Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svůj penis ženám neposílal jen Hošek ze Seznamu. Dospívající dívky o tom ale často mlčí

Autor: ČTK, Mii - 
8. prosince 2021
08:00

Mladí lidé v Británii čelí podle odborníků krizi sexuálního násilí na internetu, kde se normalizuje zasílání nevyžádaných snímků s explicitním obsahem. Studie, které se zúčastnili dospívající ve věku 12 až 18 let, zjistila, že většina dívek dostala obrázek mužských genitálií, tedy penisu, často od cizích dospělých mužů. O výzkumu dnes informoval list The Times. Problém se netýká jen Británie, snímky svého přirození rozesílal kolegyním i bývalý zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy Jiří Hošek, který pak v práci skončil.

Více než polovina chlapců a dívek, kteří na internetu obdrželi nežádoucí sexuální obsah nebo jejichž fotografie někdo sdílel bez jejich souhlasu, nic neudělala. Čtvrtina z nich to řekla kamarádovi. Pouze dvě procenta nahlásila incident ve škole, pět procent rodičům a 17 procent společnostem provozujícím sociální sítě.

Dívky také uvedly, že se cítí pod tlakem, aby si „vyměňovaly“ intimní snímky s chlapci, kteří jim posílají nevyžádané fotografie. Když se pak jejich obrázky dostaly mezi spolužáky, čelily šikaně nebo zesměšňování.

Zpráva akademiků z University College London a dalších předních britských institucí uvádí, že děti dostávají obrázky se sexuálním obsahem téměř od okamžiku, kdy si založí účet na Snapchatu, Instagramu nebo TikToku. Odborníci v dokumentu doporučili, aby technologické společnosti uchovávaly záznamy o snímcích, zpřehlednily nastavení ochrany soukromí a usnadnily jeho změnu a více ověřovaly věk a totožnost uživatelů.

Dospělí muži si vytváří falešné identity

Školy by podle studie měly změnit své pokyny a „odstranit jakoukoli rétoriku obviňování oběti“. Mluvčí ministerstva školství uvedla, že ministři školství a kultury se minulý týden setkali s vedoucími pracovníky technologických gigantů, aby s nimi projednali ochranu dětí na internetu.

Rodiče by podle doporučení neměli k používání technologií přistupovat negativně a děti za ně přehnaně trestat. „Děti se často vyhýbají tomu, aby rodičům řekly o svých zkušenostech se sexuálním obtěžováním a zneužíváním, protože se obávají, že je potrestají nebo jim zamezí v přístupu k technologiím,“ uvedli autoři zprávy.

Studie se zúčastnilo 480 mladých lidí z celé Británie, 366 prostřednictvím on-line průzkumu a 144 skrze skupinové rozhovory. Tři čtvrtiny z 88 dívek, se kterými odborníci hovořili osobně, uvedly, že dostaly nevyžádaný snímek mužských genitálií.

„Účastnice popisovaly případy, kdy odesílateli byli dospělí muži, kteří si vytvořili falešnou identitu. Téměř polovina případů sexuálního obtěžování na základě fotografií byla od neznámých dospělých mužů,“ uvedla zpráva.

Obtěžoval i Hošek ze Seznamu

Problematika v posledních týdnech rezonovala i Českem, když dostal výpověď bývalý zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy Jiří Hošek. Měl sexuálně obtěžovat kolegyně a rozesílat jim snímky svého přirození. Hošek se k nevhodnému chování přiznal a slíbil, že vyhledá pomoc. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině