Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mrazivé svědectví z Lužic: Nikdy jsem se tak nebál, vír šel přímo na nás! 15 minut běsnění

Aktualizováno -
25. června 2021
00:21
Autor: ČTK, DH - 
24. června 2021
21:48

Mimořádně silná bouře se ve čtvrtek vpodvečer prohnala také Lužicemi na Hodonínsku. Postižena je podle místostarosty Jakuba Buchty asi třetina obce, domy jsou bez střech. Lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny. V lokalitě jsou postiženy i další obce. Jeden z místních popsal, že celé běsnění trvalo 15 minut. "Nikdy jsem se tak nebál," řekl pro CNN Prima News přímý svědek Martin Kučaba. 

„Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou," uvedl Buchta.Postižena je podle něj především centrální Velkomoravská ulice. Místostarosta uvedl, že v obci jsou zranění, přesný přehled ale neměl.

Jaké je počasí v Česku? Sledujte Radar Blesku!

„Přiznám se, že všechno přišlo velice nečekaně. Začaly lítat blesky a z ničeho nic se vytvořil vzduchový vír. Před naším domem se najednou zjevilo tornádo. Nikdy jsem se tak nebál. V podstatě se to blížilo přímo na nás. My jsme se stihli schovat pod stůl a v podstatě za 15 minut jsme vyšli ven a viděli tu spoušť, kterou to zanechalo. Všem nám tu zbyly jen oči pro pláč,“ řekl pro CNN Prima News obyvatel Lužic a přímý svědek tragédie Martin Kučaba.

VIDEO: Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku

„Já to mohu přirovnat k nějakému hollywoodskému filmu, kde na zemi vidíte osobní věci, střechy a pustou krajinu, která vypadá v podstatě jako po apokalypse. Bohužel tu nefunguje datové připojení a já informace čerpám hlavně z rádia. Nemohu potvrdit, že byla zničena polovina obce Lužice. Náš dům nicméně stojí hned na začátku, to nejhorší se stalo desítky metrů od nás. Situace je tu velmi nepřehledná, všude tu houkají sanitky, hasiči. Je tu velký zmatek,“ dodal.

„Nám se to naštěstí několik metrů před domem vyhnulo, ale upřímně jsem si myslel, že nám to sebere střechu, možná i dům. Naštěstí my máme kde přespat a je mi opravdu hrozně líto těch, kteří přišli o střechu nad hlavou a musí spát mimo své domovy,“ zakončil Kučaba.

Bouře se prohnala i okolními obcemi. Značné škody jsou hlášeny například z Moravské Nové Vsi či z Hrušek, ale i z dalších.

Video  Záběry zkázy z Moravské Nové Vsi  - Facebook/Sjůzn Patíková
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:20
29. 6. 2021

Vážení čtenáři, online přenos pro dnešní den končí. Tým Blesk Zpráv děkuje za pozornost, novinky týkající se řádění přírodních živlů na jižní Moravě a ve Stebně na Lounsku bude opět přinášet od středečního rána. Dobrou noc.

22:52
29. 6. 2021

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozjíždí program Pomoc po tornádu pro kompenzace škod pro podnikatele, kteří museli kvůli čtvrteční bouři omezit nebo zastavit činnost. Bude se rozdělovat 200 milionů korun. Sběr žádostí začíná ve středu 30. června, jejich příjem skončí 30. září.

Podpora se může pohybovat od 50 tisíc až po jeden milion korun, pojištěným zase pomůže překlenout rozdíl mezi pojistným plněním a cenou nově pořízeného majetku. Nárok na dotaci ale budou mít i nepojištění, ti mohou získat až 80 procent ceny nového majetku. Připravuje se také poskytování bezúročných úvěrů.   

20:37
29. 6. 2021

Osudného dne, kdy tornádo na jižní Moravě udeřilo, měli velké štěstí pasažéři autobusu pravidelné linky z Hodonína do Břeclavi. Vozidlo, v němž seděly celkem tři osoby, živel ze silnice odfoukl desítky metrů jako krabičku od sirek. Autobus se zastavil až za železničním náspem o drážní domek. V útrobách autobusu se vážně zranil řidič Robrert, Silva (14) i Bára (18).

Právě Bára z Tvrdonic byla jediná, kdo se dostala z vraku autobusu ven a přivolala pomoc, popsala dívka pro televizi Nova. A to i přes to, že měla rozbitou hlavu, pořezané končetiny a otevřenou zlomeninu. Studentka střední školy a dobrovolná hasička si zlomenou nohu zafixovala a máváním na sebe upozornila projíždějícího řidiče. Ten také neváhal a přivolal třem vážně zraněným rychlou zdravotnickou pomoc.

„Chtěla bych mu moc poděkovat, zachránil mě, a vlastně i ostatní,“ řekla skromně pro televizi Nova Bára. Ta se ze svých zranění zotavuje, z nejhoršího je venku. Robert a Silva nyní leží v kritickém stavu ve vídeňské nemocnici. Nebýt Báry, možná by ale už dnes nebyli mezi námi a šanci bojovat o život by ani nedostali...

