„Jejich odvoz je v plánu ve čtvrtek, vyžádá si evakuaci okolí. Jde předběžně o několik sudů s dráždivými látkami,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Odborná firma odstraňuje chemikálie po bývalé varně od pondělí, kdy se v první řadě odvážely tlakové lahve s chlorem. Práce pokračovaly v úterý i dnes, kdy se ale asistence hasičů změnila v zásah.

„Místo jsme převzali kvůli nálezu chemických látek dráždivého charakteru, manipulace s nimi se uskuteční ve čtvrtek, kdy je budeme muset přečerpat. Zasahovat v místě budeme v protichemických oblecích, zásah si vyžádá evakuaci nejbližšího okolí,“ uvedl Mikoška. Druh nalezené chemikálie neupřesnil.

Odpálil je pyrotechnik

Policie musela 39 lidí z nejbližšího okolí evakuovat už v pondělí odpoledne, kdy odborná firma manipulovala s tlakovými lahvemi. V úterý pak v místě pracovníci nalezli nestabilní chemické látky, kdy policejní pyrotechnik vyhodnotil, že jejich převoz by mohl být zbytečným rizikem. Pyrotechnik je tak zlikvidoval na bezpečném místě řízeným odpalem.

Ve dvou objektech se nacházelo podle odhadu odborné firmy kolem 10 tun chemikálií! Práce na jejich odstraňování měly původně skončit v pátek, kvůli nepředpokládaným nálezům se ale protáhnou.

Omezení dopravy

V místě je po dobu prací dopravní omezení, třída Komenského je uzavřena od křižovatky s Nětčickou po sídliště Zahradní. Na opatření na místě se podílejí více než tři desítky policistů.

V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nejnebezpečnější látky byly zlikvidovány už tehdy. Za velkokapacitní výrobu pervitinu byli u soudu pravomocně potrestáni tři muži. Soud jim uložil 9 až 11 let vězení. Dva z nich byli souzeni i za brutální vraždu Lukáš (†22), soud ale neměl dost důkazů a zprostil je obžaloby.

VIDEO: Policisté zasáhli proti tříčlennému gangu výrobců a distributorů pervitinu.

Video
Video se připravuje ...

Policisté zasáhli proti tříčlennému gangu výrobců a distributorů pervitinu. PČR

Fotogalerie
9 fotografií