Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Krach Bohemia Energy: Nelidské zálohy má zkrotit strop, oznámil Havlíček. O kolik klesnou?

Aktualizováno -
1. listopadu 2021
16:14
Autor: ČTK - 
1. listopadu 2021
15:43

Zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI) budou mít nově stanovený strop. Výše záloh bude zveřejněna v úterý, uvedl dnes na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Energetický regulační úřad (ERÚ) podle něj akceptoval ministerský návrh na stanovení stropu záloh a předloží vyhlášku.

Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900 000 odběratelů.

„Na základě intenzivního jednání mezi MPO a ERÚ sdělujeme, že Energetický regulační úřad akceptuje náš návrh a předloží vyhlášku, na základě které dojde k zastropování záloh u dodavatelů poslední instance. Výši nových záloh sdělíme zítra (v úterý), kdy zahájíme zrychlený legislativní proces,“ uvedl Havlíček.

Havlíček ČTK už dříve sdělil, že půjde o stanovení maximální výše zálohových faktur pro DPI, nikoliv ceny za energie. „Chceme tím pomoci ohroženým rodinám, současně se ale musí najít optimální hranice, neboť cesta není zůstat u DPI, ale přejít ke standardním dodavatelům,“ uvedl v pátek Havlíček. Standardní dodavatelé podle Havlíčka nabídnou nejen lepší cenu, ale i nižší zálohy na energie, a to o 30 až 60 procent.

Ministr už dříve uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) to ale není možné a řešení musí navrhnout ministerstvo průmyslu a obchodu. Premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu Maláčová žádá o svolání schůze vlády.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je stanovení stropu záloh za energie pro klienty v režimu DPI dobrá zpráva. „Já si myslím, že to je rozhodně dobrá zpráva, rozhodně dobrá pomoc klientům. U mnohých klientů není ani problém zaplatit celkový účet, u mnohých klientů je hlavním problémem několikanásobné zvýšení nákladů v rámci jednoho měsíce,“ řekl Gavor ČTK. Zastropování záloh dá klientům patřičný čas rozplánovat si své finanční výdaje.

Například dvaasedmdesátiletá žena ze Svitavska obdržela od DPI innogy dopis s rozpisem záloh za plyn v minulých dnech. ČTK řekla, že innogy požaduje měsíční zálohu 14 110 korun, přičemž první za říjen měla uhradit do neděle 31. října. Donedávna platila společnosti Bohemia Energy zálohu 3000 korun. Její důchod včetně vdovského činí zhruba 18 000 korun. Od ČEZ Prodej, který je jejím DPI pro elektřinu, má dostat rozpis záloh později. Dosud za ni platila Bohemia Energy měsíčně 900 korun, u DPI bude podle ceníku za říjen záloha zhruba o 4000 korun vyšší.

Kdo je dodavatel poslední instance? Kdo je dodavatel poslední instance? | archiv Blesku

Kolem 900 000 odběratelů energetické skupiny Bohemia Energy, která v polovině října ukončila činnost, si musí hledat nového dodavatele energií. Ukončení činnosti oznámily i další firmy s tisíci odběrateli. Přebírají je pak jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance, a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie. Zhruba deset procent domácností, které by kvůli tomu mohly být ohroženy tzv. energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, řekl Havlíček. Týkat by se to podle něj mohlo 400 000 až 500 000 domácností.

Ministerstvo průmyslu a ERÚ doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance přešli ke standardnímu dodavateli energií. Podle Havlíčka pak budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře.

Video  Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 1. listopadu 2021 22:25 )

ta úroková sazba ČNB jinak půjde podle mě až na 2,5% ve finále do konce roku. Nyní to čekám vyhlášením ČNB, které příjde tento týden, posunuto na 2%, což jsem psal, že už to možná mohli rovnou posunout hned ze startu intervencí, protože to tam stejně mířilo. podle mě to vláda musí řešit za tohoto stavu věcí, kdy ČNB zároveň intervenuje, bezúročnými půjčkami od záruční rozvojové pro obyvatelstvo i celý příští rok

UFO1 ( 1. listopadu 2021 21:59 )

Tak přejde další banda lidí k nočnímu topení petkami,uhlím a dřívím,vše nahází do krbů a ještě ušetří,SMRAD aSPINA pro Čechy typické,malý a přízemní národ­,nev­zděla­ní,špat­ný vzhled i chovani

bullshit ( 1. listopadu 2021 20:44 )

Není náhrada, s Burešem nechce nikdo schopný spolupracovat. Je to polibek smrti resp. konce kariéry. Po vládě AB po Havlíčkovi neštěkne pes.

bullshit ( 1. listopadu 2021 20:43 )

Žádné zálohy neklesnou, jen Bureš a jeho squadra říká to co chtějí postižení slyšet ale bez moci do toho nějak zasáhnout.

Jirik-ta ( 1. listopadu 2021 20:19 )

hlavní jsou covid opatření

Zobrazit celou diskusi