Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Profesorka filosofie odmítla roušku i očkování. Univerzita ji vyhodila a zakázala vstup

Autor: sova - 
11. září 2021
12:45

Profesorka filosofie z kanadské University of Western Ontario musela odejít na placenou dovolenou poté, co se odmítla očkovat proti covidu-19. Svým rozhodnutím totiž porušovala vnitřní předpisy školy a nemohla tak učit studenty. Žena zároveň odmítala nosit ochranu úst a nosu. Do podobně sporné situace se přitom může brzy dostat zhruba 3,7 milionu Kanaďanů, kteří s očkováním váhají nebo ho rovnou odmítají. Jak upozornil deník National Post, debata se tak už nyní točí kolem otázky, co vše mají zaměstnavatelé právo po svých podřízených požadovat.

Julie Ponesseová učila 20 let etiku na katedře filozofie Huron University College v kanadském městě London. Howard Levitt, advokát specializující se na pracovní právo, upozorňuje, že možnosti výjimek v očkování uplatnitelných v případě náboženských nebo zdravotních důvodů jsou v Ontariu velmi omezené.

Právník: Přesvědčení a zábrany nechejte přede dveřmi

Zaměstnanci sdružení v odborech sice mohou mít klauzuli týkající se takového problému přímo v pracovních smlouvách, tvrdí Levitt, zároveň ale neexistuje plošná legislativa, která by povinnému očkování v rámci zaměstnaneckého poměru bránila.

„Můžete mít svá osobní přesvědčení nebo etické zábrany v mnoha oblastech, ale pokud jsou v rozporu s pravidly a zásadami zaměstnavatele, v podstatě je musíte nechat přede dveřmi, pokud chcete u takové firmy pracovat,“ řekl Levitt.

Bez vakcíny test dvakrát týdně

V případě Huron University College je vyžadováno na akademické půdě povinné očkování. Výjimka je umožněna lidem, kteří vakcinaci odmítají ze zdravotních důvodů nebo kvůli svému vyznání. V takových případech musí být tito zaměstnanci testováni dvakrát týdně.

„Neexistuje žádná možnost testování pro ty, kteří se rozhodnou neočkovat bez jednoho z těchto důvodů,“ píše se na webu univerzity a pravidla dále praví: „Ti, kteří nemají důkaz o očkování nebo udělenou výjimku, nebudou na akademickou půdu vpuštěni.“

Profesorka byla vykázána z areálu školy

V úterý Ponesseová zaslala e-mail svému nadřízenému, aby ho informovala, že nehodlá podstoupit vakcinaci a tím pádem do interního systému nenahraje důkaz o očkování. Dále uvedla, že nebude při výuce nosit roušku nebo se podrobovat testování, aby dokázala, že není infekční.

„Myslím, že během půl hodiny od odeslání zprávy jsem obdržela e mail od svého děkana, že budu propuštěna a dostanu dočasné placené volno,“ řekla profesorka. Zároveň jí bylo zakázáno navštěvovat školní areál.

nezmar1 ( 11. září 2021 18:41 )

Nevazeny ovcane rezacku, nevazena laboratorni kryso, pokud ty tupe veris nejvetsimu podvodu v historii lidstva a souhlasis s tim, aby se na tobe provadely experimenty, za ktere by se nemusel stydet ani doktor Mengele, to je tvoje vec. Lide s mozkem vedi, ze tato experimentalni injekce muze mit fatalni nasledky a tak se povinnosti "ockovani" neprozkoumanou latkou brani. Je to naprosto nepokryte provadena genocida za spoluprace mentalne omezenych dobrovolniku. Jiz se notne mnozi dukazy o skodlivosti teto tzv. vakciny (ktera mimochodem neochranuje ani ockovane mezi sebou) a jen omezeny tupec to nechce videt. Dej si davku i za me, aspon se takto zlikviduje vice hlupaku. Ja nedovolim, aby o mem tele a zdravi rozhodoval nejaky poslusny pripos.rany urednik od stolu jen proto, ze tohle plosne opichavani prinese nekomu megamiliardove zisky bez ohledu na nasledky. Jo, a mas zivotni pojistku? Tak si ji prostuduj, protoze tam je uvedeno, ze pojistka nebude vyplacena, pokud se dobrovolne zucastnis jakehokoliv lekarskeho experimentu. Tak hodne stesti a slastne umirani!

rezacek ( 11. září 2021 17:52 )

Co je to za pitomost? Měli ji vyhodit natvrdo, žádné placené volno. A jestli si natolik vážíš své alma mater, že vědomě a veřejně porušuješ nejzákladnější předpisy, tak táhni do supermarketu k pokladně, protože na víc ani nemáš. I kdyby jsi byla profesorka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa