Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Martin (†37) trpěl smrtelnou nemocí, podstoupil asistovanou sebevraždu. Život ukončil ve Švýcarsku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. července 2021
11:54
Autor: for - 
2. července 2021
11:39

Milovaný manžel a otec Martin Přecechtěl (†37) si v úterý dobrovolně vzal život ve Švýcarsku. Důvodem k asistované sebevraždě byla nemoc amyotrofická laterální skleróza (ALS), která postupně Martina připravovala o možnost pohybu. Doslova mu brala dech i slova. O smrti informovala manželka Markéta.

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) si nevybírá, může postihnout kohokoliv. Na nemoc zemřel i expremiér Stanislav Gross (†45). Nyní má toto zákeřné neurologické onemocnění další oběť, Martina Přecechtěla (†37).

„S hlubokou lítostí oznamuji, že po dlouhé a vážné nemoci nás 29. 6. 2021 ráno Martin opustil. Moc si vážím všech, kteří při nás s Martinem stáli a pomohli Martinovi najít vytoužený klid,“ napsala na webovou stránku věnující se ALS Martinova rodina. 

Život ukončil dobrovolně ve Švýcarsku

Diagnózu se Martin dozvěděl před necelými dvěma roky. Právě 2-5 let je průměrné dožití pacientů s ALS od určení diagnózy. Nemoc samotná ale život Martinovi nevzala, rozhodl se jej totiž ukončit dobrovolně ve Švýcarsku. „Neměl žádný strach, ani neplakal. Byl rád a bylo poznat, že jakmile začala látka účinkovat, cítil úlevu,“ sdělila serveru iROZHLAS.cz jeho manželka Markéta.

Manželka serveru popsala i samotný proces. Nemoc totiž Martinovi sebrala i možnost, aby se napil z kelímku se smrtícím koktejlem. Po dvou pokusech mu tak látku podali nitrožilně - tlačítko si ale musel zmáčknout sám. 

„Nezapískám, nefouknu, nezakřičím“ 

Martin býval aktivním sportovcem. Rád hrál hokej, chodil po horách a zvládl i velmi obtížné túry. První problémy byly nenápadné, jak se začátkem tohoto roku svěřil Blesk Zdraví. „Jeli jsme někam autem, já jsem řídil, a když jsme dorazili na místo, byl jsem tak vyčerpaný, že jsem nemohl ani promluvit,“ zavzpomínal. 

Právě plíživě a nenápadně nemoc opravdu postupuje. Onemocnění totiž postihuje motorické nervové buňky v mozku a míše. Pokud tyto neurony nefungují, mozek nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. To vše jde postupně, takže pacientovi vyřazují postupně všechny svaly, až na oči. 

„Vypadám pořád stejně a snad i zdravě, ale cítím, že nemoc postupuje. Jím dvakrát pomaleji než ostatní, jídlo dojídám studené, musím si také dávat pozor, aby mi nepadalo z pusy. Maso už nerozkoušu. Nezapískám, nefouknu, neudělám ani pšššt na děti, špatně se mi pije z lahve nebo z plechovky. Nezakřičím,“ uvedl dříve pro Blesk Zdraví. 

Video  Zákeřná ALS: Úvahy o eutanazii přicházejí jako první. Pojišťovny jsou pomalejší než nemoc, říká Bezuchová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

alala ( 3. července 2021 07:04 )

Já myslím, že lékaři už tak nějak postupuji. Před lety měl můj otec mrtvici, když se po 2 týdnech v nemocnici nezlepšil, převezli ho bez vědomí rodiny do LDN. Máma tehdy přišla už k prázdné posteli. V LDN pobyl asi 2 měsíce, měl výživu do žaludku, dát jej domů nám nedoporučili, že se o něj nebudeme schopny postarat a zpátky jej nevezmou. Jednou jsme za ním přišly a už byl odpojen od té výživy, myslím, že tím tu jeho smrt chtěli urychlit, v noci zemřel.

begonie ( 2. července 2021 22:21 )

Kéž by to naše zákony umožňovaly!!!! Před pár lety mi umírala na rakovinu dcera a měla velké přání umírat doma a to přání jsme ji splnili....Nikdo si neumí představit tu hrůzu, bezmoc a zoufalství nás všech a o ní ani nemluvím - samozřejmě nás prosila abychom to zařídili a odvezli ji do Švýcarska, ale my k tomu nenašli odvahu a toto přání jsme jí nesplnili....

vinke ( 2. července 2021 19:28 )

Vaší maminky je líto, neměli jste to určitě jednoduché, ani ona ani vy.
Také jsem pro. A klidně těch 300 tisíc obětuji, pokud se můj osud naplní nevyléčitelnou nemocí, a nechám se do Švýcar odvézt. Při plném vědomí, s rozdodnutím, že takhle to nechci ani pro sebe ani pro svou rodinu, která si zaslouží víc než se starat resp. platit moje pomalé umírání na analgosedaci, kdy jsem prakticky už jen ve vegetativním stavu. Filozoficky nechápu, protože to jde proti smyslu toho co píše Marek Orko Vácha o kousek dál, ( je to na irozhlase), že při ALS lze v Česku třeba využít možnost dříve vyslovených přání pacienta, kdy se snažíme autonomii pacienta rozšířit do situace, kdy už nebude schopen komunikovat. Když se to přání dobře napíše, tak pak přesně víme, co by si pacient přál, a co ne....
Ať to probírám z jakékoliv stany, přání pacienta u nás splněno není, jinak by pak přeci necestoval do Švýcar.

vinke ( 2. července 2021 19:15 )

Akorát, ty mysliteli nevíš, že se ve Švýcarsku neprovádí eutanazie.
Jinak všechno víš a všechno znáš, všude jsi byl 2x a od všeho máš klíče

vinke ( 2. července 2021 19:00 )

Rodina Martina je velmi statečná a přeji ji do budoucna už jen vše dobré.
Jinak si tady pletete eutanázii s asistovanou sebevraždou. To jsou dvě různé věci . Ani jedna není u nás dovolená.\Eutanazie není dovolená ani ve Švýcarsku.
My bohužel jdem cestou terminální analgosedace, protože je prý u nás paliativní péče na vysoké úrovni. Terminální analgosedace je postupné zvyšování dávky léku tak, až se pacient dostane do stavu, kdy nebude cítit bolesti.
"Smrt za této situace je sice předvídána, ale není chtěná. To je filozoficky dost důležité. Nikdo toho člověka nechce zabít". Tvrdí Marek Orko Vácha.
Čili pacienta postupně zfetováváme a čekáme až umře. A teď přemýšlejte o tom filozofickém rozměru, když navíc pacient vysloví předem přání, že chce zemřít....

Zobrazit celou diskusi