Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Herman získal nejvyšší vyznamenání pro sudetské Němce. Děkoval i bavorský premiér

Autor: ČTK - 
17. července 2021
16:24

Bývalý ministr kultury České republiky Daniel Herman dnes v Mnichově na sudetoněmeckém sjezdu převzal Evropskou cenu Karla IV., která je nejvyšším vyznamenáním sudetských Němců. V děkovném projevu Herman označil cenu za podporou v budování přátelství mezi Němci a Čechy a v boření vzájemných předsudků.

„Vyznamenání si velice cením a chápu ho jako velkou podporu mého příspěvku pro německo-české porozumění a přátelství mezi Němci a Čechy, pro boření předsudků a pro prohloubení další spolupráce,“ řekl.

„Staleté soužití Čechů a Němců, křesťanů a židů v českých zemích se před 70 lety zdálo trvale zničené. Nacionální socialismus, dvě světové války, nacistické zločiny s nepochopitelným holokaustem a následnou mstou vítězů, která vyústila ve vyhnání německých krajanů, a pak 40 let komunistického režimu naše soužití hluboce poškodily,“ řekl.

Pak ale přišel rok 1989, kdy se komunistické režimy v Evropě zhroutily. „Tehdejší kontakty a z části i přátelství se staly dobrým výchozím bodem,“ řekl. „Dnes můžeme s velkou vděčností sledovat, jak mnoho se pro nové spolužití našich národů učinilo,“ uvedl Herman.

Herman se v roce 2016 jako první člen české vlády zúčastnil sudetoněmeckého sjezdu. Na tehdejším setkání v Norimberku oslovil sudetské Němce „milí krajané“, což šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt často připomíná. Herman v rozhovoru s ČTK na okraj nynějšího sjezdu řekl, že oslovení „milí krajané“ považuje za logické a správné. Za to, že se tehdy Herman účastnil, mu dnes poděkoval bavorský premiér Markus Söder.

salto ( 18. července 2021 14:26 )

Škoda, že se toho nedožil jeho hodný strýček Brady. Ten by měl radost, že je v rodině alespoň ňáká medaile.

wenzel trousil ( 18. července 2021 10:53 )

Posselt na Hrad!

Arany ( 17. července 2021 23:23 )

Odporné stvoření a největší vlastizrádce současného českého státu. Prezident Beneš se v hrobě otáčí. Tak to všechno utrpení Čechů ve dvou světových válkâch bylo zbytečně? Tolik mrtvých a žádné poučení? A jako vždy jsou u toho zrádci národa z odporné strany lidové! Fuj!

Jirik-ta ( 17. července 2021 18:25 )

Takovýto lehkoživka hájí zájmy Sudetských Němců. Bylo jasné poválečné uspořádání a odsunutí. A tečka. To je vrchol. Křesťan jeden.

Jirik-ta ( 17. července 2021 18:19 )

je to horor

Zobrazit celou diskusi