Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tarif na energie bude hotový v srpnu, tvrdí Bartoš. Podle Špicara vláda neposkytla detaily pomoci

Autor: ČTK - 
5. června 2022
13:40

Speciální tarif na energie pro slabé domácnosti a některé provozy by měl být hotový a připraven k projednání nejpozději do začátku topné sezony, tedy do konce srpna. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara však firmy dosud stále neznají žádné parametry připravovaných programů, vláda s nimi detaily neprojednávala.

Připravovaný zvláštní tarif na energie má podle vlády pomoci nízkopříjmovým rodinám a vybraným provozům s rostoucími náklady na energie. Zároveň má motivovat k úsporám při spotřebě.

Bartoš dnes uvedl, že nejzazším termínem pro projednání programu je začátek topné sezony. Podle něj by pomoc měla být rozdělená podle jednotlivých tříd tarifů pro plyn a elektřinu. Zároveň by měl mít motivační prvky, kdy po spotřebě určité hladiny energie by začal platit už znovu standardní tarif. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už dříve řekl, že pomoc by měla být co nejvíce adresná a nikoliv plošná, aby ji čerpaly i bohatší příjmové skupiny.

Přípravu zvláštního energetického tarifu ovšem kritizoval bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj trvá příliš dlouho a občané jej pocítí nejdříve ke konci roku. Zároveň kritizoval, že dosud nebyly podmínky programu nijak představeny.

To se nelíbí ani firmám. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara firmy dosud stále neznají parametry připravovaných programů. „Kdybych znal detaily, podle jakého klíče se bude ta podpora rozdělovat a kolika firmám pomůže, byl bych mnohem klidnější. Ale my ty detaily neznáme,“ řekl Špicar.

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta.

Video  Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 5. června 2022 18:58 )

abychom se nedostali do 70.let, kdy nebyl na pumpách benzín v rámci ropné krize..

frantacizek ( 5. června 2022 18:56 )

tady hlavně u toho nového ropného embarga Evropy vůči Sovětům doufám, že má EU v tlaku s USA předjednáno zvýšení těžby OPEC v Arábii, jinak to embargo je pomalu stejně proti EU jako proti Kremlu. Snad už si šejkové nahrabali za covidové ztráty, kdy seděli všichni doma a neprodali pomalu nic, a začnou chápat situaci a že je to klasická pohádková bitva dobra proti zlu..

Zobrazit celou diskusi