci poděkoval také všem zdravotníkům.

„Poznal jsem, že je jejich služba skutečně vysilující. Nám všem vadí roušky, když je máme nosit, oni jsou však zakuklení a musejí přitom podávat plné výkony. Viděl jsem, že je to hodně náročná služba, za kterou je potřeba být vděčný,“ doplnil arcibiskup. Testovat se nechal, neboť se nemoc krátce předtím vyskytla v okruhu jeho blízkých spolupracovníků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oltec ( 3. července 2022 11:38 )

pana Duku jsem uznával ale Graubnera si spojuji už dávnou aférou s mešním vínem

arne100 ( 3. července 2022 08:00 )

Další zbytečný nýmandi.Nevím proč je stát podporuje.Jen se flákají a žerou,pupky jim rostou aještě przní děti.

hahans ( 3. července 2022 07:41 )

To si vybrali toho pravého. Že by mu Pán Bůh odpustil jeho hříchy podobně jako Klaus amnestovat těžké tunelářské zločince ?

rezacek ( 2. července 2022 16:46 )

A záleží na tom, kde bude kterej z těhle zbytečných vyžírků? Kdo bude parazitovat v Praze, kdo v Ostravě? Graubner to bude mít alespoň blíž k Posseltovi, svému kumpánovi.

soorry ( 2. července 2022 16:23 )

Kdo bude biskupem v Olomouci, když Graubner je v Praze, kdo v Ostravě, když Lobkowicz zemřel?

Zobrazit celou diskusi