„Nejvíc correntů lidé utratili v obuvnictví, lékárně nebo obchodech s lokálními a bio produkty. Udělali 2 344 transakcí a třetinu z útrat měli lidé nad 60 let,“ řekla koordinárorka Bára Vaculíková.

Corrency je unikátní služba, kterou lze nastartovat zamrzlou lokální poptávku. Lidé dostanou podporu v podobě virtuálních correntů a sami rozhodují, u kterých obchodníků je utratí. Z poloviny se pak na nákupu navíc podílí vlastními penězi.

Video
Video se připravuje ...

Kyjov na Hodonínsku zavedl během epidemie covid-19 vlastní lokální virtuální měnu Kyjov

Do pilotního projektu se v jedenáctitisícovém městě zapojilo 1 573 lidí, kteří u 38 místních obchodníků utratili zatím přes 600 tisíc correntů. Občané navíc přidali téměř 70 % ceny za nákup z vlastních úspor.

Virtuální correnty pro Kyjov znamenaly faktických 1,5 milionu korun, kterými systém a lidé povzbudili svoje místní obchodníky.

Projekt v Kyjově potrvá až do 24. června

Každý z přihlášených občanů měl nárok na 400 correntů. Spolu s rozvolňováním obchodů a služeb tvůrci pozorovali obrovský nárůst transakcí. Výběrem místa, kde correnty uplatnili, lidé podpořili ty obchodníky, kteří si za kvalitu produktů a služeb v regionu získali nejvíce sympatií.

Jeden corrent odpovídá 1 Kč. Balík virtuálních correntů přinesla do Kyjova soukromá firma, která tímto způsobem sponzoruje místní podnikatele.

Princip je jednoduchý. „Při platbě u obchodníka zaplatí člověk polovinu nákupu v korunách a druhou polovinu v correntech, které jim strhneme z jejich virtuálního účtu, založeném při registraci,“ vysvětlil autor projektu Pepe Rafaj. Místní tak získají poloviční slevu a obchodníci obdrží plnou platbu.

V jednoduchosti je přednost

Informace o utracených correntech najdou občané v mobilu. Systém jim nový zůstatek pošle esemeskou po každé platbě. Ani na straně obchodníka nejde o složitý proces. Při platbě correnty odešlou obchodníci SMS do systému Corrency a zpět jim přijde zpráva, kolik má občan na místě zaplatit v korunách. Druhá část platby přijde obchodníkovi během dalšího pracovního dne na jeho účet v bance.