Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská Sberbank brzdí výplaty náhrad v Česku. Garančnímu fondu nedodala podklady

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
21. března 2022
14:32

Garanční systém finančního trhu dnes nezahájí výplatu náhrad pohledávek z vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ. Důvodem je to, že mu Sberbank CZ nedodala nezbytné podklady. Garanční systém o tom dnes informoval ČTK. Česká národní banka již 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ, která má vazby na Rusko.

O této skutečnosti Garanční systém také informoval Českou národní banku. Dotčeným institucionálním klientům se za způsobené komplikace omluvil. Garanční systém zároveň ubezpečil institucionální klienty, že jejich nárok pro výplatu náhrad pohledávek z vkladů nezaniká. Náhrady pohledávek z vkladů jim budou vyplaceny po dodání podkladů ze strany Sberbank CZ a jejich zpracování Garančním systémem.

Garanční systém začal prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům, fyzickým osobám Sberbank CZ, 9. března. Celkem jde o 24,2 miliardy korun. Většinu již vyplatil. Garanční systém vyplácí 100 procent vkladů klientů, maximálně však do základního limitu 2 499 500 Kč na jednoho vkladatele. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet po dobu tří let od zahájení výplaty.

„Sberbank CZ spolupracuje, ale stále ještě dává dohromady podklady za vlastní účty klientů, respektive účty, kde je klient uveden jako skutečný vlastník prostředků (advokátní úschovy, insolvence). Vzhledem k tomu, že tedy neznáme ještě všechny nároky plynoucí klientům ze základních náhrad, nelze zahajovat výplaty náhrad institucionálních, nehledě na to, že banka zatím nemá připraveny podklady,“ uvedl Garanční systém. Dokud nebude vědět, kolik mají klienti na účtech, které patří do základní náhrady, nelze podle něj spočítat institucionální náhrady.

V hotovosti mohou lidé vybrat peníze na 40 vybraných pobočkách Komerční banky, u kterých je prodloužená otevírací doba od 08:00 do 18:00. Bezhotovostně je možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky.

Česká národní banka v pondělí 28. února oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Garanční systém i Komerční banka na svých internetových stránkách zveřejnily podrobné instrukce, jak při výplatách postupovat.

Video  Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi