Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Polský premiér trucuje kvůli sporu o důl Turów. Kvůli Babišovi zrušil účast na summitu

Autor: ČTK - 
23. září 2021
10:00

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na demografický summit v Budapešti. Důvodem je přítomnost českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Má jít o signál pro Čechy ohledně sporu o důl Turów. Napsal to zpravodajský portál wPolityce.pl bez upřesnění zdroje informace.

V maďarské metropoli dnes začíná 4. budapešťský demografický summit, jehož hlavním tématem je Rodina: klíč k udržitelnosti. Záměrem je diskutovat o podpoře mladých rodin a vytváření co nejlepších podmínek pro zvyšování porodnosti a tím zamezit stárnutí populace.

Účast na této vrcholné schůzce původně plánoval i Mateusz Morawiecki, než se podle webu rozhodl, že nepojede. Polsko tak bude na akci zastupovat ministryně rodiny, práce a sociální politiky Marlena Malagová.

Poláci mají platit pokutu téměř 13 milionů denně

Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun) za neuposlechnutí květnového soudního příkazu okamžitě přerušit těžbu v dole Turów. Toto předběžné rozhodnutí unijní soud vydal po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst.

V úterý Morawiecki rozhodnutí Soudního dvoru EU o udělení pokuty Polsku důrazně odmítl jako špatné a slíbil, že Varšava využije všechny právní i jiné prostředky k tomu, aby prokázala jeho nevyváženost. Premiér zároveň obvinil Česko, že se v řešení sporu chová „absolutně bez dobré vůle“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi