Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Komise má jasno o otravě Bečvy. Zveřejní kompletní zprávu a chce mimořádné jednání Sněmovny

Aktualizováno -
17. září 2021
14:29
Autor: ČTK - 
16. září 2021
12:09

Sněmovní komise k vyšetřování otravy řeky Bečvy z loňského září schválila dnes ráno téměř jednomyslně závěrečnou zprávu a požádala předsedu Sněmovny o svolání mimořádné schůze. Novinářům to řekla předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Podle ní komise zprávu uvolní v pondělí po korekturách. Závěry nechce prezentovat předtím, než dokument dostanou poslanci. Mimořádná schůze by se podle členů komise měla sejít do konce září.

Pěnčíková uvedla, že dokument bude zveřejněn celý, aby veřejnost dostala úplné informace. Ve čtvrtek komise jednala o tom, že část věnovaná policejnímu vyšetřování by mohla být neveřejná, protože jde o živou kauzu.

Sněmovna schválila zřízení vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii 21. dubna s tím, že má mít devět členů a zjištění předložit do pěti měsíců od svého vzniku. Vznik komise podpořili poslanci napříč stranami s výjimkou poslanců ANO, kteří se převážně zdrželi. Komise dostala za úkol hlavně shromáždit veškeré podklady k havárii z 20. září i následným haváriím v uplynulém roce a prověřit správnost postupu orgánů státu a jiných osob, jejich případná procesní pochybení či liknavost. Zpravodaj závěrečné zprávy Petr Gazdík (STAN) před týdnem konstatoval, že komise zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, které mají v budoucnu takovým pochybením předejít.

Komise vyslechla například člena představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavla Pustějovského, krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka, ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse či poslankyni ANO Margitu Balaštíkovou, která měla v době havárie na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí.

Babiš: Bečva je zneuživa v předvolebním boji

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se komise snaží o viníkovi rozhodovat místo policie a státního zastupitelství. „Už dopředu vědí, kdo za to může,“ kritizoval ji dnes na Šumpersku na setkání s občany. 

Opozice podle Babiše otravu Bečvy loni zneužila v předvolebním boji a situace se opakuje. „Pokud tady chce někdo v parlamentu rozhodovat místo policie a státního zastupitelství, tak to prostě připomíná dávné doby,“ podotkl premiér.

Policie v souvislosti s ekologickou havárií, která 20. září loňského roku poškodila podle rybářů řeku na 40 kilometrech, obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Obviněnými jsou společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a její ředitel Oldřich Havelka. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání státní zástupce odmítl jako nedůvodné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

denisz ( 16. září 2021 14:41 )

Je k dobru komise, že neutočí jen na firmu z holdingu Agrofert, ale poukazuje na systémová pochybení. Ministerstvo pro životní prostředí jistě příjme patřičná opatření do budoucna.

Zobrazit celou diskusi