Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
6:30
2. 7. 2021

Dobré ráno, obyvatelé oblastí zasažených tornádem mohou ode dneška žádat o dotace a zvýhodněné úvěry na obnovu bydlení. Program Živel připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se Státním fondem podpory investic (SFPI), který bude žádosti přijímat. Lidé budou moci získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru. Peníze jsou určeny na opravu, výstavbu nebo pořízení jiné nemovitosti. V případě nové výstavby mají lidé nárok na zálohovou dotaci půl milionu korun. Žádosti v místě živelní pohromy pomohou vyplnit mobilní týmy úředníků.

10:33
1. 7. 2021

„Během noci (na dnešek) se poruchových četám ČEZ Distribuce podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí. K distribuční soustavě jsme tak připojili všechny odběratele,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní sice mohou být během dneška ještě hlášeny poruchy především na nízkém napětí, mělo by jít ale jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy a další rekreační oblast. Totéž firma předpokládá v pátek, kdy lidé budou jezdit do svých rekreačních objektů. Škody na distribučním zařízení by podle předběžného odhadu firmy neměly přesáhnout pět milionů korun, dodala mluvčí.

Firma EG.D ze skupiny E.ON při bouřce v noci na středu evidovala zhruba 120.000 odběratelů bez proudu. Podle středečního vyjádření mluvčího Romana Šperňáka byly na jihu Čech nejvíce postiženy okresy České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji byly výpadky zejména v oblastech kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru a kolem Blanska.

9:30
1. 7. 2021

Energetici obnovili po bouřce, která zasáhla Česko v noci na středu, téměř všechny poruchy v dodávkách proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D od rána ale pracuje na odstranění závad. Společnost ČEZ Distribuce připojila k síti všechny odběratele. ČTK to dnes sdělili mluvčí EG.D Roman Šperňák a ČEZ Soňa Holingerová. V noci na středu bylo kvůli bouřce, při které padaly stromy a větve do elektrického vedení, bez dodávek elektřiny až 300.000 domácností, ve středu ránu jich byla zhruba polovina, přičemž nejvíce postiženy byly jižní a východní Čechy a Vysočina.

10:16
30. 6. 2021

V Hodoníně čtvrteční tornádo poškodilo kromě městské čtvrti Pánov také Hornickou čtvrť, část města zvanou Bažantnice a ulice Lipová alej, I. Olbrachta a U Červených domků. V těchto místech vznikly rovněž škody na veřejném majetku. Konkrétně v budově ZŠ U Červených domků, ZŠ B. Martinů, v objektu sportovní haly i na stadionu U Červených domků. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí města Petra Kotásková.

Krizový štáb zmapoval rozsah poškození všech domů v katastru Hodonína. V Pánově je významně poškozených 14 domů, z toho šest je určeno k demolici. Dva bytové domy tornádo poškodilo ze tří čtvrtin. V Hornické čtvrti je určen ke zbourání jeden dům. „Vzhledem k blízkosti lesa zde byly poškozeny především střechy domů v důsledku pádu stromů. Škody jsou nahlášeny celkem v 19 domech. V bytových domech v oblasti Bažantnice byly nejvíce poškozeny střechy, škody utrpěly i fasády a okna,“ uvedla Kotásková.

Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu.
10:03
30. 6. 2021

Pomoc lidem na jižní Moravě se nedostává jen prostřednictvím materiálu, ale i hlídáním dětí nebo nabízením volných bytů, vše samozřejmě zadarmo. Pomoci se rozhodl i florbalový klub Štíři České Budějovice, který nabízí dětem od rodin postižených tornádem možnost účastnit se sportovního soustředění. 

POŠLETE K NÁM DĚTI

Rádi bychom alespoň trochu pomohli lidem zasaženým neštěstím na Moravě. Nabízíme, že mohou poslat své děti na naše soustředění v Horní Stropnici v Novohradských Horách.

 

7:30
30. 6. 2021

Dobrovolníci, kteří chtějí pomoct v obcích postižených minulý týden ničivým tornádem, se mají řídit seznamem potřebných věcí, který je zveřejněný na facebookových stránkách Dům kultury Hodonín. 

