Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nový rok 2022: Řada změn, zranění v Česku a mrtví u sousedů. Podívejte se, jak slavil svět

Aktualizováno -
1. ledna 2022
20:37
Autor: ČTK, for, simao, sova, kal, mav - 
31. prosince 2021
07:20

Rok 2022 už je od sobotní 13. hodiny českého času na celé planetě. Na oslavy v Česku i ve světě opět dopadla pandemie covidu-19, případů úrazů se silvestrovskou pyrotechnikou přesto přibývalo v ČR i zahraničí. Jihomoravští záchranáři museli pár minut po začátku letošního roku pomoct dvěma mužům na Břeclavsku, kteří měli od zábavní pyrotechniky vážné poranění v obličeji. Při výbuchu pravděpodobně nelegální zábavní pyrotechniky při novoročních oslavách na západě Německa zahynul jeden člověk a další byl vážně zraněn. Podobný případ se stal i v Rakousku, kde exploze dělbuchu připravila o život mladíka. A v Nizozemsku zemřel 12letý chlapec.

  • Svět vstoupil do nového roku v době, kdy registruje nejvyšší počty nákaz koronavirem SARS-CoV-2 za dva roky od prvních případů infekce.
  • Česko vstoupilo do roku, v jehož polovině převezme předsednictví v Evropské unii. Na podzim čekají voliče obecní volby a obmění se třetina senátorů. Začne také kampaň před prezidentskými volbami. Zřejmě do konce března bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu.
  • Oslavy v Česku byly poměrně poklidné. Přesto i letošní oslavy přinesly zranění: V Ústeckém kraji to byly nejčastěji utrhané články prstů nebo i celé prsty zábavní pyrotechnikou. Na Břeclavsku měli dva muži od pyrotechniky vážné poranění v obličeji. A pražští hasiči při novoročních oslavách zasahovali u 57 požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Loni vzhledem k zákazu vycházení vyjeli k 18 požárům.
  • Hned první minutu roku 2022 se v Česku narodila čtyři miminkaNela v Písku, Julie v Jihlavě, Emily v Plzni a Ondřej v Karlových Varech.
  • Na Václavském náměstí v Praze vítali lidé nový rok silvestrovskou pyrotechnikou. Stovky oslavujících bez roušek, z větší části cizinců, dlouho přes půlnoc přihlížely odpalování dělbuchů a jiných volně prodejných pyrotechnických výrobků. Policie přítomné z amplionů informovala o stávajících pravidlech.

Video  Silvestrovský ohňostroj nad Prahou: Podívaná z ptačí perspektivy  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Silvestr 2021 a Nový rok 2022
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
21:50
1. 1. 2022

Oslavy Silvestra a příchodu nového roku se neobešly bez porušování bezpečnostních a protiepidemických pravidel. Stovky lidí bylo roušek, z větší části cizinců, dlouho přes půlnoc přihlížely odpalování dělbuchů a jiných volně prodejných pyrotechnických výrobků. Policie přítomné z amplionů informovala o stávajících pravidlech. 

Ještě horší byla situace v nočních klubech, kde se nedodržovaly kapacity, rozestupy a další státem určená pravidla. Bary a diskotéky navíc využívaly trhliny v opatřeních. Více se dočtete zde.

Další články k Silvestru a k Novému roku najdete na Blesk.cz. Tímto příspěvek se s vámi také v našem online zpravodajství loučíme. Děkujeme za vaši pozornost a ještě jednou přejeme za celou redakci šťastný nový rok 2022. 

Silvestrovská párty v pražských klubech. (1. ledna 2022) Silvestrovská párty v pražských klubech. (1. ledna 2022) Silvestrovská párty v pražských klubech. (1. ledna 2022) Silvestrovská párty v pražských klubech. (1. ledna 2022)
20:25
1. 1. 2022

Podívejte se na záznam novoročního projevu premiéra Petra Fialy (ODS)

Video  
Video se připravuje ...
20:13
1. 1. 2022

Česká republika má podle premiéra Petra Fialy (ODS) jedinečnou příležitost, jak být víc slyšet, víc vidět a jak si prosadit věci, které nám ekonomicky pomohou. Zmínil to ve svém novoročním projevu v souvislosti s nadcházejícím předsednictvím v EU.

Podle Fialy předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) podcenila přípravu. „Naše nová vláda nyní vlastně na poslední chvíli dává dohromady zdroje, experty i program a to proto, abychom předsednictví zvládli se ctí a abychom byli schopni prosadit v Evropě to, co naše republika v blízké budoucnosti životně potřebuje. Jak už jsem zmínil, bude to dlouhá a náročná cesta. Zdražování energií a krachy dodavatelů mohou mezitím během sledujících měsíců dopadnout na tisíce rodin. Chtěl bych jim slíbit, že vláda udělá všechno proto, aby nezůstali bez pomoci,“ uvedl.

Právě cena energií a krize byla hlavním tématem Fialova projevu. Připomněl, že první kroky nové vlády směřovaly právě k vytvoření pomoci rodinám, kterých se krize dotkla. 

Premiér Petr Fiala (ODS) během novoročního projevu (1.1.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) během novoročního projevu (1.1.2022)
20:08
1. 1. 2022

Podle Petra Fialy (ODS) lze s nadsázkou říci, že vláda může hodně rychle věci pokazit, ale náprava pak trvá velice dlouho. „Odsouvat problémy na další volební období, to je totiž vždy jednoduší, než kousnout do kyselého jablka a začít je řešit. Ale naší zemi nic jiného nezbývá, protože každý den se naše problémy budu už jenom zvětšovat,“ konstatoval premiér. 

20:07
1. 1. 2022

Premiér Petr Fiala (ODS) načal svůj novoroční projev spíše pesimisticky a představil problémy, kterým bude Česká republika v dalších letech čelit a které podle nového premiéra způsobila i předchozí vláda. „Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné ČR. Budou nás trápit problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den. Chovala se, jakoby Česká republiky nepotřepala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a průmysl. Jakoby neustálé zadlužování naší země nemohlo nikdy způsobit inflaci (…) Ceny energií, inflace – neboli zjednodušeně řečeno drahota -  a covid. To jsou tři vážná nebezpečí, kterým bude ČR čelit v tomto roce,“ uvedl.

19:56
1. 1. 2022

Premiér Petr Fiala (ODS) promluví již za několik minut k národu v novoročním projevu. Co vzkáže Čechům? A jaké má poselství do dalšího roku? Podrobnosti najdete v našem článku zde. 

19:53
1. 1. 2022

Řada politiků si sobotní novoroční program uzpůsobila tak, aby byla co nejvíc se svými zlatíčky. Šéf Pirátů a ministr Ivan Bartoš proto s manželkou Lydií Frankou a synem vyrazil na dětské hřiště, další člen Fialova kabinetu Martin Kupka (ODS) si zaběhal s dcerou Adrianou. Kdo další se pochlubil svými ratolestmi, ale i domácími mazlíčky?

Nový rok politiků: Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil s manželkou a synem na dětské hřiště (1.1.2022) Nový rok politiků: Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil s manželkou a synem na dětské hřiště (1.1.2022)
19:44
1. 1. 2022

„V roce 2022 budeme pokračovat v budování lepší Ameriky. Šťastný nový rok!“ napsal na twitteru americký prezident Joe Biden. K tomuto skromnému příspěvku přidal i fotografii se svojí manželkou Jill, jak pozorují ohňostroj.

19:27
1. 1. 2022

Na novoroční ohňostroj do centra Ústí nad Labem se přišly podívat stovky lidí, zjistila na místě ČTK. Tentokrát ho město odpálilo z vrchu zámečku Větruše, aby ho mohlo vidět víc lidí i ze vzdálenějších koutů města. Hotel s restaurací se tyčí nad městem, je tak vidět nejen z centra, ale také například ze Střekova, Krásného Března nebo ze Severní Terasy. Světelná show trvala deset minut a lidé si k ní mohli naladit i místní rádio, které odvysílalo odpočet i doprovodnou hudbu.