19:25
29. 6. 2021

Obec Stebno na Lounsku krutě zasáhla, podobně jako jižní Moravu, přírodní katastrofa. I na severu Čech bral silný vítr střechy a boural domy. Tragické záběry z místa pak obletěly celou Českou republiku a dostaly se i k panu Vladimírovi Würtherlemu, muži, který od 16 let žije bez jedné nohy. K jeho neštěstí mu pak speciální, velice drahou protézu, ukradli před několika lety i s autem.

S mužem natáčela rozhovor CNN Prima News a pan Vladimír se svěřil, že pojišťovna od něj žádá za novou náhradu dolní části nohy 50 tisíc korun, které měl Čech už doma připraveny k odeslání. Když ale viděl, co živly napáchaly, neváhal, a rozhodl se vše darovat potřebným. „Ti lidé ty peníze potřebují víc,“ uvedl krátce v rozhovoru a na otázku, zda chce skutečně své pohodlí obětovat na úkor druhých, jasně odpověděl, že ano.

Strašně mě podpořila moje přítelkyně. Jasně mi řekla: Neváhej, udělej to,“ doplnil Vladimír, který dokonce do Stebna sám zamíří, aby viděl, kde přesně budou jeho těžce našetřené finance pomáhat.

19:14
29. 6. 2021

Zpráva o brutálním řádění přírodních živlů na jižní Moravě obletěla celý svět a dorazila i do amerického městečka Nová Praha, které leží v Minnesotě. Žije zde celá řada potomků českých osadníků, kteří dobře vědí, co umí tornádo napáchat. Takzvané sezona tornád je tam od května do září, město leží v pásu častého výskytu nebezpečných větrných jevů.

„Když jsem ty škody poprvé viděl, měl jsem velké obavy. Moji předci byli z jižních Čech, těm se tornádo naštěstí vyhnulo. Ale s lidmi z oblasti, kterou zasáhlo, opravdu soucítím,“ řekl pro server iRozhlas.cz Fred Simon, který do Česka pravidelně jezdí za příbuznými. „Během typického léta máme tak šest varování před tornádem a v některých případech tudy skutečně projde,“ doplnil.

Američané českého původu mimo jiné založili několik dobročinných sbírek pro jižní Moravu, jednu například České a slovenské národní muzeum v Cedar Rapids v Iowě, které Česká republika zafinancovala po zničení povodní v roce 2008. Češi USA oficiálně pomohli i po řádění hurikánu Harvey v Texasu. I zde se teď sbírá pro Moravu.

18:34
29. 6. 2021

V programu ministerstva práce a sociálních věcí pro jihomoravské firmy zasažené minulý týden tornádem bude až 280 milionů korun na měsíc. Uvedla to na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podpora v programu nazvaném Tornádo bude podle ní fungovat podobně jako v dočasném vládním programu Antivirus, z něhož mohly podniky při omezeních kvůli pandemii nemoci covid-19 získat příspěvky na mzdy.

Maláčová chce vládě předložit Tornádo ve čtvrtek, tedy týden po ničivé bouři. "Firmám vykompenzujeme náhrady mezd pro lidi na překážkách nebo převedené na jinou práci kvůli tornádu. Počítáme s maximálními náklady 280 mil. Kč/měsíc," sdělila ministryně.

17:58
29. 6. 2021

Společnost Agromoravia v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, jejímž areálem i polnostmi se ve čtvrtek prohnalo tornádo, stále ještě sčítá škody. Zároveň se pokračuje s úklidem sutin, většina budov je určena k demolici, řekl ČTK ředitel společnosti Vladimír Mazuch. "Většinu budov tvořily betonové konstrukce z 50. let, všechno je to rozbité. Měli jsme tu statiky a podle nich většina budov nemůže zůstat stát," uvedl Mazuch. Díky technice zapůjčené hasiči jde podle něj úklid sutin dobře, ale ještě nějakou dobu potrvá. Vyprostit je třeba i techniku, kterou tornádo zničilo. A připravují se i podklady pro jednání s pojišťovnami.

 

17:37
29. 6. 2021

Místo kapely a publika palety balené vody i dalších nápojů, hromady oblečení, hory toaletních a hygienických potřeb. Dům kultury v Hodoníně se od pátečního rána stal ústředním skladem pro materiální pomoc, kterou lidé začali posílat lidem, kterým zničila domovy čtvrteční bouře a tornádo. Lidé, ale i firmy, poslali tolik věcí, že už o víkendu přestali dobrovolníci stíhat přibývající věci třídit, řekla ČTK Lucie Lněničková, která od pátečního večera v centrálním skladu pomáhá. V úterý už stop stav na materiální pomoc kromě stavebního materiálu vyhlásil oficiálně i jihomoravský krajský úřad.

17:25
29. 6. 2021

Holé zdi v domě zůstaly po bouřkách a tornádu rodině z Hrušek na Břeclavsku, která zachránila sebe, psa a morče. Když se žena s mužem dostali ven ze sklepa, všechno ostatní bylo zničené a zasypané. ČTK to řekla sestra ženy Vlasta Ujčíková, která sestře pomáhá se zařizováním všeho potřebného okolo zničeného domu. Azyl nabídla i bratrovi, kterému zase tornádlo sebralo střechu z domu. Bouřky, které zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer, poničily 1200 domů.

17:20
29. 6. 2021

Záchranáři Jihomoravské záchranky stále pomáhají v Mikulčicích. „Zdravotníci se starají o pacienty, kteří mají potíže především interního rázu. Může jít například o kolapsy z horka, bolesti na hrudi či alergické reakce,“ napsali záchranáři na facebooku. Na místě zasahuje i trauma tým z Fakultní nemocnice v Brně, který ošetřuje lidi, kteří se zranili při stavebních a úklidových pracích. „Jedná se o řezné rány, odřeniny, ale i podezření na zlomené končetiny,“ stojí v příspěvku. Tým záchranářů zasahuje i v Moravské Nové Vsi. „V Moravské Nové Vsi pak stále stojí pražský Golem, ve kterém má nyní pro dopolední hodiny zbudovanou provizorní ordinaci místní lékař. Lidem v postižené oblasti totiž často chybí léky a ordinace jsou poničené.“

16:45
29. 6. 2021

Lovci bouřek na sociální síti Facebook upozornili na další silné bouře, které by se měly objevit v okrese Bruntál a Opava. „Je možné, že se jedná o supercelu. Mohou ji doprovázet nebezpečné jevy, včetně velkých krup,“ varovali a přidali radarový snímek.

16:34
29. 6. 2021

Pomoci obcím poničených hurikánem na Moravě pokračuje a na místo vyráží další jednotky hasičů. „29 hasičů z HZS Ústeckého kraje a JSDHO Staré Město, Chotiměř a Světec střídá své kolegy na Moravě,“ napsali na sociální síti Twitter hasiči z Ústeckého kraje s tím, že vystřídají stávající kolegy, kteří na Hodonínsku působí od 26. června.  

16:15
29. 6. 2021

Tornádo, které ve čtvrtek zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko, se prohnalo také přes ovocné sady a pole. Zemědělský podnik Mikulčice eviduje poničených minimálně 700 hektarů z 1550. Co není vylámané, je zasypané kusy střech a dalším odpadem, řekl ČTK ředitel podniku Leo Balun. Škody evidují i další sadaři v okolí, spojené jsou především s krupobitím, které region zasáhlo začátkem minulého týdne, vyplývá ze zjištění ČTK.

15:53
29. 6. 2021

Na jižní Moravě pomáhají už dvě stovky vojáků, další jsou v pohotovosti.

15:14
29. 6. 2021

Informace dobrovolníkům i lidem z obcí na Hodonínsku a Břeclavsku postižených tornádem poskytne nový web, který zřídil Jihomoravský kraj. Lidé z obcí na něm najdou informace, jak a kde sehnat pomoc, dobrovolníci zase vše potřebné k tomu, aby pomoc mohli poskytnout. Dnes o tom informovala mluvčí kraje Alena Knotková.

Odkaz na web nadjete ZDE

14:53
29. 6. 2021

Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi dostat 150.000 korun. Poměrnou částku dostanou i obce. Lidé na zmírnění následků čtvrteční bouře, jež zasáhla nejvíce jižní Moravu, věnovali už kolem 850 milionů korun. Je to už více než při záplavách v roce 1997. Tehdy lidé věnovali téměř 800 milionů. Na koordinovaném postupu a rozdělování peněz tak, aby bylo spravedlivé a transparentní, se dnes dohodli organizátoři sbírek. Peníze v první fázi poslouží na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb, řekla dnes ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková.

14:45
29. 6. 2021

Klienti nahlásili pojišťovnám po bouřkách z minulého týdne přes 10.000 škod za téměř dvě miliardy Kč. Řadu menších událostí likvidátoři vyřešili.

14:38
29. 6. 2021

Škody, které v noci ze čtvrtka na pátek napáchala v Luhačovicích na Zlínsku ničivá bouře, jdou do desítek milionů korun. V tiskové zprávě luhačovické radnice to dnes uvedl starosta Marian Ležák (nez.). Lázeňské město patří k bouří nejpostiženějším místům ve Zlínském kraji, škody byly například také v Uherském Brodě nebo Slavičíně.

Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku. Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku. Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku. Tornádo zpustošilo i Luhačovice na Zlínsku.
14:25
29. 6. 2021

Vlna solidarity pokračuje. Lidé poslali na obnovu obcí po řádění tornáda už 850 milionů korun. 

Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi dostat 150.000 korun. Poměrnou částku dostanou i obce. Lidé na zmírnění následků čtvrteční bouře, jež zasáhla nejvíce jižní Moravu, věnovali už kolem 850 milionů korun. Je to už více než při záplavách v roce 1997. Na koordinovaném postupu a rozdělování peněz tak, aby bylo spravedlivé a transparentní, se dnes dohodli jejich zástupci. Peníze v první fázi poslouží na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb. 

Sbírky od čtvrtečního večera organizuje několik organizací a nadací. Nejvíce zřejmě vybrala Diecézní charita Brno, která měla k pondělnímu večeru na svém účtu 197,7 milionu korun. Nadace Via dosud vybrala 184 milionů a iniciovala schůzky s organizátory dalších sbírek. Mezi nimi je organizace Člověk v tísni, kam lidé přispěli 108 miliony, nebo nadace Karel Komárek Family Foundation, která věnovala 150 milionů korun.

13:55
29. 6. 2021

Andulky a papoušci nádherní po tornádu stále mimo zoopark. 

Ve vyškovském zooparku stále sčítají škody po čtvrteční bouři, jsou především na zeleni, poškozeno je kolem 50 stromů. Bouře ale poničila i voliéru s exotickým ptactvem. Po Vyškově tak létá dosud neupřesněné množství andulek, ale také třeba tři papoušci nádherní. Zoopark se je bude snažit znovu odchytit. 

13:30
29. 6. 2021

Zlínský kraj pošle 100.000 korun pro obce na jižní Moravě, které minulý týden poškodilo tornádo. Rozhodli o tom krajští radní, hejtmanství pošle peníze na transparentní účet Jihomoravského kraje. Další pomoc zašle Zlínský kraj s ohledem na potřeby jihomoravských sousedů, řekl dnes novinářům hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

„Záběry ze zpustošených obcí nás všechny zasáhly. Proto jsme se s kolegy z rady rozhodli poslat okamžitou finanční podporu ve výši 100.000 korun a dali jsme podnět k vytipování míst, které můžeme cíleně podpořit,“ uvedl Holiš. Lidé by podle něj měli zvážit, jakou pomoc na jižní Moravu směřovat, nejjistější je poslat peníze.

13:24
29. 6. 2021

U Moravské Nové Vsi zasažené bouří hoří skládka s bioodpadem a sutí. Hasiči zabránili rozšíření požáru na sousední solární elektrárnu.

 

13:18
29. 6. 2021

Dobrovolní hasiči z Bruntálu pomáhali v minulých dnech v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku zasažené ničivým tornádem. Rozsah katastrofy je šokoval. Realita podle nich v mnohém předčila obrázek, který si o následcích udělali při sledování záběrů v televizi. Čtyři bruntálští dobrovolní hasiči na místě pomáhali dva dny. Dnes se vrátili domů. ČTK to řekl mluvčí města Jiří Ondrášek. Na jihu Moravy takto působilo sedm jednotek z Moravskoslezského kraje.

„Jedna věc je vidět tu spoušť v televizi. Ale druhá věc je vidět to na vlastní oči. Je to mnohem, mnohem horší. Shodli jsme se na tom všichni. Slovy se to popsat nedá,“ řekl po návratu velitel bruntálských dobrovolných hasičů Miroslav Sedláček.

„Přišli k nám místní a ptali se nás, kde budeme spát. Když jsme odpověděli, že ve vlaku, oni nám řekli: tak to ne, hoši, vy se vyspíte důstojně. Takže jsme nakonec spali v hezkém nezasaženém penzionu se sprchou a v pohodlí. Chování lidí bylo úžasné, i když byli sami v hrozné situaci,“dodal Sedláček

V Moravské Nové Vsi tornádo nadělalo obrovské škody, nejen na kostele.
13:00
29. 6. 2021

Ničivé tornádo zasáhlo nejen lidi, ale taky zvířata. 60 z nich už veterináři ošetřili v improvizovaném stanu v Moravské Nové Vsi. A chovatelům nabízejí i další pomoc.

 

12:43
29. 6. 2021

Dům kultury v Hodoníně spouští nové telefonní infolinky. 

 

12:33
29. 6. 2021

V Mikulčicích na Hodonínsku začaly dnes první demolice domů zasažených tornádem.

ČTK to potvrdila starostka Marta Otáhalová. Podle ní demolice obstarávají sami obyvatelé. Demolice řízené hasiči začnou podle Jihomoravského kraje až příští týden. V Mikulčicích dnes začali lidé pomocí těžké techniky demolovat čtyři domy. Slouží jim k tomu bagr a velký nakladač. Otáhalová uvedla, že někteří lidé se rozhodli pro demolici sami. Ze zákona je to možné. Řízenou demolici budou mít na starosti hasiči, kteří s ní ale začnou nejspíš až příští týden poté, co statici prohlédnou všechny objekty zasažené bouří a určí přesný počet ke zbourání. Zatím je k ní vyčleněno 115 domů ve všech zasažených obcích.

Otáhalová řekla, že do jednoho ze zasažených domů, který je na tom špatně staticky a musí jít k zemi, měl stále snahu vracet se jeden z obyvatelů. Proto se blízcí rozhodli pro demolici svépomocí.

Křížky značí domy, které čeká demolice. Křížky značí domy, které čeká demolice. Dvě minuty hrůzy, stoleté stavení půjde k zemi.
12:24
29. 6. 2021

Část výtěžku Večera lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo minulý týden ničivé tornádo. Novinářům to dnes řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Benefiční koncert před velehradskou bazilikou zakončí první den tradičních cyrilometodějských slavností, které se letos konají 4. a 5. července.

„Letošní Velehrad samozřejmě musí reagovat na nešťastné situace, které se staly na jižní Moravě. Rozšiřujeme proto možnost naší sbírky,“ uvedl Kořenek. 

12:18
29. 6. 2021

Občané z Hodonínska a Břeclavska, kteří během řádění tornáda přišli o své občanské průkazy, dostanou rychle nové, dnes o tom informoval na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček ( ČSSD).

 

12:05
29. 6. 2021

„Od pátku přes svátky budou v terénu lidi z Ministerstva pro místní rozvoj, aby přímo v obcích na kontaktní místa řešili, co je potřeba. Víc info k tomu dáme postupně a hlavně v místech, aby se dostalo k lidem,“ uvedl na Twitteru Jan Grolich ( KDU-ČSL), hejtman Jihomoravského kraje. 

11:53
29. 6. 2021

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazovým větrem a krupobitím očekávají meteorologové od dnešního večera do středečního rána nejen v Čechách, ale také v západní části Moravy a Slezska. Po intenzivních deštích se tam mohou rozvodnit řeky, některé toky mohou krátkodobě vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň, informoval dopoledne Český hydrometeorologický ústav.

„V oblastech s velmi silnými bouřkami očekáváme prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků,“ uvedli meteorologové.

Ve východní polovině Moravy a Slezska se ve stejnou dobu očekávají také bouřky, ale s mírnějšími projevy.

Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021)
11:42
29. 6. 2021

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dnes začal kácet první dřevo na krovy pro obnovu domů zničených na jižní Moravě čtvrtečním tornádem. Dřevorubci ve státních lesích v okolí obce Gajer na Svitavsku vybírali a poráželi smrky, z nichž půjdou udělat trámy o délkách deset až 12 metrů. Právě takové trámy jsou obvykle potřeba pro postavení nových krovů. Lidé postižení tornádem dostanou dřevo od LČR darem. ČTK to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Lesy ČR plánují, že na krovy se bude těžit převážně smrkové dřevo napadené kůrovcem. „Právě takové dřevo je pro tento účel vhodné, samotná dřevní hmota poškozená není, stopy po kůrovci jsou pouze v lýku,“ uvedla mluvčí.

Zájemci o pomoc státních lesů musejí vyplnit jednoduchou žádost. K dispozici je na webu podniku. Pravdivost údajů v žádosti musí potvrdit zástupce obce. Dřevo Lesy ČR darují na obnovu objektů k trvalému bydlení. Podnik také postiženým lidem daruje 20 metrů krychlových palivového dříví.

Kůrovcová kalamita v Česku. Ani pražským lesům se kůrovec nevyhnul
11:31
29. 6. 2021

Redaktorka České televize upozorňuje na svém účtu na odhodlání praktické lékařky, která i přes poničenou ordinaci, začala v Mikulčicích dnes ordinovat.

11:11
29. 6. 2021

Ředitelství silnic a dálnic Jihočeského kraje nebude na jejich komunikacích v nadcházejících dnech dělat žádné úpravy. Chtějí tak pomoci plynulosti dopravy. 

10:56
29. 6. 2021

Málo dřeva, střešních krytin a latí... Tyto věci budou značně komplikovat rekonstrukci poničených domů na Moravě. Nedostatek stavebních materiálů zde byl i před touto přírodní katastrofou, ta problém jen prohloubila.

Podle prodavačky hodonínského obchodu se stavebninami Pro-doma, je celoevropský nedostatek železa, chybí proto spoustu spojovacích materiálů, ale i obyčejné hřebíky. 

10:42
29. 6. 2021

Pod plachtou je 98 procent všech obejktů, jež poškodily bouřky. Zbývající jsou určeny k demolici, nebo se majitel nehlasí. Bouřky zničily 1200 domů

10:36
29. 6. 2021

Policie prověřuje další tři případy podvodných účtů v souvislosti s bouřkami na Břeclavsku a Hodonínsku, které poničily 1200 domů. Novinářům to dnes po jednání krizového štábu v Podivíně řekl ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Vyzval veřejnost, aby posílala peníze na ověřené účty, má je například charita, kraj nebo obce. Už dříve policie řešila dva případy zneužití situace.

Například na transparentním účtu Jihomoravského kraje je dnes dopoledne 18,5 milionu korun. Do sbírek na pomoc jihomoravským obcím poslali lidé už přes 700 milionů korun.

Policie už dříve obvinila z pokusu o podvod muže, který u sbírky charity uvedl falešný QR kód. Hrozí mu pět až deset let vězení. Další muž uvedl na facebooku číslo účtu, které nesouviselo s lidmi zasaženými bouří.

10:29
29. 6. 2021
!

Jihomoravský kraj vyhlásil stop stav materiální pomoci pro obce zasažené bouří. Podle hejtmana je všeho dost, poptávka je po stavebním materiálu.

Materiální pomoc se sešla ze všech koutů republiky. „Máme narvané obrovské haly a už není potřeba žádná drogerie, jídlo ani oblečení. Je to velké množství a krizové štáby jsou zatížené tím, že pro to hledají nové haly,“ řekl Grolich.

Podle něj se nevyužije všechno, co dosud lidé darovali. „Pokud budeme něco potřebovat, ozveme se. Nyní je poptávka po stavebním materiálu. Jsou to věci na střechy, protože většina domů má poškozenou střechu. Některé jsou ale poškozené více, takže budou potřebovat stavební materiál. Více než stovka domů půjde k zemi, tam se budou stavět nové,“ řekl hejtman.

Lidé z Klimkovic zaplnili po výzvě místního informačního centra celou halu potřebnými věcmi pro obyvatele postižených obcí na Hodonínsku. Lidé z Klimkovic zaplnili po výzvě místního informačního centra celou halu potřebnými věcmi pro obyvatele postižených obcí na Hodonínsku.
10:27
29. 6. 2021

V kulturním domě v Hodoníně nutně potřebují stahovací pásky. 

 

10:23
29. 6. 2021
!

Po bouřkách na Břeclavsku a Hodonínsku bude potřeba zdemolovat 115 domů, číslo nemusí být konečné. Novinářům to dnes v Podivíně po jednání krizového štábu řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Hasiči řízená demolice začne příští týden. Někteří lidé ale budou demolovat domy dříve na vlastní pěst.

Donedávna se mluvilo o demolici asi 70 domů, stále je ale procházejí statici. „Číslo se zvyšuje. Nyní je jich 115, ale domy se budou procházet do konce týdne, takže se to může zvýšit,“ uvedl Grolich.

Ministerstvo pro místní rozvoj jim do začátku poskytne 500.000 korun, uvedla ministryně Klára Dostálová (za ANO). Dotaci dostane každý majitel poškozeného domu, i když ho neměl pojištěný. Maximální dotace je dva miliony, další tři miliony může být úvěr.

Moravská Nová Ves je jedno z míst, které krutě poznamenalo čtvrteční tornádo. Moravská Nová Ves je jedno z míst, které krutě poznamenalo čtvrteční tornádo. Finanční prostředky použijeme na rekonstrukce baráků…modlíme se, aby se nemusely zbourat a stavět znovu, říká Kateřina Reichmannová.
9:53
29. 6. 2021
!

V hodonínské nemocnici je hospitalizovaných 24 pacientů. V pondělí přibyla žena, kterou převezla sanitka z Uherského Hradiště, aby byla blíž rodině. „Žádný nový případ z terénu nevznikl. Na chirurgické jednotce intenzivní péče zůstávají tři pacienti v těžkém stavu, ale jsou stabilizovaní a mimo nebezpečí. Za poslední 24 hodin jsme ošetřili 19 pacientů na chirurgické ambulanci, což bylo především drobné šití, pohmožděniny nebo podvkrnutí. Na interní ambulanci jsme ošetřili sedm pacientů, často to byly dehydratace, popáleniny od slunce či vyčerpání,“ sdělil její ředitel Antonín Tesařík.

Situace se podle něj proti předchozím dnům mírně zlepšuje a počet nových případů klesá. V neděli zdravotníci ošetřili 37 pacientů, v sobotu 46. Vyzdvihl rovněž práci trauma týmů na místě, které tam ošetřují drobnější poranění.

Šéf hodonínské nemocnice Antonín Tesařík v Epicentru Blesku
9:48
29. 6. 2021

Německem a Českou republikou se prohání bouřky, naopak USA a Kanadu sužuje vlna veder. Kvůli nadměrně teplému počasí vznikají požáry.

Intenzivní, dlouhotrvající, rekordní, bezprecedentní, anomální a nebezpečná - tak popisuje americká Národní meteorologická služba historickou vlnu veder, která postihla severozápad Spojených států. Lidé ji pociťují o to silněji, že města a domy nejsou na teploty nad 100 stupni Fahrenheita (37,8 stupňů Celsia) stavěné. Intenzita veder v Oregonu, Washingtonu a v kanadské Britské Kolumbii by dnes mohla ještě narůst.

V Kanadě přitom už v sobotu naměřili nejvyšší teplotu v dějinách země, když obec Lytton severovýchodně od Vancouveru zaznamenala 46,1 stupně Celsia. Do té doby bylo kanadským rekordem 45 stupňů z roku 1937, uvedla agentura AP.

USA sužují rekordní vedra, kvůli kterým vznikají na řadě míst požáry (29. 6. 2021) USA sužují rekordní vedra, kvůli kterým vznikají na řadě míst požáry (29. 6. 2021) USA sužují rekordní vedra, kvůli kterým vznikají na řadě míst požáry (29. 6. 2021)
9:30
29. 6. 2021
!

Půl milionu korun mimořádně uvolňuje ze svého rozpočtu Olomoucký kraj. Půjdou především na obnovu jihomoravských obcí zasažených tornádem, informuje o tom Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

 

9:24
29. 6. 2021

Víceministr Karel Havlíček (za ANO) na svém Twitterovém účtu radí, kde si zažádat o pomoc v programu "Pomoc po tornádu." 

 

9:19
29. 6. 2021

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy, bude nutné zdemolovat poničenou prodejnu jízdenek v Hruškách, ta je ale neobsazená. 

Gavenda uvedl, že všechny objekty Správy železnic také prověřil statik. „Demolice bude po vymístění sdělovací a zabezpečovací technologie nutná pouze v případě neobsazené prodejny jízdenek v Hruškách. Poničenou výpravní budovu v Lužicích Správa železnic opraví do původní podoby,“ uvedl mluvčí.

Škody způsobené tornádem na železničním koridoru mezi Břeclaví a Hodonínem jsou aktuálně vyčísleny na 320 milionů korun. Převážná část, přibližně 200 milionů, připadá na zničené trakční vedení. Dále patří k nejvyšším především škody na protihlukových stěnách nebo nádražních budovách.

9:04
29. 6. 2021

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se ve Stebně na Ústecku s největší pravděpodobností nevyskytlo tornádo, ale tzv. downburst. 

Tornádo poničilo také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
8:59
29. 6. 2021

Nemocnice Břeclav stále ošetřuje další pomocníky, kteří se zraní při odstraňování následků škod po bouři na Břeclavsku a Hodonínsku. Jen za pondělí jich bylo 15, řekl dnes ČTK ředitel Petr Baťka. Celkově od čtvrtečního večera nemocnice ošetřila 213 zraněných v souvislosti s bouřkami nebo při pracích na odstraňování následků. V nemocnici je 19 zraněných.

Podle Baťky dál ale chodí se zraněním lidé, kteří pomáhají spravovat poškozené domy. „Řešili jsme pády ze střechy, ale také zlomeniny, odřeniny, propíchnuté nohy hřebíkem a podobně. Lidé by měli bát zvýšené opatrnosti, používat vhodnou obuv,“ zdůraznil Baťka.

8:54
29. 6. 2021

Boje s následky bouřek zažívají po dnešní noci také v některých částech Německa. Jenom ve Stuttgartu vyjížděli hasiči od pondělního večera do dnešního rána v souvislosti s bouřkami k 330 událostem. 

Na budově Státní opery ve Stuttgartu bouře strhla část střechy a z podstavců svrhla sochy. „Stojím pod střechou a jsem docela pěkně mokrý,“ řekl DPA šéf opery Viktor Schoner. Voda natekla až k jevišti. V době bouře v budově bylo 250 návštěvníků, ale nikdo nebyl zraněn.

Nejnovější bouřky, které se zformovaly nad Bádenskem-Württemberskem a Bavorskem, se částečně přesunuly do České republiky. Mluvčí německé meteorologické služby DWD ale dnes ráno uvedla, že konec nečasu v Německu není v dohledu.

Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021) Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021) Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021)
8:44
29. 6. 2021

Takhle na zesnulou učitelku, která je nejspíše sedmou obětí ničivého tornáda, vzpomínají její studenti. 

„Velmi nekonformní a inspirující pedagog. Mám takový dojem, že kdyby věděla, jak zemře, dost by ji to pobavilo. Tornádo. V Hodoníně….R.I.P.,“ napsala na Twitteru Zuzana. Ztráta učitelky zasáhla celou řadu jejích bývalých i současných studentů. „Měl jsem rád její hodiny zeměpisu a díky ní z něj maturoval,“ píše Michal. „Nezapomenutelná, jedinečná, příklad toho, jak se to má dělat...ona byla jedním z důvodů, proč jsem vystudovala geografii na UK, její nadšení a přístup byly unikátní,“ smutní Majka.

8:29
29. 6. 2021

Po železniční trati mezi Břeclaví a Hodonínem dnes po ránu projel první vlak. Správa železnic o tom informovala na svém twitterovém účtu. Provoz železničáři obnovili v omezeném režimu s dieselovými lokomotivami. Železniční trať poničila čtvrteční bouře s tornádem.

Na trati zůstaly po bouři zdemolované sloupy a další části trakčního vedení, poškozený byl také svršek trati. Železničáři už u víkendu úsek v jedné traťové koleji zprůjezdnili, následně ale museli opravit i svršek trati.

8:19
29. 6. 2021

Hlavní koordinátor pomoci při mimořádných událostech Josef Koláček z organizace ADRA má s dobrovolnickou činností dlouholeté zkušenosti. Vlna solidarity, která se zvedla hned po řádění tornáda na jihu Moravy, je podle jeho slov úžasná a zároveň je pro tamní obyvatele velkým povzbuzením. Ve chvílích, kdy ale v ulicích nastává klid, dopadá na ně tíha všech okolností. Kolik dobrovolníků bude potřeba a na jak dlouho? Nastínil Koláček v pořadu Epicentrum Blesku.

„Tu pomoc budeme koordinovat dlouhodobé, dobrovolníci budou třeba celé léto. Podle míry poškození využijeme 5 až 10 z nich na jeden dům,“ apeluje na lidi Koláček. „Má začít pršet, většina lidí ma místo střechy jen plachty, to není povzbuzující zpráva,“ dodává.

Epicentrum s Josefem Koláčkem, koordinátorem pomoci při mimořádných událostech z organizace ADRA 28.6.2021
7:46
29. 6. 2021

Celý víkend a v pondělí pomáhal v Mikulčicích a v Lužicích s odklízením suti Jiří Nývlt z Trutnova. Se svým speciálním traktorem jel napříč republikou do oblasti zasažené tornádem neskutečných 13 hodin! „Prostě jsem se rozhodl, domluvil se v práci a vyrazil pomoci,“ řekl.  

Jiří z Trutnova přijel svým traktorem pomoci tornádem postiženým lidem z Mikulčic a Lužic. Cesta na Hodonínsko mu trvala 13 hodin.
7:45
29. 6. 2021
!

O úmrtí bývalého kolegyně řekl pro Blesk Zprávy více Jiří Hubačka, ředitel Gymnázia, obchodní akademie a jazykové školy Hodonín. „Odjela do zahradního domku u Hodonína a zavalilo jí to. Nalezli její tělo - ale nebyli schopní ho identifikovat,“ zmínil a dále odkázal na policii. Podle něj Marie M. učila na škole dlouhé roky, snad celou svoji kariéru.

7:34
29. 6. 2021
!

Další oběť ničivého tornáda má jméno. Bývalou učitelku matematiky a zeměpisu z hodonínského gymnázia Marii. „Maruščin život bohužel ve čtvrtek tragicky ukončilo řádění tornáda. Poslední rozloučení proběhne na hodonínském hřbitově v pátek 2.7. ve 13 hodin. Maruško, budeš nám chybět,“ napsal na facebook GOAH Hodonín. Bližší informace pro vás zjišťujeme.

7:30
29. 6. 2021

O střechu nad hlavou přišla i poslankyně Jana Krutáková (STAN), která v letech 2002 až 2010 zastávala na Moravské Nové Vsi funkci starostky. Ve chvíli, kdy se nad Moravou objevilo tornádo právě večeřela. „Je to lidské tragédie. A nikdo nejsme připraveni na takovou živelnou pohromu. Nemám to naštěstí ale tak hrozné jako ostatní lidi. Těch je mi opravdu moc líto,“ začala své vyprávění o zkušenostech s ničivým tornádem pro Blesk Zprávy. 

Více informací se dočtete zde.

Poslankyně hnutí STAN a bývalá starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková
7:16
29. 6. 2021

Dobrovolníci jsou v Jihomoravském kraji vítáni, je ale nutné se předem domlumit s koordinátorem. Připomínáme důležitá čísla na koordinátory v hodonínském kulutárku, která sdílel Jihomoravský kraj na twitteru. 

720 543 278

720 543 270 

720 543 275 

6:59
29. 6. 2021

Podle Zdravotnické záchranné služby bylo včera 6 lidí transportováno do Břeclaveské nemocnice. 61 osob pak bylo ošetřených. „Od zítra (středa) bude v době od 8 do 12 až do konce týdne v Golemu praktický lékař. Děkujeme všem za dnešek a přejeme dobrou noc,“ napsali záchranáři na twitteru. 

6:48
29. 6. 2021

V Česku opět udeřily silné bouřky.

Nebezpečí hrozí i zdecimované Moravě. Kolem 6:30 sršely blesky v částech Středočeského, Jihočeského a Pardubického kraje i Vysočiny. Bouřky můžou být velmi silné a s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu. Doprovází je přívalový déšť a kroupy. Sledujte pohyb bouřek na radaru Blesku. 

6:15
29. 6. 2021

Na Moravě dnes začnou demolice domů, které po úderu tornáda nepůjdou opravit, informovala o tom ČT. První domy půjdou k zemi v Mikulčicích, je jich zde 35 - jsou to ale také hospodářské stavby. Celkem je nenávratně poškozeno přibližně sto domů, statici budou dnes ještě dokončovat prohlídky a finalizovat počet neobyvatelných domů. Zhruba 1200 poškozených domů půjde opravit.

6:00
29. 6. 2021

Dobré ráno, vážení čtenáři. Dnes začneme prosbou o pomoc rodiny pana Roberta, který řídil autobus na trase Hodonín - Břeclav, právě ve chvíli, kdy udeřilo tornádo. Z vozu zbyly jen zmačkané plechy, Robert skončil v kritickém stavu ve vídeňské nemocnici, kam ho transportoval vrtulník. Doma - v Moravské Nové Vsi - navíc jeho rodina přišla o střechu nad hlavou. Celý příběh si můžete přečíst zde.

Autobus, ve kterém Silvie (14) jela z Hodonína domů.

frantacizek ( 25. června 2021 00:33 )

snad tam lidé došli z okolních dědin pěšmo pomoci, pač kdo ví, jak jsou na tom ty cesty okolo, mohou tam být desítky lidí zavalených ještě. Tam je to prý hodně vyfénované, ten vějíř šel prý přímo celou tou dědinou. Tam by měli valit jako první

frantacizek ( 24. června 2021 22:29 )

navíc je to obec v polích, čiže kdo ví, jaké je to tam s dojezdem. Snad si lidé pomohou i navzájem, my jsme na to na Velké Moravě zvyklí si pomáhat zas to tu postavíme svépomocí na nohy, aj kdyby přišly 4 také tornáda

frantacizek ( 24. června 2021 22:24 )

psal jsem si s kamarádkou z toho kraje a v této Lužici prý je to katastrofa a bralo to domy i s lidmi, tak snad se záchranáři soustředí na tu oblast, pač tam ani nikdo nemůže volat o nějakou pomoc, pokud leží většinově pod troskami vlastních domů

Zobrazit celou diskusi