Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Bůh nás nezkouší víc, než dokážeme snést.“ Do kostela poničeného tornádem se vrátila mše

Autor: ČTK - 
4. července 2021
11:40

Kostel v Moravské Nové Vsi, silně poškozený při tornádu, dnes poprvé zaplnili věřící při nedělní mši. Původně se měla konat pod širým nebem, podobně jako minulý týden. Nakonec mohli místní i dobrovolníci bezpečně vstoupit dovnitř a kostel rychle zaplnili.

Bůh nás nezkouší víc, než dokážeme snést,“ uvedl při mši brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Kostel má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov.

Kostel zaplnili jak místní, mnozí ve svátečním nedělním oděvu, včetně dětí a seniorů, tak někteří dobrovolníci, kteří chtěli alespoň nakouknout do poškozeného chrámu. Farář Marián Kalina řekl, že kromě budování nových střech je potřeba myslet na budování společenství obce i farnosti.

„Co je nejdůležitější, musíme neustále budovat naše mezilidské vztahy a náš vztah k bohu. Tyto vztahy jsou možná zranitelnější, než na první pohled vypadají, škody na nich jsou často skryté,“ doplnil Konzbul. Kázání v kostele mělo věřícím dodat vytrvalost a sílu, varovalo před reptáním a závistí.

tarrica ( 4. července 2021 20:24 )

Rodiče byli věřící,já jsem si přestala církve vážit a věřit, když vidím kolem sebe jak se chovají její ,,zástupci,, na zemi a někteří věřící.
Duka kryje a omlouvá pedofily, zástupci charity si nosí domů ,,dary,, vybrané od lidí. Měli jsme v 70.letech ve vesnici kněze, sám na čtyři okolní vesnice. Jezdil na kole, v zimě starým trabantem nebo pěšky. Dnes máme kněze čtyři/Poláky/, každý své auto a vypadají podobně jako Duka- sotva funí, když jdou pěšky.
Nehlásal Kristus pokoru, střídmost ,chudobu a podělit se s potřebnými ?
Církev by z vrácených majetků mohla postavit nový kostel, ne vybírat ve všech farnostech. Naplňují heslo: Sám mám pořád málo...

vinke ( 4. července 2021 14:43 )

Zvláštní je tedy ta Boží povaha . Vyzkouší a pak se dívá co a jak a jak si lidé poradí. Nebo se také zapojil? Aha zapojil. Dal jim sílu snést to jeho peklo. Neuvěřitelné myšlení

Zobrazit celou diskusi