Město akci k oslavě příchodu nového roku připravilo tak, aby se lidé neshlukovali, a proto bylo parkování u zámečku omezeno. Davy lidí však postávaly podél Labe na střekovské straně i naproti v prostoru za nádražím. Část lidí ohňostroj sledovala z Benešova mostu.

Nový rok 2022: Ohňostroj v Ústí nad Labem (1.1.2022) Nový rok 2022: Ohňostroj v Ústí nad Labem (1.1.2022) Nový rok 2022: Ohňostroj v Ústí nad Labem (1.1.2022) Nový rok 2022: Ohňostroj v Ústí nad Labem (1.1.2022)
19:24
1. 1. 2022

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09) sdílela k novému roku fotografii s manželem Tomášem, kde se pochlubili vánočními svetry. „Zdravý a veselý rok 2022 přejeme! A hlavně - ať se máte o koho opřít a s kým sdílet vše dobré i to horší,“ připsala k fotografii na instagramu Pekarová Adamová. 

19:20
1. 1. 2022

Škodu ve výši jednoho a půl milionu korun v sobotu způsobil požár bytu v bytovém domě ve Vsetíně. V době požáru jeho majitelé nebyli doma, ostatní obyvatelé dům sami preventivně opustili. Evakuace obyvatel tak nebyla potřeba, informovala týž den ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel.

Do ulice Benátky vyjely tři jednotky hasičů po 14:00. „Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že hoří v přízemním bytě třípodlažního bytového domu. Požáru si všimli lidé protějšího domu, kteří také přivolali pomoc,“ uvedla mluvčí.

Požár se podařilo hasičům rychle zlikvidovat. „K samotnému požáru došlo v prostorách obývacího pokoje. Zničena byla především sedačka a její blízké okolí včetně okna. Přestože se požár nerozšířil do dalších pokojů, vznikla v nich velká škoda na majetku,“ doplnila mluvčí.

19:20
1. 1. 2022

„Prvním zásahem roku byl požár vzrostlých tújí v Mirošově, který způsobil škodu za 10tis.Kč,“ informovali na faceboku hasiči z Plzeňského kraje. 

„Dále jsme postupně hasili šest požárů kontejnerů. Zasahovali jsme také u dvou dopravních nehod. Přehled událostí je u nás na webu. Událostí s největší škodou tak zůstává výbuch pyrotechniky v pokoji rodinného domu v Příchovicích. Došlo k němu 31.12. po 22. hodině nedobornou manipulací. Jedna zraněná osoba skončila v péči ZZS. Paseka, kterou v místnosti výbuch zanechal byla odhadnuta na 100tis. Kč,“ dodali. 

19:04
1. 1. 2022

V Británii padl teplotní rekord z roku 1916, v Londýně bylo dnes 16,2 stupně

„Tento teplotní rekord pro Nový rok 2022 způsobil příliv teplého subtropického vzduchu z Azor,“ napsal britský meteorologický úřad Met Office na twitteru. Dodal nicméně, že vysoké teploty v Británii dlouho nevydrží, nejpozději v úterý dorazí studená fronta z Arktidy. Dosud nejvyšší novoroční teplotu zaznamenali v Británii v roce 1916, kdy to bylo 15,6 stupně Celsia v jihoanglickém hrabství Cornwall.

Nový rok ve Velké Británii: Ve Scarboroughu si lidé užívají novoroční koupání v moři (1.1.2022) Novoroční otužilci u Liverpoolu.
18:50
1. 1. 2022

Policisté ve Zlínském kraji vyjížděli na silvestra k tragické nehodě do Kroměříže, která si vyžádala život seniorky, další žena je zraněná. Ve městě prověřují také podezření z loupeže. Na Uherskohradišťsku je v noci zaměstnali splašení koně. Ve srovnání s minulým silvestrem měla policie v kraji mírně více práce, proti běžným dnům se zabývala asi trojnásobkem událostí, sdělila dnes ČTK policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Většina případů, kterými se policisté v kraji na silvestra a Nový rok zabývali, souvisela s fyzickým napadením. Podle mluvčí přijímali také zmatená oznámení, jejichž spojujícím prvkem byla téměř ve všech případech nadměrná konzumace alkoholu.

18:33
1. 1. 2022

Pár slov k novému roku řekl na sociálních sítích i expremiér Andrej Babiš (ANO). „Jsem na české zdravotníky hrdý a jako i opoziční politik chci jasně a razantně odsoudit každého, kdo se k nim chová v této době hulvátsky nebo dokonce agresivně. Doufám, že se v tomto roce už to dít nebude. Moc bych si to přál. Jestli nás něco pandemie naučila, tak vážit si zdraví, svých blízkých a cenit si mezilidských vztahů,“ uvedl ve svém novoročním příspěvku expremiér a šéf ANO Andrej Babiš. 

„Jsou lidé, kteří mi stále mají za zlé, že jsem nezkusil složit vládu. I dnes si za svým rozhodnutím stojím, protože bylo jasné, že vládu nesestavím a přineslo by to jen napětí ve společnosti. Nebudu ale předstírat, že mě odchod do opozice nemrzí,“ poznamenal Babiš a slíbil, že programem ANO nebude házet klacky pod nohy vládě.

18:20
1. 1. 2022

„Dvaadvacítku vyhlížím s očekáváním i pokorou. Nebude tu snadný rok. Máme tu novou variantu covidu, energetickou krizi, inflaci. Lidé potřebují pomocnou ruku státu,“ poznamenala v novoročním videu z pražské náplavky exministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Ta se v kratším příspěvku rozhodla „vyjádřit vděčnost všem, kteří loni projevili lidskost a solidaritu v boji s epidemií, následky tornáda nebo i v jiných vypjatých situacích“.

17:55
1. 1. 2022

Novoroční koupání v moři si užívají i v Jihoafrické republice. Zatímco ve Velké Británii, či i třeba ve Francii nebo v Německu pojímají lidé u mořek koupání jako karneval, zde si prostě jen lidé užívají pláží. 

Nový rok v Jihoafrické republice: Novoroční koupání v moři (1.1.2022) Nový rok v Jihoafrické republice: Novoroční koupání v moři (1.1.2022)
17:32
1. 1. 2022

Prvním dítětem roku 2022 narozeným v nemocnicích v Pardubickém kraji je Dorotka. Narodila se dnes v 06:47 v porodnici Orlickoústecké nemocnice v Ústí nad Orlicí. ČTK to řekla Karolína Frýdová z oddělení komunikace krajských nemocnic.

17:30
1. 1. 2022

Policisté vyšetřují násilný trestný čin, který se stal dnes kolem 3:00 v Karlových Varech. Jedna osoba při tom utrpěla vážná zranění. Podezřelého muže policie zadržela, řekl ČTK krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva s tím, že podrobnosti zatím nemůže zveřejnit.

Zraněná žena byla podle záchranné služby ošetřena v karlovarské nemocnici. Server novinky.cz uvedl, že z trestného činu je podezřelý mladý Afghánec, který údajně jednu ženu pobodal a další později znásilnil. Oba činy se podle serveru měly odehrát poblíž karlovarského nádraží.

17:19
1. 1. 2022

PF přidal na twitter i bývalý americký prezident Barack Obama. „Věřím v rok 2022. Tento rok bude mít bezpochyby své výzvy, stejně jako rok 2021. Ale dostali jsme se tak daleko – a stále věřím, že spolu dokážeme vybudovat lepší budoucnost. Šťastný nový rok!“

16:50
1. 1. 2022

Ve Velké Británii oslavují nový rok i tradiční koupačkou u moře. Na plážích se tak schází lidé oblečení podobně jako na maškarních plesech.

Nový rok ve Velké Británii: Novoroční tradiční koupání (1.1.2022) Nový rok ve Velké Británii: Ve Scarboroughu si lidé užívají novoroční koupání v moři (1.1.2022)
16:27
1. 1. 2022

Zábavní pyrotechnika způsobila vedle zranění i několik požárů. Z kontejneru na recyklaci plastu na Praze 13 zbylo jen trochu víc, než mastný flek. 

Silvestr 2021: Z popelnice na plast zůstal po silvestrovském večeru jen flek na silnici Silvestr 2021: Z popelnice na plast zůstal po silvestrovském večeru jen flek na silnici
16:01
1. 1. 2022

Exministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček tráví první den roku 2022 projížďkou a procházkou. „První den v roce šumavskou lokálkou. Trať 194 až do Černého Kříže, dále pěšky Stožecká skála, Nové Údolí,“ informoval na twitteru. 

15:54
1. 1. 2022

Velkým neštěstím mohl skončit rok 2021 pro rodinu holčičky z Karlovarska, která na Silvestra krátce po půlnoci spadla z balkonu. Dívenka spadla ze čtyřmetrové výšky, poté ji záchranářský vrtulník odvezl do nemocnice.

15:38
1. 1. 2022

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je Matyáš narozený 40 minut po půlnoci v porodnici nemocnice v Náchodě. ČTK to dnes řekla mluvčí náchodské nemocnice Lucie Chytilová.

Matyáš je prvorozeným dítětem svých rodičů. Po porodu vážil 3,3 kilogramu a měřil 49 centimetrů. Rodina bydlí ve středočeských Úvalech, uvedla mluvčí.

První holčičkou narozenou v kraji se stala Klaudie, která se narodila dnes v 10:50 v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Při narození vážila 3,3 kilogramu.

Philip Hudson ( 5. února 2022 07:03 )

Nemusíte čekat, až se k vám vrátí, pokud je milujete a staráte se o ně, tak kontaktujte doktora Sacrea, aby vám pomohl přivést zpět vašeho milence nebo bývalého milence, který se s vámi rozešel, pokud je milujete, tzn. ne sobectví, milují tě dříve, možná to bylo malé nedorozumění, které přineslo problém ve vašem vztahu, Dr Sacre přivedl zpět mého bývalého manžela a dnes jsme jedna velká šťastná rodina, miluje naši rodinu, přestal podvádět díky pomoci Dr. Sacre , Dr Sacre je nejlepší kouzelník, se kterým si můžete promluvit, dá vám ty nejlepší rady a pomůže vám napravit váš vztah s vaším partnerem, kontaktem na níže uvedených podrobnostech

E-mailová adresa: sacre­temple­ofpo­wer@gm­ail.com

WhatsApp nebo volejte: +2349076034359

Sdílím to, abych pomohl ostatním, a mám další pomoc prostřednictvím jejich svědectví

slafa ( 1. ledna 2022 20:18 )

Mysleni o virusu jinxed­?https­://o­dyse­e.co­m/$/dow­nload/­Rabbi­AlonAl­va/371­964ff9­dd662c­c556b1­752df1­623bc4­051e207

verka1 ( 1. ledna 2022 20:14 )

Mají ho poslat do Afghánistánu a tam bude ještě za hrdinu 👎

Blbos-Vystrcil ( 1. ledna 2022 17:57 )

Proč není diskuse u toho Afghánce co v Karlových Varech znásilňoval a bodal do žen?

Na co si to sakra hrajeme? To budeme stále předstírat jak milujeme běžence?

slafa ( 1. ledna 2022 17:44 )

V Anglii miliony nakazenych a a plne fotbalove stadiony

Zobrazit celou diskusi