Aktuálně je největší poptávka po:

  • -KRABICE (NA TŘÍZENÍ OBLEČENÍ NA OČOV)!!!!!!!!-
  • -PRACOVNÍ KRAŤASY, OPASKY NA NÁŘADÍ-
  • -BITY DO AKU VRTAČEK-
  • -SADY IMBUSY-
  • -PODLOŽKY+MATICE (PRŮMĚR 16)-
  • -MALÍŘSKÉ POTŘEBY+PRIMALEXY-
  • -PANTHENOLY!!!!!!!!-
  • -SMAZATELNÉ FIXY NA TABULI-
  • PARTY STANY!!!!!!-
  • -BENZÍN NA MĚSTSKÝ ÚŘAD!!!-
  • -BRUSNÉ KOTOUČE -115mm!!!-
  • -DIAMANTOVÉ KOTOUČE -125mm!!!-
  • -KOLEČKA!!!

Celý seznam najdete na facebookových stránkách:

7:10
30. 6. 2021

Kvůli nočním bouřkám je v Česku ráno bez proudu asi 145 000 domácností. ČEZ Distribuce eviduje 60 000 domácností bez elektřiny, EG.D téměř 85 000.

6:15
30. 6. 2021

Silné obavy z bouře, která se během posledních hodin přehnala přes Česko, se nenaplnily, přesto způsobilo počasí opět značné potíže. Popadané stromy zablokovaly dokonce na Vysočině dálnici D1 na zhruba dvě hodiny. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Evidují stovky výjezdů kvůli počasí, nejčastěji podle údajů na webu odstraňují popadané stromy. Více o včerejší bouřce naleznete zde.

Například v Olomouckém kraji hasiči zasahovali kvůli bouřkám u 90 událostí, popadané stromy přerušily dopravu na hlavním železničním koridoru i dalších tratích. Na Vysočině pak měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů.

14:53
29. 6. 2021

Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi a nadacemi dostat 150.000 korun. Poměrnou částku dostanou i obce. Lidé na zmírnění následků čtvrteční bouře, jež zasáhla nejvíce jižní Moravu, věnovali už kolem 850 milionů korun. Je to už více než při záplavách v roce 1997. Tehdy lidé věnovali téměř 800 milionů. Na koordinovaném postupu a rozdělování peněz tak, aby bylo spravedlivé a transparentní, se dnes dohodli organizátoři sbírek. Peníze v první fázi poslouží na opravy poničených domů a zajištění základních potřeb, řekla dnes ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková.

14:45
29. 6. 2021

Klienti nahlásili pojišťovnám po bouřkách z minulého týdne přes 10.000 škod za téměř dvě miliardy Kč. Řadu menších událostí likvidátoři vyřešili.

12:18
29. 6. 2021

Občané z Hodonínska a Břeclavska, kteří během řádění tornáda přišli o své občanské průkazy, dostanou rychle nové, dnes o tom informoval na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček ( ČSSD).

 

11:53
29. 6. 2021

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami, nárazovým větrem a krupobitím očekávají meteorologové od dnešního večera do středečního rána nejen v Čechách, ale také v západní části Moravy a Slezska. Po intenzivních deštích se tam mohou rozvodnit řeky, některé toky mohou krátkodobě vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň, informoval dopoledne Český hydrometeorologický ústav.

„V oblastech s velmi silnými bouřkami očekáváme prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků,“ uvedli meteorologové.

Ve východní polovině Moravy a Slezska se ve stejnou dobu očekávají také bouřky, ale s mírnějšími projevy.

Německo zasáhla silná bouře, způsobila záplavy (29. 6. 2021)
12:41
28. 6. 2021

„Dnes jsme na vládě za účasti hejtmana JmK Jana Grolicha schválili balík pomoci pro obyvatele i podnikatele postižené tornádem. Současně MPSV vyplácí prostředky okamžité pomoci. Řešili jsme i dodávky stavebního dřeva z Lesy ČR,“ uvedl na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). 

6:59
28. 6. 2021

Pomoc obcím na jižní Moravě, které zasáhla minulý týden ničivá bouře, bude jedním z hlavních témat dnešního jednání vlády. Odpoledne čeká ministry společné jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech na Kladensku.

