Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šílený pád cen v Polsku u jídla i benzínu! Češi už berou obchody útokem

/
  • Takové byly včera ceny paliva v polském příhraničí. Vynásobte kurzem 5,39... Češi berou útokem i obchody s potravinami.
    3. února 2022 ● 05:00

    Základní potraviny jako chleba či mléčné výrobky, ale také benzin by měly být v Polsku ještě levnější. Důvod? Tamní vláda v rámci boje s inflací totiž některé daně dočasně snížila, nebo dokonce zcela zrušila! Jak se Blesk.cz přesvědčil, Čechům tato novinka neunikla! Obchody i čerpací stanice vzali útokem…

    Půlroční snížení i úplné zrušení daní u některých položek vyhlásil 1. února úřad polského premiéra Mateusze Morawieckého (53). Například pohonné hmoty mají nově místo 23 procent jen osmiprocentní daň, u tepla a elektřiny se DPH snížila na pět. U základních potravin, jako je chléb, vejce či mléčné výrobky, klesla daň z pěti procent na nulu.

    Nákup minus daň

    Podle oslovených ekonomů by snížení cen mohlo vybičovat Čechy k častějším nákupům v Polsku. „Nově se mohou začít pořádat masové zájezdy do polských nákupních center, kdy potraviny nebo dětská výbava, pleny, dětská výživa budou v Polsku výrazně levnější. A to nejen lidé z pohraničí, ale vyplatí se jet třeba i ze středu České republiky na nákupy do Polska,“ očekává Štěpán Křeček, šéfekonom BH Securities a poradce premiéra Petra Fialy (57, ODS).

    Otázkou ale podle Vladimíra Pikory z Pikora Invest je, zda snížení daní zohlední také polští prodejci, nebo zda si pokles zahrnou do marží. „Za optimálních okolností by to mělo fungovat tak, že by mělo dojít k poklesu ceny přesně o tu daň. Prakticky to k tomu ale vést nemusí,“ řekl Pikora.

    Autor: profimedia.cz

  • 1.

    Miliardy fuč

    Snahou Varšavy je snížit inflaci, která se blíží hodnotě devíti procent, aspoň o 1,5 procentního bodu. „Cílem je zachovat v peněženkách Poláků co nejvíce peněz,“ prohlásil premiér Morawiecki. Opatření podle něj připraví rozpočet o 15 až 20 miliard zlotých (až 108 miliard Kč).

    To je podle ekonomů důvod, proč by se podobnou cestou Česko vydávat nemělo. „Něco podobného jsme udělali u energií v listopadu a v prosinci, kdy jsme úplně zrušili DPH. Minulá vláda Andreje Babiše se touto cestou, která je z pohledu státního rozpočtu velmi náročná, chtěla vydat. I Polsku budou v rozpočtu chybět obrovské peníze, o které přijdou na výběru této daně,“ varuje Křeček. Kvůli daňovému masakru nebude ale tratit jen polská kasa, o tržby by se podle ekonomů měli bát i čeští obchodníci v příhraničí.

    Autor: Blesk:Michal Israel Volf

  • 2.

    Benzín levnější o 7 Kč

    Stačí pár kroků z Českého Těšína přes řeku Olši, a ocitáte se v království nízkých cen. Blesk.cz se je vydal porovnat s těmi tuzemskými. Podstatně levnější jsou díky změně daňových předpisů maso, pečivo, mléčné výrobky, cukrovinky – zkrátka to, co během roku lidé běžně konzumují.

    Pokud nakoupíte tyto suroviny v Česku dejme tomu za 500 korun, v Polsku by vás totožný nákup vyšel na necelé čtyři stovky. Zatímco na české straně hranice stojí benzin 35,90 korun a nafta 34,90 korun, o pár metrů dál na polské čerpací stanici vyjde benzin na 28 korun a nafta na 28,50! Jeden zlotý je zhruba 5,35 Kč. Na plné nádrži tak ušetříte až tři stovky. A to je pro mnoho Čechů lákadlem, proč vyjet do Polska.

    Autor: Foto Blesk - Michal Charbulák a archiv

  • 3.

    Jak do Polska?

    V případě příjezdu z ČR do Polska obecně platí povinná 10denní karanténa nahraditelná negativním antigenním nebo PCR testem (ne starším 48 hodin). Povinná karanténa se nevztahuje na osoby, které mají digitální certifikát o provedeném očkování, o prodělané nemoci v posledních 180 dnech či potvrzení o negativním testu. Tato pravidla platí do konce února.

    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 4.

    Polka Malgosa (78): Jsem nadšená!

    Ze současných výhodných cen je nadšená důchodkyně Malgosa (78) z polského Těšína. „My máme mnohem nižší důchody a platy než vy. Naše vláda nás proto takto podporuje. To víte, na stará kolena člověk šetří,“ svěřila se při včerejším nákupu, když do vozíku ukládala veku, sýry či uzeniny. A protože jí nyní zbývá více peněz, přihodila i zeleninu a bonbony.

    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 5.

    Čech Mirek (71): Pro potraviny i kuřivo

    Má to jen přes most. Miroslav Zamazal (71) z Českého Těšína utrácí v Polsku většinu svých peněz. „Jezdím si pro palivo, chodím si i pro cigarety, u nás stojí 122 korun, tam ty samé vyjdou na 80 korun,“ prozradil.

    „Rád mám jejich maso, koupil jsem si tady dnes kilo vepřové plece za 48 korun,“ dodal.

    Autor: Blesk:Karel Janeček

  • 6.

    Eva (55) z Ostravy: Jezdit budu častěji!

    Pro uzeniny a maso do Polska jezdí i Eva Džupinová (55) z Ostravy. V příhraničním městečku Chaloupky koupí třeba vepřovou panenku za 149 Kč za kilo, v Ostravě stojí asi 189 Kč. Krůtí prsa pořídí za 139 Kč za kilo, v Ostravě asi 189 Kč.

    „Je to super, měli by to udělat u nás. Jezdila jsem do Polska na běžné nákupy čas od času. Teď když vím, jak DPH snížili, budu sem jezdit zřejmě mnohem častěji,“ usmála se Eva Džupinová, která nakoupila v místním obchůdku dvě větší tašky masa.

    Autor: Blesk:Michal Charbulák

  • 7.

    Daniel (52) Rychvaldu: Natankuje i nakoupí

    Před benzinkou v Chalupkách stála včera dlouhá fronta aut. Pravidelně na pumpu pár set metrů za hranicí zajíždí i Daniel Jašek (52) z Rychvaldu na Karvinsku. „Jezdili jsme sem často, nejen kvůli DPH, už předtím byly ceny výhodnější. Ale teď tady budeme nejspíše neustále,“ usmál se Daniel Jašek, který na nákupní výlet do Polska vzal i manželku a psa. „Chystáme se i do nedalekého supermarketu na větší nákup potravin,“ dodal.

    Autor: Blesk:Michal Charbulák

  • 8.

    Polák Pawel (50): Vše ostatní zdražuje

    Zatímco výrazně snížené ceny potravin, benzínu, ale třeba i hnojiv nakupující lidé nadšeně uvítali, majitel obchodu se zahradními potřebami Pawel Balamucki (50) z Chaloupek je dále skeptikem.

    „Vezměte si, co všechno se zdražuje. Je to u nás a určitě i u vás v Čechách. Služby, energie a další náklady, všechno stojí mnohem víc. Když si člověk propočítá, kolik na potravinách ušetří, zase takové terno snížení DPH není,“ přemítá Pawel Balamucki.

    Autor: Blesk:Michal Charbulák

    VIDEO: Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak se počítá inflace a najdete ve spotřebním koši Videohub

    Fotogalerie
    23 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 46

Petr Holek: Zase správné dezinformace v úvodu. V polské daňové kase žádné peníze chybět nebudou. Naopak. Budou chybět v české, německé, litevské a dost možná i ukrajinské běloruské a ruské. A polská kasička bude ve finále našlapaná protože se tam všeho prodá 5x víc 🤣

(05. 02. 2022 13:06)

sasa vs.cenzor: Meble, materialy budowlane, olej napendowy, miesarz, artykuly spozywce, warzywa, kwiaty neboť MDŽ či přihlouplý cVALDA ( Valentýn) pudelko czeko­ladek­,cias­to...

(03. 02. 2022 17:31)

sasa vs.cenzor: zítra jedu PL - takže Vám připravím Polské menu v plné palbě za České ceny a budete mít určitě výron nejen do mozku, ale už máme vymyšlenu (franšízu) jak neobrat českého zákazníka do Léta ...

Byznys je i náš obor... však Udavač ?

(03. 02. 2022 17:19)

sasa vs.cenzor: BABIŠOVA DOBROTA alias všudypřítomná DRAHOTA !

(03. 02. 2022 17:12)

sasa vs.cenzor: Sóhlas i Brňáci dnes brali benzín v dodávce cca 1000 l na Polské straně !

(03. 02. 2022 17:09)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy