Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pláčou i chlapi: Všechno je v haj*lu, musím najít kopačky a vydělat pro rodinu! Ríšo, ale žijem

Aktualizováno -
25. června 2021
11:10
Autor: yks, jn, ČTK - 
24. června 2021
22:12

Obraz totálního zmaru! Katastrofa apokalyptických rozměrů. Něco, co Česko ještě nezažilo! Tornádo, které se přehnalo jihem Moravy, za sebou zanechalo těžko představitelnou spoušť. Pláčou i chlapi! Záchranáři mezitím oznámili, že v zasažených oblastech jsou stovky zraněných a v pátek dopoledne už je hlášeno i pět mrtvých. Objevilo se také zdrcující video, které vystihuje pocity stovek lidí, kterým čtvrteční bouře vzala střechu nad hlavou.

Stovky zraněných, zatím čtyři mrtví a ohromné materiální škody přinesla bouře provázená tornádem i krupobitím na jih Moravy. V nejzasaženějších obcích, jako jsou Hrušky u Hodonína, Moravská Nová Ves, Lužice a další místa, jsou stovky lidí bez střechy nad hlavou.

Domov mnohých z nich proměnilo tornádo ve změť trosek. Mnozí mohou mluvit o štěstí, že zachránili holé životy. Jiní bohužel neměli ani tolik štěstí.

Zkusím zachránit, co se dá

Na videozáznamu, který má Blesk.cz k dispozici, hovoří mladý muž, jménem Ríša, jehož dům větrný živel takřka úplně zničil. „Nejsem mrtvej. Být nahoře, tak prostě umřu,“ vzlyká na něm, zatímco prochází troskami místa, které ještě před několika hodinami bylo jeho domovem.

„Budu v klidu, zachovám klid. Prostě se budu něco snažit zachránit,“ říká šokovaný muž, jehož záběry dokumentují zkázu, která postihla i mnoho sousedních domů.

První patro není

Po schodech stoupá do prvního patra. Jenže to už neexistuje! Prozatímní klid, který si snažil vytvořit, je rázem pryč. To, co vidí, je jen těžko uvěřitelné! Nejen jeho dům, ale i okolní domy sousedů, i budovy obce jsou zničené, střechy rozmetané…!

Mladík se neubrání návalu dalších emocí a slz. „Teď abych si našel druhou kopačku a vydělal si fotbalem pro mou rodinu,“ naříká mladík, který i v takové chvíli myslí na své blízké.

„Ríšo, super, žijeme!," snaží se ho utěšit maminka… Z domu, který byl ještě ve čtvrtek odpoledne útulným domovem, zbyly trosky...

Video  Muž natočil svůj zdemolovaný dům bez střechy.  - YouTube: Gambo Land
Video se připravuje ...

Záchranáři hlásí první mrtvé

Ničivé tornádo vážně poranilo na Slovácku stovky lidí. Většina zranění je těžká – od zlomenin po četná polytraumata. Na pomoc 22 moravským posádkám přiletěly dva záchranářské vrtulníky z Rakouska a Slovenska.

„Na parkovišti u dálnice D2 jsme zřídili místo, odkud budeme zraněné překládat do vrtulníků na převoz do slovenských a rakouských nemocnic,“ řekla Blesk.cz mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková ve čtvrtek v noci.

V pátek dopoledne bylo potvrzeno už pět mrtvých.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Tragické zprávy z Hodonína

Také nemocnice Hodonín zaznamenala úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití v kraji. Informoval o tom ředitel nemocnice Antonín Tesařík. Počet obětí ale nezná.

Nemocnice podle něj odhadem ošetřila 150 až 200 zraněných, největší nápor před půlnocí opadl. Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se dnes večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku. Bouře ničila domy, auta i zeleň.

Přesné počty nebyl Tesařík schopný říct. „Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranky, hasiči, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," uvedl Tesařík.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Další lidé jsou zavalení

Nejvíce poničené jsou Moravská Nová Ves, Lužice, a Mikulčice. „Jsou pro nás stále nedostupné, protože tam jsou popadané stromy a my se tam nemůžeme dostat,“ řekla Blesku krátce před 22. hodinou mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková. „Ve vesnicích jsou i lidé zavalení v domech,“ řekla mluvčí záchranky. Čtvrtou poničenou obcí jsou Hrušky.

Podle záchranářů došlo ve vsích na Podluží k popadání střech. Havarovalo několik autobusů. Mezi Břeclaví a Hodonínem. Na jižní Moravě je momentálně bez dodávek energie 32 tisíc domácností právě v oblasti severně od Hodonína.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte radar Blesku
Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:57
24. 6. 2021

Některé vlakové spoje už byly obnoveny, jedná se například o linku Staré Město u Uherského Hradiště – Nedakonice, oznámily to České dráhy na svém twitteru.

23:55
24. 6. 2021

Nejvíce zasažené jsou podle hejtmana Jana Grolicha Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky. Ve Hruškách by již nemělo dojít k ohrožení na zdraví.

23:54
24. 6. 2021

„Nabízíte pomoc. Vydržte prosím a NEBLOKUJTE TÍSŇOVOU LINKU. Později zveřejníme k tomuto účelu kontakt,“ vyzvali hasiči Jihomoravského kraje na svém twitteru, zároveň sdíleli mrazivé záběry sanitek projíždějících zpustošenou oblastí.