V pátek schválil kabinet bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem. Další způsoby pomoci by měl kabinet projednat dnes. Ministerstvo pro místní rozvoj už ohlásilo, že uvolní obcím na obnovu majetku 420 milionů korun. Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Hodonínku poté, co se přes několik vesnic přehnalo ničivé tornádo (27.6.2021)
20:20
25. 6. 2021
!

Sbírka Nadace Via na pomoc zpustošeným jihomoravským obcím vynesla za necelých 24 hodin více než 100 milionů korun. „Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ řekl Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. Desítky milionů korun shromáždily také další dobročinné organizace. Diecézní charita Brno vybrala přes 50 milionů korun. Peníze nebo jinou pomoc slíbily také firmy či samosprávy z celé republiky.

Nadace Via uvolní část shromážděných peněz na okamžitou pomoc zasaženým obcím. Rozdělení zbytku bude koordinovat s dalšími neziskovými organizacemi a nadacemi. Podle nadace jde o rekordní vlnu solidarity.

17:52
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických lokalit Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Strakonická teplárna musela po bouřích odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici, vodu s hasiči odčerpává. ČTK to dnes řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

„Jak stoupla hladina vody v různých stokách a potocích, tak zaplavila jednu část šachty u Volyňky a my to odčerpáváme. Kupovali jsme nové čerpadlo, abychom se toho zbavili,“ řekl Hřídel. Výměníková stanice v Tovární ulici připravuje teplou vodu pro oblasti Šumavská, Povážská, Volyňská a Nádražní. Parovodní trubky jsou zatopené.

15:52
25. 6. 2021

Společnost EG.D vyhlásila stav nouze kvůli ohrožení bezpečnosti a spolehlivosti provozu elektrizační soustavy.

15:40
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických částí Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Teplárna po bouřích odstavila zatopené parovodní trubky.

15:19
25. 6. 2021
!

Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun. Například na kontě sbírky Nadace Via bylo ve 14:15 kolem 67 milionů korun. Další sbírku vyhlásily například Diecézní charita Brno, Husitská diakonie, dárcovská platforma znesnáze21, Člověk v tísni či Konto Bariéry. Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR) uvolní z rezervy pětimilionovou částku na cílenou pomoc, organizuje i finanční sbírku. Nadace Karel Komárek Family Foundation a společnost Sazka věnují na obnovu regionu 150 milionů korun, Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech, nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích.

Detailní přehled, kde a jak můžete pomoci, najdete zde.

12:59
25. 6. 2021

Čeští hokejisté se rozhodli věnovat výraznou část odměn za mistrovství světa postiženým obcím na jižní Moravě. Se svazem pošlou milion korun.

11:56
25. 6. 2021

Podle vědců je předpovědět tornádo velmi složité, u nás to vůbec není možné. Nelze ani jasně říct, jaký vliv má na výskyt klimatická změna.

11:50
25. 6. 2021

Bez proudu po bouřkách bylo v Česku po 11:00 asi 30 500 odběratelů. Nejvážnější situace je stále na jižní Moravě, kde je bez proudu 18 700 odběratelů.

10:26
25. 6. 2021

„Většina krajů je připravena finančně pomoci těmto (jihomoravským) obcím. Je naprosto nutné, aby si starostové, kteří tam řeší odklízení sutin, byli jisti, že když budou zadávat nějakou práci, musí na ni mít dostatek prostředků. Budeme připraveni pomoci, potřebujeme se domluvit, kam má pomoc směřovat. Je důležité dobře definovat, kam má pomoc jít,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba, který už ve čtvrtek mluvil s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL).

22:00
24. 6. 2021
!

„Pokud to situace umožní, hned ráno hodlám vyrazit na jižní Moravu, abych vše osobně zhodnotil. Úplně otevřeně říkám, že v tuto chvíli jde o záchranu lidských životů. Musíme zjistit, zda pod těmi troskami někdo není. V tuto chvíli je prioritní hlavně první pomoc,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček pro CNN Prima News.

21:58
24. 6. 2021

„Prezident republiky Miloš Zeman děkuje integrovanému záchrannému systému za pomoc při náhlé přírodní katastrofě, stejně tak děkuje starostům, hejtmanům a členům vlády. Prezident republiky vyjadřuje účast občanům, kteří čelí dramatickým následkům řádění přírodního živlu,“ uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi