Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebývalá drahota v Česku: Inflace může vyrůst až na 14 procent, varuje šéf ČNB Rusnok

Autor: ČTK - 
14. března 2022
17:48

Inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 procent, řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Inflace bude podle něj odeznívat déle a snižování přichází v úvahu až v příštím roce, dodal.

Meziroční růst spotřebitelských cen se v únoru vyšplhal na 11,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od června 1998. Údaj ještě nezohledňuje dopady války na Ukrajině a byl o 1,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB v únorové prognóze.

„Jestli jsme očekávali, že se ceny zastaví na úrovních deseti nebo 11 procent, tak teď se to číslo posouvá. Jestli o jeden, dva nebo tři procentní body, nedokážu odhadnout. Strop inflace v měsíčních údajích může být někde kolem 13 a 14 procent,“ řekl Rusnok. Jde podle něj o jeho soukromý odhad a stejně tak si není jistý, zda se tato čísla objeví už za letošní březen.

„Bude to vyšší, než jsme čekali, a také odeznění z vyšší úrovně bude trvat déle,“ řekl také guvernér ČNB. „Snižování přichází v úvahu až v roce příštím, pokud se situace normalizuje,“ dodal.

Video  Epicentrum – Jiří Rusnok  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 14. března 2022 19:44 )

To je na vyhození z republiky. Nebo okna.

tryskomys ( 14. března 2022 19:13 )

To,co předvádí pětispolek je na vyhození z vlády,­huma­nita,­prosím­,ale ne na úkor našich občanů,navíc není vidět,že by se strpěnci uměli chovat,vše mají za samozřejmost,brzy dojde solidarita,na úkor našich rodin,dětí i důchodců,jsme Česká republika ne Ukrajina,my platíme vaše účty vykutálená vládo.

zkzkz ( 14. března 2022 19:10 )

Fialová drahota.

Zobrazit celou diskusi