Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ukázková práce. Čeští vojáci dostali metály za evakuační misi z Kábulu

Autor: ČTK - 
10. září 2021
13:22

Vojáci, kteří se v srpnu podíleli na záchranné misi z Kábulu, dnes dostali na pražském Vítkově vyznamenání. Oceněni byli příslušníci vojenské policie a speciálních sil, piloti i vojáci, kteří evakuaci řídili z České republiky. Někteří účastníci záchranné mise byli vyznamenáni již ve středu, kdy jim předseda vlády Andrej Babiš (ANO) udělil medaili Karla Kramáře.  „Byla to naprosto ukázková práce,“ řekl velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký, který byl sám mezi oceněnými.

Česká armáda v srpnu po obsazení většiny Afghánistánu Tálibánem za pomoci tří letů vojenských speciálů z Kábulu odvezla 195 lidí. Evakuováni byli diplomaté a zaměstnanci ambasády, vojenští policisté z jednotky KAMBA, kteří střežili ambasadora a velvyslanectví, afghánští spolupracovníci ministerstva zahraničí a armády i další Afghánci napojení na Českou republiku.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) předal 10. září 2021 v Praze vyznamenání vojákům, kteří se účastnili evakuace z Afghánistánu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) předal 10. září 2021 v Praze vyznamenání vojákům, kteří se účastnili evakuace z Afghánistánu. | ČTK / Šulová Kateřina

České ozbrojené složky patří ke světové elitě

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), který dnes vybraným vojákům za operaci Evakuace udělil Kříž obrany státu nebo Záslužný kříž ministra obrany, české ozbrojené složky v projevu ocenil. Prokázaly podle něj, že patří ke světové elitě a jsou schopny rychle reagovat na krizové situace. Ve chvíli, kdy Tálibán ovládl Kábul, nebylo podle něj vůbec jisté, jestli se všichni vrátí v pořádku domů. „Vy jste zachovali chladnou hlavu a dokázali jste něco, na co můžete být právem hrdi,“ řekl vojákům. „Díky vaší odvaze a profesionalitě se podařilo zachránit téměř dvě stovky lidí,“ poznamenal.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) předal 10. září 2021 v Praze vyznamenání vojákům, kteří se účastnili evakuace z Afghánistánu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) předal 10. září 2021 v Praze vyznamenání vojákům, kteří se účastnili evakuace z Afghánistánu. | ČTK / Šulová Kateřina

Vyzdvihl práci vojenských policistů a všech, kteří byli nasazeni přímo v Kábulu. Velké riziko podle něj podstoupili také piloti a posádky letounů, kteří dokázali přistát a odletět z prakticky nefungujícího letiště. „A zapomenout nesmím na zástupce Velitelství pro operace a generálního štábu, kteří celou operaci naplánovali a řídili,“ dodal. Poděkoval i rodinám vojáků za podporu. Vyznamenání udělili vojákům také náčelník generálního štábu Aleš Opata a náčelník Vojenské policie Miroslav Murček. 

Záchranná operace byla poslední misí Armády ČR na území Afghnistánu

Vojákům na Vítkově poděkoval i velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký, který byl sám mezi oceněnými. „Byla to naprosto ukázková práce,“ řekl.

Video Vojenská slavnost na Vítkově k ukončení mise v Afghánistánu - Alice Mikulášová
Video se připravuje ...

Právě slavnostní vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově česká armáda ukončila své dvacetileté působení v Afghánistánu. Pietní připomínky největší zahraniční mise Armády ČR, na které sloužilo zhruba 11.500 českých vojáků, se zúčastnili ústavní činitelé, bývalí i současní velitelé nebo zástupci velvyslanectví spojeneckých zemí. Doprovodil ji přelet vojenských letadel a vrtulníků.

 

 

Zobrazit celou diskusi