Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stebno na Lounsku po zničujícím vichru volá o pomoc: Potřebují tu řemeslníky i psychology

Autor: ČTK - 
3. července 2021
13:10

Řemeslníky, pomoc psychologů a právníků a materiál na opravu střech potřebují nyní lidé ve Stebně na Lounsku, které před týdnem zasáhl silný vítr a kroupy. Na místě dnes několik desítek dobrovolníků pomáhá s úklidem. Obava panuje z dešťů, střechy jsou zakryté zatím jen provizorně. Žádosti o státní dotaci z programu Živel vyplňují lidem úřednice v přístřešku na návsi zpustošené vichrem.

Škody se pohybují podle předběžných odhadů kolem sto milionů korun. Vojáci s těžkou technikou a dobrovolníci už odklidili sutě, modré plachty zakryly střechy domů. Traktory stojí na náměstí i v okolí obce u rozřezaných stromů. Po týdnu je řada místních unavená a smutná. „Lidé jsou vyčerpaní, prvních pět dní působil adrenalin, ale teď odjela těžká technika, hasiči, vojáci. Utichlo to, tak to na ně začíná padat, nemůžou spát,“ řekl ČTK Luděk Prošek, který organizuje práci řemeslníků.

Ústecký kraj uvolnil z centrálního skladu humanitární pomoci 50 vysoušečů. Potraviny i vodu do obce vozí dárci. „Jsme vděční za každou pomoc, je ale lepší se dopředu domluvit. Oblečení a hygienické prostředky jsou zbytečné. Nejvíce se teď hodí stavební materiál. Zařídili jsme účet na pile v sousedním Blatně, kam mohou zájemci vložit částku na konkrétní věci,“ řekla ČTK Eliška Ratiborská, která koordinuje dobrovolníky. Sama přitom původně přijela jen pomoci prarodičům, kterým pohroma zcela zničila dům. „Lidé se na mě obraceli, že chtějí pomoc, ale neví jak. Tak jsem zřídila účet a nakonec jsem se stala prostředníkem pro Člověka v tísni, který přijel s finanční pomocí,“ uvedla.

Video  Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku  - Blesk/Václav Burian
Video se připravuje ...

Do Stebna se vydala dnes i parta motorkářů. „Přijeli jsme přispět, ne tedy prací, ale každý s nějakým finančním obnosem,“ řekl ČTK Bohumil Cikán. „Většina lidí je z Prahy, já z Chomutova, domluvili jsme se na výlet a pomoci konkrétním osobám,“ uvedl. S vyřizováním dokumentů k žádosti ze Státního fondu podpory investic dnes na místě pomáhají lidem dvě úřednice. Během hodiny přišlo deset lidí, většina s fotkami poničených objektů v mobilních telefonech. Z programu Živel mohou získat dotaci na opravy. Ve Stebně je 13 pobořených domů, množství zničených zemědělských stavení, kostel přišel o část střechy.

Lidé se bojí říci o pomoc

Někteří ještě nemají škody spočítané. „Sebralo nám to stodolu, částečně střechu na domě, voda protekla do baráku, ploty jsou zbourané, zahrada zlikvidovaná, ovocné i okrasné stromy jsou pryč,“ řekl ČTK Jaroslav Petráň, který si přišel vyřídit žádost o státní dotaci. „Vnitřek jsme měli po rekonstrukci,“ poznamenal se smutkem. „Teď potřebujeme hlavně střechu nad obytnou částí, škody třeba ve stodole, kde jsou věci zavalené propadlým stropem, ještě sečteny nemáme,“ dodal.

Lidé podle Květuše Ratiborské potřebují vědět, že nejsou ve vzniklé situaci sami. „Ty babičky, co tu žijí, se bojí říci si o pomoc, jsou na tom psychicky špatně. Já sama jsem dnes poprvé opustila místo, které nám po té pohromě zůstalo,“ řekla se slzami v očích.

Ústecký kraj zveřejnil na svém webu kontakty, na které se mohou zájemci obracet. Přestože práce je ve vesnici ještě mnoho, místní věří, že se podaří vrátit obci, kterou zvelebovali řadu let, do původní podoby.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 3. července 2021 16:54 )

Řemesníci kvapem ubývají, přibývají ale potřební politologové a absolventi VŠ s neuplatnitelnými zaměřeními...Jo a radilů jak to dělat je také dost. Chybí už jen ty šikovné ruce.

Zobrazit celou diskusi