Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Transplantace jater není nutná.“ Zemanův stav popsal Babišovi lékař z ANO, tvrdí TV Seznam

Autor: tsv - 
16. října 2021
20:20

Podle tvrzení novinářů z TV Seznam poslal premiéru Andreji Babišovi (ANO) poslanec za jeho hnutí a lékař z IKEMu Julius Špičák SMS zprávu s informací o zdravotním stavu Miloše Zemana. Podle televize v ní píše, že prezidentovy problémy s játry nejsou natolik vážné, aby byla nutná transplantace. Další odborník promluvil o porušení lékařského tajemství.

„Dobrý den, pane premiére, náš specialista již p. prezidenta prohlédl, jaterní onemocnění není tak pokročilé, aby musela být indikována transplantace,“ stojí v SMS zprávě, kterou Babišovi poslal podle TV Seznam přednosta kliniky hepatogastroenterologie pražského IKEMu ve středu ráno. Podle užití slova „náš“ se dá předpokládat, že Zemanův zdravotní stav zhodnotil odborník z institutu.

Vyjádření Špičáka se novinářům získat nepodařilo. „Jsem na zasloužené dovolené,“ přišlo v esemesce redakci Seznamu. „Situace kolem nemocného by si zasloužila zklidnění a toho se budu držet,“ uvedl. Zpráva měla přijít ze stejného telefonního čísla jako ta adresovaná Babišovi. Sám premiér si informaci od Špičáka dle vlastních slov nevyžádal.

Vyzrazené lékařské tajemství?

K tomu, zda se jednalo o porušení lékařské etiky, se nechtěl vyjádřit nikdo z oslovených odborníků kromě jednoho. Ten si přál zůstat v anonymitě. „Záleží na tom, jestli prezident Zeman zmíněného specialistu nebo profesora Špičáka pověřil, aby o jeho zdravotním stavu informovali premiéra,“ řekl Televizi Seznam. „Pokud ne, porušil lékařské tajemství buď lékař, který prezidenta vyšetřil, nebo Špičák,“ dodal nejmenovaný expert stanice.

Stejně jako sám Špičák se ke zprávě odmítá vyjádřit i kancelář prezidenta, která dosud nezveřejnila žádné bližší podrobnosti o Zemanově zdravotním stavu. Mluvčí Jiří Ovčáček byl dotázán, zda někoho z IKEMu pověřil, aby o nejnovějším zjištění informoval Babiše. Novinářům ale odpověď nedal.

Video  Vystrčil: Zeman není v dobrých rukou! Kvůli nemocnému prezidentovi šil do hradní kanceláře  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. října 2021 18:59 )

porušení lékařského tajemství by bylo kdyby někdo proflák, že je to po očkování na covid - třetí posilující dávka (mozková příhoda)

fico ( 17. října 2021 03:56 )

To už se novináři dostanou i k SMS do mobilu?

Zobrazit celou diskusi