Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

V první fázi je to jako viróza, říká praktik o opičích neštovicích. Jaká vakcína a léky na ně fungují?

Autor: ČTK, ula - 
28. května 2022
05:00

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že se dosud objevilo zhruba 200 potvrzených případů opičích neštovic a přes 100 podezření ve více než 20 zemích, kde se toto onemocnění běžně nevyskytuje, a počet případů stoupá. Český státní zdravotní ústav (SZÚ) potvrdil pět případů opičích neštovic v České republice. Epidemiolog Rastislav Maďar Blesk Zprávám řekl, jaká vakcína a lék jsou účinné proti viru. MUDr. Cyril Mucha prozradil, že rozpoznat nákazu v první fázi je těžké i pro lékaře.

Počet případů dále poroste, varovala WHO a vyzvala země, aby zvýšily sledování výskytu této nakažlivé nemoci. Její šíření v zemích, kde se obvykle nevyskytuje, vyvolalo obavy. Kmen opičích neštovic, který se nyní šíří po světě, má úmrtnost kolem jednoho procenta.

„Očekáváme, že bude zjištěno více případů. Žádáme země, aby zvýšily sledování. Tato situace je zvládnutelná. Bude to těžké, ale v zemích, kde se opičí neštovice nevyskytují endemicky, to půjde zvládnout,“ řekla epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) potvrdil další tři případy opičích neštovic v Česu, celkem jich je pět. Podle vyjádření hygieniků všechny nakažené osoby žijí v Praze. Dva potvrzené vzorky jsou od pacientů z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), jeden k vyšetření poslala Bulovka.

SZÚ doplnil, že ve všech pěti případech jde o mírnější variantu viru spadající do západoafrické skupiny virů, kde je udávána smrtnost jedno procento.

Vakcína a léčba opičích neštovic

Proti mírnější variantě existují vakcíny a účinná léčba. „Proti opičím neštovicím funguje vakcína vytvořená k prevenci pravých neštovic. V Evropské unii je registrována pod názvem

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.