Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mobilní domy jako šance pro lidi zasažené tornádem: Ve svých obcích chtějí zůstat i na opravy

Autor: ČTK - 
4. července 2021
15:10

Lidé, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou, mají nabídky ubytování z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Většina jich ale chce zůstat v domovské obci, kde je čekají opravy domů, případně musí stavět prakticky od základů. Jako provizorium na potřebnou dobu by mohly posloužit mobilní domy, řekl dnes novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Krajský úřad dal dohromady katalog různých možností, jako je ubytování složené z buněk nebo montované domky. „Vždy to je o ceně a kvalitě. Předali jsme obcím, co už máme zpracované, včetně kalkulací, aby si to mohly s občany řešit,“ uvedl Grolich. Po prodlouženém víkendu chce kraj přesně zjistit, kolik lidí bude potřebovat dlouhodobé náhradní ubytování.

Mobilní bydlení lze umístit přímo do zasažených obcí. Kdo uhradí náklady, není zatím jasné, bude se to podle hejtmana řešit individuálně. Hlavní slovo budou mít obce, které mají přehled o sociální situaci a možnostech svých obyvatel.

Pomoc bude hrazena z veřejných sbírek

„Je to na dohodě s obcí, jestli to bude hradit, nebo jestli se to bude hradit z toho, co ty rodiny například dostanou z veřejných sbírek, to už je na řešení těch konkrétních případů,“ popsal Grolich.

Peníze ze sbírek by se nyní měly postupně dostávat k rodinám. Charitativní organizace, které vybraly dohromady přes miliardu, už obchází domy a dávají pro začátek „rychlé peníze“. V případě Nadace Via, která zastřešuje i další sbírky, jde o 150 000 korun. Diecézní charita Brno dává 50 000 až 200 000 korun podle podle stavu poškození domu. S odstupem v druhém kole budou organizace pomáhat rodinám podle toho, kolik dostaly od pojišťoven, od státu, případně jestli například získaly nějaký stavební materiál zdarma.

V komplikované situaci jsou lidé s exekucemi. Pojistné, co dostanou na obnovu bydlení, jim podle hejtmana ale nikdo vzít nemůže. Otázkou je osud peněz ze sbírek. V úterý se kvůli tomu uskuteční jednání se starosty, organizátory sbírek a asociací zastupující lidi v exekuci.

Video  Beznaděj, krev a slzy: Šéf nemocnice v Hodoníně sledoval tornádo z balkonu, zmínil válku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 4. července 2021 19:19 )

a má misi, čiže na to enem mrkne a pak to začne stavět aj on z těchto palet. Proto tam k Vám od nás došel jak ten Cyril a Metúd..

frantacizek ( 4. července 2021 15:45 )

a až budou mět postavené, tak ty mobilní domy může začít rozdělovat totkaj ten Zdeněk Macura týraným ženám nebo matkám samoživitelkám bez přístřeší jako koordinátor. Proto jsme ho tam šohaja poslali z Velké Moravy. Prošel tu náročným konkurzem jako ten věrozvěst z Velké Moravy

frantacizek ( 4. července 2021 15:31 )

ty domy, které se budou renovovat, popř. jen dělat střecha, tam je to otázka čtvrt roku

frantacizek ( 4. července 2021 15:30 )

ty mobilní domy jsou super nápad a financovat se to přece v pohodě může z té miliardy ze sbírek. Vždyť demolicí prošlo jen snad 200 domů. Do toho si lidé mohou vzít dotaci z EU, která bude na stavbu nového domu hned vedle a ještě 2 nebo 3 miliony bezúročný úvěr. chápu, že nechtějí opustit místa, která mají rádi, vyrůstali a dlouhé měsíce bydlet daleko od domova a ještě tam dojíždět na stavbu po práci. Takhle to budou mít při ruce.

Zobrazit celou diskusi