 

23:51
24. 6. 2021

Další mrazivé záběry zkázy ze zpustošených obcí, které bohužel nepotřebují komentář... 

Záběry zkázy ze zpustošených obcí na Hodonínsku Záběry zkázy ze zpustošených obcí na Hodonínsku Záběry zkázy ze zpustošených obcí na Hodonínsku Záběry zkázy ze zpustošených obcí na Hodonínsku Záběry zkázy ze zpustošených obcí na Hodonínsku
23:47
24. 6. 2021
!

Záchranáři z Prahy vyjíždějí do Jihomoravského kraje. „V následujících minutách bude z Prahy vyjíždět kolona vozidel záchranné služby. Budou nepřehlédnutelní, nicméně i tak prosíme řidiče o maximální obezřetnost a v případě, že stojíte v koloně, tak o důsledné dodržování záchranářské uličky,“ prosí Policie ČR na twitteru.

23:44
24. 6. 2021

Ministr dopravy Karel Havlíček na svém twitteru objasnil, jak to vypadá například na dálnici D2 a dalších silnicích v postižené oblasti. „S ŘSD koordinujeme všechna opatření na dálnici a silnicích I. třídy. Na D2 kolony v obou směrech cca 8 km kolem 50 km Břeclav. Po dohodě s Policií ČR uvolňujeme prostory Střediska správy a údržby dálnice pro IZS - odstavení vozidel, pauzy…,“ uvedl.

23:42
24. 6. 2021

Lidé i firmy začínají posílat peněžní dary na odstraňování škod po dnešních silných bouřích a krupobití na jižní Moravě. Nabízí také materiální pomoc.

23:40
24. 6. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich požádal armádu zatím o nasazení dvou ženijních odřadů, tedy jednotek. Armáda uvedla v pohotovost i 7. mechanizovanou brigádu.

23:39
24. 6. 2021

Tornádo zasáhlo v Hodoníně podle místostarosty Ondřeje Fialíka (Hnutí pro Hodonín) mj. základní školu, sportovní halu, částečně zoo, útulek pro psy a domov důchodců. Ten je neobyvatelný, seniory přemístili do náhradního ubytování. Několik z nich utrpělo lehká zranění. „Vypadá to hodně špatně, ale co jsem viděl v okolních vesnicích, tam jsou na tom hůř. Je to děs,“ řekl Fialík.

23:38
24. 6. 2021
!

Nemocnice Hodonín zaznamenala i úmrtí mezi pacienty, které přijala po silných bouřích a krupobití. Počet neví. Ošetřila odhadem až 200 zraněných. 

„Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranáři, hasiči, ale i příbuzní auty. Byla to apokalypsa. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Podle něj se zdravotníci zachovali profesionálně. „Okamžitě jsme spustili traumaplán a řešili nejhorší případy. Zaznamenali jsme i nějaké úmrtí. Pomáhali všichni,“ řekl ředitel.

23:37
24. 6. 2021

Solidaritu Česku a hlavně zasaženým oblastem na svém twitteru vyjádřil i francouzský velvyslanec Alexis Dutertre. „Dnes v noci jsme všichni šokováni obrazy tornáda na Moravě. Svou solidaritu vyjadřuji obětem a jejich rodinám,“ napsal.

23:34
24. 6. 2021

Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera v ČR zasahuje po ničivých bouřích a krupobití sedm slovenských sanitek. Slovensko pomůže s příjmem pacientů.

23:32
24. 6. 2021

„Celkově máme nasazeno v tento okamžik 194 jednotek s 267 kusy techniky,“ uvedli na svém twitteru hasiči Jihomoravského kraje. Policie ČR v zasažených lokalitách nasadila policejní krizové interventy.

23:30
24. 6. 2021

Správa státních hmotných rezerv je připravena okamžitě uvolnit nouzové zásoby a techniku. Čeká jen na požadavky Jihomoravského kraje, co přesně potřebuje. Na twitteru to uvedl předseda SSHR Pavel Švagr.

23:28
24. 6. 2021
!

„Aktuální situace v energetice. EG.D udává 105 tis. domácností bez proudu, ČEZd potom 16 tis. Celkem v tuto chvíli cca 121 tis. domácností bez energie. V tuto chvíli není možné dělat opravy, začne se v 7 hod. ráno,“ oznámil na svém twitteru ministr Karel Havlíček.

23:27
24. 6. 2021
!

„Obce jsou uzavírány mimo jiné z důvodu úniku plynu na několika místech. Prosíme rodinné příslušníky místních obyvatel, o kterých víte, že nemají Twitter, abyste jim zprostředkovali maximum možných informací,“ vyzvala na svém Twitteru Policie ČR.

23:25
24. 6. 2021

Hasiči Jihomoravského kraje využili nabídku pomoci od svých rakouských kolegů. „V postižených oblastech zasahují také záchranné složky z Rakouska,“ informovali na svém twitteru.

23:18
24. 6. 2021

„Díky za všechny nabídky pomoci. Vyčkejte a v žádném případě nejezděte na místo. Dáme vědět, až bude situace trochu jasnější,“ uvedl na twitteru hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Dodal, že hasiči a složky IZS mají vše pod kontrolou.

23:13
24. 6. 2021

„S ohledem na situaci dochází k nutné uzávěře následujících obcí pro civilní vozidla: Hodonín, Hrušky, Moravská Nová Ves, Týnec,“ upozornila na svém twitteru Policie ČR.

23:09
24. 6. 2021
!

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěná na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," místostarosta obce Hrušky Marek Babisz popsal živelnou pohromu.

Uvedl, že na místě jsou zranění, podle něj zřejmě méně než deset, někteří jsou zraněni vážněji. „Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. Po 22:00 uvedl, že se nyní snaží obec umístit obyvatele Hrušek, kteří přišli o střechu nad hlavou. „Snažíme se zabezpečit celý prostor, aby nedošlo k rabování. Budeme vše řešit tak, abychom zítra (v pátek) mohli začít s úklidem a postupně dávat naši obec do pořádku,“ zakončil.

23:07
24. 6. 2021

Hasiči: Na Břeclavsku a Hodonínsku zasahujeme u několika desítek poničených objektů. Na místo posíláme další síly a prostředky, uvedli na svém webu.

Hasiči registrují desítky poničených objektů.
23:07
24. 6. 2021

„Ano, jsem na cestě, už před Brnem,“ sdělila pro Blesk Zprávy vicepremiérka Alena Schillerová. „Všichni jsme teď s obyvateli zasažených regionů jižní Moravy. Nejdůležitější je dostat lidi do bezpečí, všechno ostatní má řešení. Pomoc bude odpovídající a rychlá. Jedu na místo,“ dodala Schillerová na twitteru.

23:05
24. 6. 2021

Nemocnice Břeclav přijala dosud kolem 50 zraněných lidí po silných bouřkách. Číslo ale ještě není konečné, sanitní vozy přivážejí další pacienty.

23:04
24. 6. 2021

V Hodoníně je v ulici Brněnská poškozená benzínová čerpací stanice a uniká tam plyn. Na místě jsou zranění lidé. Policie doporučuje se místu vyhnout.

23:03
24. 6. 2021

„Slovenští hasiči jsou připraveni pomoct českým kolegům po extrémní bouřce,“ informovali slovenští hasiči na svém facebooku.

23:01
24. 6. 2021
!

„Jsou zatím potvrzeny jednotky mrtvých," řekla Blesku mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková. „První dva vážně zranění pacienti z Mikulčic odletěli vrtulníkem na kliniky do Rakouska," dodala.

V Břeclavi zasedl krizový štáb. „Podařilo se najít provizorní bydlení pro obyvatele ubytovny ve Staré Břeclavi, kde se propadla střecha. Situace po krupobití a silných bouřkách je velmi komplikovaná, všechny záchranné složky jsou přetíženy.." řekla Blesku mluvčí městského úřadu Jana Pelcová.

22:59
24. 6. 2021

„Jsou chvíle, kdy jde vše stranou a je potřeba pomáhat. Zaměstnanci mé kliniky se už ozývají a jsou připraveni ihned nastoupit. Fakultní nemocnice Brno je připravena pomoci zraněným. Každý budeme připraveni tam, kde je potřeba. Nejprve ošetřit zraněné, pak bude následovat finanční pomoc. Dáme to!,“ uvedl na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vladimír Válek.

22:51
24. 6. 2021
!

„Přiznám se, že všechno přišlo velice nečekaně. Začaly lítat blesky a z ničeho nic se vytvořil vzduchový vír. Před naším domem se najednou zjevilo tornádo. Nikdy jsem se tak nebál. V podstatě se to blížilo přímo na nás. My jsme se stihli schovat pod stůl a v podstatě za 15 minut jsme vyšli ven a viděli tu spoušť, kterou to zanechalo. Všem nám tu zbyly jen oči pro pláč,“ řekl pro CNN Prima News obyvatel Lužic a přímý svědek tragédie Martin Kučaba.

„Já to mohu přirovnat k nějakému hollywoodskému filmu, kde na zemi vidíte osobní věci, střechy a pustou krajinu, která vypadá v podstatě jako po apokalypse. Bohužel tu nefunguje datové připojení a já informace čerpám hlavně z rádia. Nemohu potvrdit, že byla zničena polovina obce Lužice. Náš dům nicméně stojí hned na začátku, to nejhorší se stalo desítky metrů od nás. Situace je tu velmi nepřehledná, všude tu houkají sanitky, hasiči. Je tu velký zmatek,“ dodal.

„Nám se to naštěstí několik metrů před domem vyhnulo, ale upřímně jsem si myslel, že nám to sebere střechu, možná i dům. Naštěstí my máme kde přespat a je mi opravdu hrozně líto těch, kteří přišli o střechu nad hlavou a musí spát mimo své domovy,“ zakončil Kučaba.

22:48
24. 6. 2021
!

Bouřky v Jihomoravském kraji si vyžádaly oběti na životech, uvedla záchranka. Zatím ale neví počet. Jsou desítky zraněných. Původní odhad byl 150.  „Máme potvrzené oběti, ale zatím nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Obraz zkázy v oblasti Hodonín- Bažantnice Obraz zkázy v oblasti Hodonín- Bažantnice Obraz zkázy v oblasti Hodonín- Bažantnice
22:46
24. 6. 2021

„Zasahujícím složkám IZS i místním obyvatelům přeji hodně sil. Myslím na vás! Bude to těžké pro všechny, ale zvládneme to,“ sdílel na twitteru policejní prezident Jan Švejdar.

22:41
24. 6. 2021

„Všichni sledujeme neuvěřitelné záběry z Hodonínska. Jsem v kontaktu s řediteli nemocnic na jižní Moravě. Jsou připraveni. Hovořil jsem i s kolegy z Rakouska. Poslali na místo 20 sanitek a 2 záchranné vrtulníky. Doufám, že už jsou místní obyvatelé v bezpečí,“ informoval na svém twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V Hodoníně pomáhá i vrtulník záchranné služby z Rakouska.
22:40
24. 6. 2021

„Chtěl bych moc poděkovat ministrům vnitra Slovenska a Rakouska za bleskovou nabídku pomoci. Situaci vyhodnocujeme, a pokud bude potřeba, využijeme ji,“ poděkoval na svém twitteru ministr vnitra Jan Hamáček.

22:39
24. 6. 2021

„Prosíme všechny řidiče, aby v následujích hodinách nejezdili do postižených oblastí na Hodonínsku a Břeclavsku. Aktuální informace ohledně situace na silnicích najdete na dopravniinfo.cz, situace na železnici na webu: grapp.spravazeleznic.cz,“ vyzvalo na svém twitteru ministerstvo dopravy.

22:39
24. 6. 2021

Desítky hasičů a policistů zahájily evakuaci seniorů z S-centra v Hodoníně do náhradního ubytování. Budova má poškozenou střechu.

22:37
24. 6. 2021

„Mám informace o tom, že podobně masivně jako Hrušky bylo zasaženo dalších minimálně 7 obcí. Já sám se teď přesunuji do Mikulčič, které byly také velmi zasaženy. Podobně je na tom i Moravská Nová Ves, nejedná se o jednu obec. Je toho bohužel víc,“ uvedl pro CNN Prima News mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

22:35
24. 6. 2021

Do Jihomoravského kraje míří i ministr vnitra Jan Hamáček. „Jsem na cestě na jižní Moravu, situace je velmi vážná, všechny složky IZS pracují s maximálním nasazením,“ informoval na twitteru.

22:32
24. 6. 2021
!

„V krizovém štábu máme odborníky na ochranu obyvatelstva, kteří vědí, jak postupovat, aby byli lidé v bezpečí. Oni pak mají kontakty na různé instituce v obcích, se kterými řeší náhradní ubytování. Máme na to vytvořené mechanismy a troufám si říct, že se nám náhradní ubytování pro všechny podaří zajistit,“ řekl pro CNN Prima News mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

„Naše operační středisko je zahlceno telefonáty, během hodiny to bylo asi 300 nahlášených událostí. Operační středisko muselo vyfiltrovat ta nejzávažnější oznámení, kde hrozila újma na životech a na taková místa jsme vyráželi co nejrychleji. Zaplavené sklepy a popadané stromy pro nás nyní nejsou prioritou,“ dodal Mikoška.

22:27
24. 6. 2021
!

„Byl jsem přímo na místě a je to katastrofa,“ uvedl pro Blesk Zprávy jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Navštívil Moravskou Novou Ves, do Mikulčic se nedostal. Do Brna svolal krizový štáb.

22:29
24. 6. 2021

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) míří po dálnici D1 do střediska Hasičského záchranného sboru v Brně, odkud se řídí práce. ČTK Schillerová řekla, že podle informací hasičů se dál nedostane. V Brně chce zjistit rozsah neštěstí a to, jak může vláda pomoci. Zda kabinet svolá, zatím neví. „Teď musím zjistit, co a jak,“ uvedla.

22:28
24. 6. 2021
!

„My jsme v tuto chvíli požádali o odřady z jiných krajů. Ty by se k nám měly brzy dostavit a pomoci nám, což bude velmi výrazná pomoc. V tuto chvíli máme na místě všechny profesionální i dobrovolné hasiče. Laicky řečeno, vše, co má ruce a nohy, na místě pomáhá. Máme vyhlášený zvláštní stupeň poplachu a zřízen krizový štáb pro efektivní rozdělení nasazení jednotek. Teď je totiž čas soustředit se na záchranu lidí v postižených místech,“ pro CNN Prima News popsal současnou situaci mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška.

22:26
24. 6. 2021

„Vypadá to katastrofálně, v hrozném stavu máme útulek, dalo by se říct, že neexistuje. Snažíme se stěhovat psy. Zvířata jsou všechna v pořádku, všechno je pozavírané, bez újmy. Hlavně stromy, ohrady jsou pryč, ploty, budovy drží. Pryč je všechno, co bylo z plechu, ze dřeva, to je kdo ví kde. Lítaly tady kusy betonu, je to šílené,“ ředitel Zoo Hodonín popsal její zkázu, zoo mu prý doslova zmizela před očima.

22:24
24. 6. 2021
!

Další děsivé fotografie jihomoravských hasičů z Hodonínska a Břeclavska. Záchranné složky dál posilují své jednotky na nejvíc postižených místech.

Další fotografie hasičů z ničivou bouří nejvíc postižených lokalit. Další fotografie hasičů z ničivou bouří nejvíc postižených lokalit.
22:23
24. 6. 2021

„V tuto chvíli nemohu potvrdit ani vyvrátit to, že se na místě nacházejí nějaké oběti na životech. Situace je ale nepřehledná a velmi vážná. Znovu říkám, že v tuto chvíli nelze bohužel oběti na životech vyvrátit,“ prohlásil mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška pro CNN Prima News.

22:18
24. 6. 2021
!

Jihomoravský hejtman Jan Grolich svolal na 22:30 krizový štáb kvůli bouři. V obcích ničila domy. Byl v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

22:13
24. 6. 2021

Mimořádně silná bouře postihla i Zoo Hodonín, popadaly stromy, zničené jsou ohrady, psí útulek podle ředitele v podstatě neexistuje. Zvířata přežila.

22:11
24. 6. 2021

Obchvat Hodonína je podle zpravodaje Blesk.cz zcela neprůjezdný. Přes vozovku leží stromy. Na místě zasahují hasiči a policisté.

22:09
24. 6. 2021

Lidé na sociálních sítích svolávají na další dny pomoc pro Hodonínsko, sdílejí fotky, videa, zjišťují situaci ve svém okolí a děsí se další bouřky.

22:08
24. 6. 2021
!

Policie ČR žádá, aby řidiči uhýbali policistům, hasičům a zdravotníkům mířícím do Jihomoravského kraje.

„Na Hodonínsko a Břeclavsko míří 6 dronů Letecké služby PČR a speciální termovize. Policejní vozidla pojedou v kolonách, proto prosíme veřejnost, aby jim umožnila co nejplynulejší průjezd. Z celé ČR vyrážejí stovky policistů na pomoc jižní Moravě. Prosíme, sledujte zpětná zrcátka a uvolňujte cestu nejenom nám, ale i hasičům a zdravotníkům. Zároveň žádáme rozhlasová média o tlumočení této žádosti do éteru. Děkujeme,“ uvedla Policie ČR na svém twitteru.

22:04
24. 6. 2021

„IZS je na takovéto situace připraven. Moje rada pro lidi je zůstat doma, zapnout si televizi nebo rádio a poslouchat, co se děje. Pokud mají pak lidé nějaký problém, ať zavolají na linku 112 a požádají o pomoc. Je nutné ale zachovat klid. Pokud se to lidí netýká osobně, nejsou tím zasaženi, tak ať prosím zůstávají doma. Měli by také následovat pokyny příslušníků IZS,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček pro CNN Prima News.

22:03
24. 6. 2021
!

Armáda má ohledně situace v Jihomoravském kraji pohotovost, aktivovala ženisty. Čeká ale na vyjádření krizového štábu, zda si řekne o pomoc. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Břeclavskem a Hodonínskem se prohnaly mimořádně silné bouře a vzdušný vír, je přes 100 zraněných, poničené domy.

„V tento moment máme pohotovost, aktivovali jsme ženisty,“ uvedla mluvčí. Řekla, že na jižní Moravě teď má údajně zasednout krizový štáb. „Čekáme na vyjádření krizového štábu, jestli si řekne o pomoc,“ uvedla Dvořáková. Doplnila, že aktuálně (před 22:00) armáda tedy nikde nezasahuje.

22:02
24. 6. 2021

Kvůli bouřím stojí 14 železničních tratí. Nejdůležitější přenosové soustavy se počasí nedotklo, na D2 vyrazil pohotovostní tým ŘSD, řekl ČTK ministr dopravy Karel Havlíček.

22:01
24. 6. 2021

Mikulčice na Hodonínsku podle starostky Otáhalové vypadají jak po válce. V obci se převrátil autobus, lidem zajišťují přístřeší ve sportovní hale.

22:00
24. 6. 2021
!

Záchranáři evidují na jižní Moravě až 150 zraněných kvůli bouřkám. Řeší nehody, lidi zavalené v domech i stromem. Pomáhají záchranky odjinud.

22:00
24. 6. 2021
!

„Pokud to situace umožní, hned ráno hodlám vyrazit na jižní Moravu, abych vše osobně zhodnotil. Úplně otevřeně říkám, že v tuto chvíli jde o záchranu lidských životů. Musíme zjistit, zda pod těmi troskami někdo není. V tuto chvíli je prioritní hlavně první pomoc,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček pro CNN Prima News.

21:58
24. 6. 2021

„Prezident republiky Miloš Zeman děkuje integrovanému záchrannému systému za pomoc při náhlé přírodní katastrofě, stejně tak děkuje starostům, hejtmanům a členům vlády. Prezident republiky vyjadřuje účast občanům, kteří čelí dramatickým následkům řádění přírodního živlu,“ uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

21:56
24. 6. 2021
!

Z Prahy je na cestě USAR tým. Vezou s sebou specifickou výbavu. „Na Hodonínsko posíláme střední USAR tým, na základě požadavku HZS ČR. První tým na vyhledávání osob pod troskami domů s sebou veze štěrbinové kamery, echolokátory a další zařízení pro vyproštění osob. Na místo postupně vyjede celkem přes 30 speciálně vycvičených hasičů,“ uvedli na svém twitteru pražští hasiči.

21:54
24. 6. 2021
!

„Situace je velmi vážná jak na Hodonínsku, tak na Břeclavsku. Došlo tam k tomu, že se několika obcemi prohnalo tornádo. Na místě jsou zřícené budovy, pravděpodobně i lidé zavalení pod troskami. Na místě jsou veškeré jednotky IZS včetně policie. Hejtman si vyžádal i podporu od celostátních útvarů, na cestě jsou záchranné týmy z Hlučína a z Jihlavy se speciální technikou, a pokud to bude třeba, je připraveno i nasazení armády a těžké ženijní techniky,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček pro CNN Prima News.

„Situace je velmi nepřehledná, informace jsou jen desítky minut staré. Bohužel to ale vypadá na velmi vážnou situaci,“ doplnil ministr vnitra.  „V této fázi mám velmi kusé informace, jsem ale v kontaktu jak s hejtmanem, tak s velením hasičů a policie. Žádná konkrétní čísla nemáme, jsme zatím ve fázi, kdy se všichni snaží dostat na místo a zjistit škody. A hlavně zachránit lidské životy,“ zakončil.

21:51
24. 6. 2021

Policie ČR do zasažených oblastí posílá posily. „Do postižené oblasti se stahují dvě stovky policejních posil z celé republiky. V případě potřeby či požadavku krizových štábů jsme připraveni vyslat další,“ informovali na twitteru.

21:50
24. 6. 2021

Tornádo na Hodonínsku ničilo všechno, co mu přišlo do cesty.

Hodonínskem se prohnalo tornádo. (24. června 2021) Hodonínskem se prohnalo tornádo. (24. června 2021) Hodonínskem se prohnalo tornádo. (24. června 2021)
21:43
24. 6. 2021

Bez proudu je po večerní silné bouři na jižní Moravě 32.000 odběratelů EG.D. Elektřinu nemá také 15.000 míst ve Zlínském kraji a 2000 na Vysočině.

21:40
24. 6. 2021

„Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl místostarosta zasažené obce Lužice Jakub Buchta.

21:39
24. 6. 2021
!

„Vyhlásili jsme zvláštní stupeň poplachu. Zřizujeme krizový štáb a plánujeme pomoc odřadů z jiných krajů,“ ohlásili hasiči Jihomoravského kraje na svém twitteru.

21:37
24. 6. 2021

„Aktuální dopravní stav na jižní Moravě. Všechny pohotovostní jednotky Správy železnic z oblastního ředitelství Brno se již přesouvají do postižené oblasti, vlaky stojí. D2 na jihu neprůjezdná, je zastaven obousměrně provoz přes hranice se SR. Pohotovostní týmy ŘSD míří na místo,“ napsal na svém twitteru ministr dopravy Karel Havlíček.

21:35
24. 6. 2021
!

Premiér Andrej Babiš (ANO)  se kvůli počasí nemůže vrátit z Bruselu. Požádal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby byla hejtmanovi Janu Grolichovi k dispozici pro pomoc lidem postiženým bouří. 

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. „Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám,“ dodal premiér.

21:34
24. 6. 2021

V Hodoníně bouřka odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat. „Je to enormní zásah,“ uvedl Ambrozek. Město proto svolalo krizový štáb pro oblast obce s rozšířenou působností.

21:29
24. 6. 2021

„Momentálně platí oranžová výstraha pro velmi silné bouřky. Podle záběrů, které jsem viděl, není vůbec vyloučeno, že oblast skutečně zasáhlo tornádo, tedy velmi silný vír, který se vyskytuje pod spodní základnou bouří,“ uvedl pro CNN Prima News meteorolog Jan Šrámek z ČHMÚ. Na místo podle něj vyrazí už zítra experti, aby určili, s čím se místní potýkali. 

21:29
24. 6. 2021
!

Naprostá zkáza, kterou v obci Lužice napáchala silná bouře. „Aktivujeme krizový štáb, zajišťujeme nouzové ubytování lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou,“ řekl pro ČT starosta Lužic s tím, že na místě jsou také ranění. V obci se lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny. Postižena je asi třetina obce, domy jsou bez střech.

Zkáza v Lužicích Zkáza v Lužicích
21:25
24. 6. 2021

„Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo 4 vyprošťovací odřady USAR týmu,“ uvedli hasiči na twitteru. Jejich specializací je vyhledávání zavalených osob.

21:24
24. 6. 2021

Nemocnice v Hodoníně má desítky zraněných kvůli bouřkám. Vozí je záchranáři i lidé. Město svolalo krizový štáb. Sportovní hale uletěla střecha.

21:23
24. 6. 2021

Kolona vozidel na D2 začíná už na 44. km směr Bratislava a směr Brno od 56. km. Jsou tam spadané sloupy, záchranné složky se tam nemůžou dostat.

Spoušť po bouřkách: Na snímku je převrácený kamion na dálnici D2 poblíž Břeclavi.
21:21
24. 6. 2021

„Apokalyptické obrázky a videa z Hodonínska a Břeclavska jsou jak z katastrofického filmu. Chtěl bych vyjádřit svou účast všem, kteří byli postiženi. Je potřeba, aby vláda poskytla všem postiženým rychlou pomoc,“ zveřejnil na svém twitteru Petr Fiala (ODS).

21:20
24. 6. 2021
!

Na Hodonínsku se kvůli bouřkám převrátil autobus. Na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. Záchranáři mají mimořádný stav.

21:19
24. 6. 2021
!

„Všechny dostupné jednotky IZS vč. záchranných útvarů a USAR týmů zasahují nebo se přesunují na Hodonínsko, kde několik obcí zasáhlo tornádo,“ uvedl na svém twitteru ministr vnitra Jan Hamáček.  „Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády,“ dodal ministr. „Armádu si musí povolat hejtman, to je na něm,“ dodal. S jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL) už Hamáček jednal.

21:17
24. 6. 2021
!

Půl obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty srovnáno se zemí, obcí prošlo tornádo. Vozy byly mrštěné proti domům, kostel je bez střechy. 

Večerní tornádo poničilo velkou část domů v obci Hrušky na Břeclavsku. Večerní tornádo poničilo velkou část domů v obci Hrušky na Břeclavsku. Večerní tornádo poničilo velkou část domů v obci Hrušky na Břeclavsku.
21:15
24. 6. 2021

Zdrcující záběry z Hodonína:

21:12
24. 6. 2021

„V postižených oblastech pomáhají všichni dostupní policisté a sjíždí se i hlídky z nejbližšího okolí a speciální pořádková jednotka. Prosíme veřejnost, aby do zasažených oblastí nevyjížděla, pokud to není nezbytně nutné,“ informovala policie Jihomoravského kraje.

21:10
24. 6. 2021

„S největší pravděpodobností v nejbližší době zřídíme štáb, který si převezme velení a bude se snažit síly rozdělit co nejvíce efektivně, abychom lidem pomáhali, co nejrychleji můžeme. V tuto chvíli upřednostňuje případy s hlášenými zraněními. Například vážné dopravní nehody. Hlášeny máme i požáry či destrukce objektů, kde hrozí i zavalení. To jsou případy, které nyní odbavujeme. Prosíme veřejnost o pochopení, k některým případům se totiž v tuto chvíli nemůžeme dostavit ihned,“ dodal mluvčí HZS Jihomoravského kraje.

21:09
24. 6. 2021

„Situace je extrémně špatná na Hodonínsku a Břeclavsku, dá se říct, že tam vyjíždí vše, co má kola. Posíláme všechny možné jednotky a přejíždíme od místa k místu. Typy událostí jsou pestré. Do teď jsme se setkávali prakticky hlavně s čerpáním vody a popadanými stromy, teď jsou to různé destrukce objektů, stromy na autech, dopravní nehody a tak dále,“ uvedl pro ČT24 Jaroslav Mikoška, mluvčí HZS Jihomoravského kraje.

21:07
24. 6. 2021

Kvůli zaplavené trati byl dnes po 19:30 zastaven provoz na železnici v úseku Dobronín - Jihlava. „Voda tam pořád ještě teče. Jakmile přestane pršet a přestane se tam voda stahovat, bude možné provoz obnovit,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda před 21:00. V Novém Městě na Moravě vyřadila bouřka zabezpečovací zařízení přímo ve stanici.

21:00
24. 6. 2021
!

Bouřky omezily veřejnou dopravu, nejhorší situace je na Hodonínsku, řekli ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda a Květoslav Havlík, mluvčí společnosti Kordis, která v kraji koordinuje dopravu. V Hodoníně a okolí se většina autobusových linek zastavila, spadaly tam stromy přes cestu. Hasiči na twitteru nabádají lidi, aby nevyjížděli ven a necestovali.

V úseku Hodonín-Hrušky stojí vlaky. „Po bouřce tam vypadlo zabezpečovací zařízení a trakční vedení. Od 19:30 je provoz zastavený. Zatím nemáme bližší informace, kde přesně je závada,“ sdělil Gavenda. Hodonínsko zasáhl silný déšť, vítr a kroupy. „Doprava zatím stojí. Řidiči vyčkávají na uklidnění situace a až hasiči uvolní silnice,“ dodal Květoslav Havlík.

20:57
24. 6. 2021

Kvůli spadlým drátům elektrického vedení je v obou směrech neprůjezdná dálnice D2 v okolí Břeclavi. 

20:56
24. 6. 2021

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. ČTK to řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018 na Českobudějovicku.

„Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla Valachová. V Česku se podle ní objevuje v průměru pět tornád za rok. „Je to průměr. Jsou roky, kdy jich je deset, patnáct, jsou roky, kdy není žádné,“ řekla.

20:56
24. 6. 2021
!

Hasiči potvrzují rozsah zkázy a hovoří o zraněných. Evidujeme nyní přes 330 událostí. Je zřejmé, že tato bouřka si vyžádala zranění. Přesné počty však v tuto chvíli nejsou známy, uvedli hasiči na twitteru.

 

20:49
24. 6. 2021
!

Záchranáři na jihu Moravy vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně, jde o lokalitu na Břeclavsku. Bližší informace zatím mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková nemá k dispozici. Vyhlášení mimořádné událost třetího stupně znamená, že jde o hromadné postižení více lidí. Regionem se přehnala mimořádně silná bouře. „Máme mimořádnou událost třetího stupně, na Břeclavsku, je o hromadné postižení více osob,“ uvedla Kropáčková.

20:45
24. 6. 2021
!

„Obce Lužice a Hrušky byly velmi zasaženy, ale objeví se i další obce, kde byly napáchány škody,“ uvedl mluvčí hasičů Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška. „Máme několik stovek hasičů v terénu, jsou to desítky jednotek. V tuto chvíli se snažíme zasahovat tam, kde jsou zranění lidé. Prosíme lidi o strpení, opravdu musíme upřednostnit ty závažnější případy,“ dodal

20:42
24. 6. 2021

Na Hodonínsku se zastavila autobusová doprava. „Většina autobusových linek se zastavila, pravděpodobný výskyt tornáda. V Hodoníně a okolí jsou popadané stromy, střechy domů, semafory. Řidiči vyčkávají na uvolnění a uklidnění situace,“ uvedl Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém twitteru, stojí i vlak v úseku Hodonín-Hrušky.

20:38
24. 6. 2021
!

Lidé na Břeclavsku a Hodonínsku by neměli vycházet ven, varují hasiči. Situace je kvůli bouřkám a krupobití podle nich vážná. Řeší stovky událostí.

Přes Hodonín se zřejmě přehnalo tornádo. Přes Hodonín se zřejmě přehnalo tornádo.
20:33
24. 6. 2021
!

Takhle se počasí vyřádilo ve Valticích na Břeclavsku. Padaly kroupy o velikosti tenisáků.

Bouřka doprovázená silným krupobitím se přehnala nad Valticemi na Břeclavsku. Bouřka doprovázená silným krupobitím se přehnala nad Valticemi na Břeclavsku. Bouřka doprovázená silným krupobitím se přehnala nad Valticemi na Břeclavsku. Bouřka doprovázená silným krupobitím se přehnala nad Valticemi na Břeclavsku.
20:29
24. 6. 2021

„Hasiči na jižní Moravě čelí extrémnímu náporu tísňových volání. Prioritou jsou nyní případy s bezprostředním ohrožením zdraví osob,“ uvedlo v souvislosti s běsněním živlů na jihu Moravy brněnské rádio Krokodýl.

20:29
24. 6. 2021

V Hodoníně v části Pánov jsou domácnosti bez elektřiny. Důvodem jsou spadlé elektrické dráty vlivem bouřek a krupobití. Dodavatel situaci řeší.

20:26
24. 6. 2021

V Oráčově na Rakovnicku spadl strom na auto, cestující vyvázli bez zranění, ale nemohli vystoupit. Vyprostili je hasiči. Okresem se v podvečer přehnala silná bouře, hasiči měli 25 výjezdů kvůli počasí, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová.

Většinou bylo potřeba odstranit stromy spadlé na silnice, v Děkově hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů. V Oráčově zachraňovali dva cestující, na jejichž auto spadl strom. "Nemohli ven, hasiči se k nim museli postupně prořezávat. Strom zůstal na střeše a blokoval výstup z vozidla," dodala Homolová.

20:25
24. 6. 2021

V Ústeckém kraji zasahuje nejméně deset hasičských jednotek na Lounsku a Chomutovsku kvůli silné bouři, která s sebou přinesla kroupy a silný vítr. Část stodoly se na Lounsku zřítila na traktor, popadaly stromy a odlétly střechy. ČTK to dnes v 19:45 řekli operační důstojník krajských hasičů a mluvčí krajských hasičů Petr Pelikus. Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda uvedl, že stromy spadly i na železnici.

"Po 18:00 v okolí Kryr (na Lounsku) a obce Blatno (na Chomutovsku) se prohnala silná bouřka a padaly kroupy. Poničila domy, stromy," popsal Pelikus. Bouře částečně zasáhla také Děčínsko. Operační důstojník hasičů dodal, že hasiči vyjíždějí nejčastěji ke střechám, které vzal vítr.

20:23
24. 6. 2021

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

20:20
24. 6. 2021

Bouřka a krupobití poničily střechu i okna zámku ve Valticích. Podle kastelána půjdou škody do milionů korun. Kroupy byly velké jako míčky.

20:17
24. 6. 2021

Děsivé záběry z Hodonína, kudy se prohnalo tornádo.

Záběry z Hodonína. Záběry z Hodonína.
20:11
24. 6. 2021

Tornádo, které zasáhlo Hodonín, řádilo také na Slovensku. Prohnalo se městečkem Holíč, vzdáleného zhruba 6 kilometrů od Hodonína.

Také slovenské městečko Holíč zasáhlo tornádo, které se prohnalo Hodonínem. Také slovenské městečko Holíč zasáhlo tornádo, které se prohnalo Hodonínem.
19:54
24. 6. 2021
!

Na Hodonínsku řádí tornádo, naznačují fotky a videa ze sociální sítí z diskusí o počasí. Informace o něm potvrzují i místní hasiči.

19:50
24. 6. 2021

Dálnice D2 je na Břeclavsku neprůjezdná v obou směrech. Důvodem jsou spadlé dráty elektrického vedení. Kraj večer zasáhly bouřky a krupobití.

19:45
24. 6. 2021

„Zasažená je teď především obec Hrušky. Poškození střech domů,“ uvedli hasiči Jihomoravského kraje.

19:43
24. 6. 2021

Bouřky a krupobití zasáhly večer Jihomoravský kraj, především Břeclavsko. Hasiči zatím mají 30 výjezdů, řeší utržené střechy i spadlé stromy. A bouřky se z Moravy přesouvají znovu i nad Čechy, ukazují radarová data

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:19 )

To je jen tvá touha. Když jste vyvraždili a vypálili Lidice, tak měly být vymazány z mapy. Jenže jsou tam dál, to tě jistě po proběhlých letošních pietách ničí. Němci jsou němci, ale vy přeběhlíci k Němcům, to je stoprocentní hnus.

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:32 )

Malacova na Hrad!

wenzel trousil ( 25. června 2021 15:30 )

Tornado zavinil Babis a sam se pred nim ukryl do Bruselu...Rikal Kalousek u silence Soukupa! Ti dva se nasli!

Ruda_uderka ( 25. června 2021 13:57 )

Tornádo zavinila opozice!
Čest práci!

ANO_nam_bude_lip ( 25. června 2021 10:35 )

Nedělejte z toho tragédii, Babišova řepka zraje v pohodě.

Zobrazit celou diskusi