Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela socioložka a disidentka Jiřina Šiklová (†85). Komunisté ji věznili, Havel obdivoval

Aktualizováno -
23. května 2021
08:28
Autor: ČTK, simao - 
22. května 2021
20:44

Zemřela Jiřina Šiklová, doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, uklízečka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií. Svůj život zasvětila angažování se pro politickou a sociální spravedlnost. Úmrtí Šiklové potvrdil Deníku N její syn.

„Nikdy jsem nechtěla být pasivním pasažérem či obětí, ale aktérem vlastního života,“ říkala sama o sobě socioložka Jiřina Šiklová. Za minulého režimu organizovala převoz exilové literatury, po jeho změně stála u vzniku katedry sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, a také založila Gender Studies Centrum - knihovnu a organizaci, které jsou mezinárodně uznávané.

Společenské angažmá Šiklová vždy považovala za svou prvořadou povinnost. „Když je někdo v průseru a já na to mám kapacitu, tak něco zorganizuju,“ říkala. Takto iniciovala třeba projekt Paměti žen.

Zažila i angažmá v politice, několikrát kandidovala na Stranu zelených. „Mám dobré děti, se kterými mám dobré vztahy. Nikdy jsem neprostituovala ve smyslu společenském a politickém. Jsem ráda, že se mi to podařilo. Můj život se mi líbí,“ prohlásila jednou.

Video  Zemřela uznávaná socioložka Jiřina Šiklová. Podepsala Chartu 77, komunisté jí zavřeli  - Mall TV
Video se připravuje ...

Pithart: Do konce života pomáhala druhým

„Přímo vyhledávala, kde je nějaká situace, kdy je někdo v tísni a nějací lidé jsou potřební,“ řekl její dlouholetý přítel Petr Pithart. Znali se přes 60 let a byli si velmi blízcí. „Často jsme dělali spolu leccos, co už dneska je nesrozumitelné nebo málo srozumitelné,“ podotkl Pithart s odkazem na doby nesvobody a disentu, kdy společně distribuovali do vlasti zahraniční i exilové knihy.

„V posledních letech pořád obvolávala své známé a ptala se: žiješ, chlapečku, potřebuješ něco? Tenhle instinkt v ní byl nejsilnější,“ vzpomíná Pithart.

Kroupa: Moje milá feministka. Mluvila od plic

Podobně dlouhé přátelství pojilo se Šiklovou také Pavla Rychetského. „Úmrtí Jiřiny Šiklové je pro mě osobně i pro naši zemi citelnou a smutnou zprávou. S paní Šiklovou mě spojovalo dlouholeté přátelství ještě z dob, kdy se Jiřina podílela významnou mírou na posílání ilegálních tiskovin mezi disentem a našimi přáteli v zahraničí. Za to si zaslouží velký dík,“ řekl Rychetský ČTK.

Video  Socioložka Šiklová o Chartě a dnešku: Už není totalita, ale nemáme perspektivu  - Jaroslav Šimáček, Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Jiřina Šiklová byla moje milá feministka. Mluvila od plic, říkala do očí a bez obalu co si myslí, byla statečná a neuvěřitelně činorodá. Dokázala přiznat i svoje chyby. Vždy byla ochotná se angažovat pro dobré věci. A že jich bylo!“ vzpomíná na Šiklovou na twitteru politik, filosof a chartista Daniel Kroupa.

„Šarmantní dáma, která byla svým humorem a inteligencí vždy ozdobou každé společnosti. Osobnost s velkým charakterem, bojující nejen proti komunismu, ale také za práva žen. Člověk, v jehož životním příběhu je opravdu vše - taková byla Jiřina Šiklová. Bude nám všem velmi chybět,“ napsal exministr spravedlnosti a europoslanec Jiří Pospíšil.

„Je mi smutno. Před necelým rokem jsem paní Jiřině předával Stříbrnou medaili předsedy Senátu. Byla plná energie. V den jejího odchodu si dovolím připomenout její slova: ´Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, nemá cenu´,“ uvedl na twittteru předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Pašovací kanál

Za časů reálného socialismu se Šiklová starala o dovoz literatury ze Západu. Spolupracovala s Dokumentačním střediskem československé nezávislé kultury Viléma Prečana v německém Scheinfeldu, a také se podílela na transportu exilové literatury, který z Londýna organizoval Jan Kavan. Tento kanál fungoval dvacet let.

Šiklová podle Pitharta dlouhá léta obsluhovala „nejsilnější pašovací kanál“, kterým se do Československa dostávalo množství exilové literatury. „Dostala se kvůli tomu i do vazby, protože jeden takový kamion byl kvůli zrádci odhalen a celkem deset lidí šlo do vazby. Čekali jsme, že z toho bude velký proces. Ale pak se stalo něco zřejmě v nějakých československých zahraničních kontaktech a oni je bez vysvětlení pustili domů,“ vzpomíná Pithart.

Vězeňské „pozorování“

V roce 1981 však policie jeden z mnoha desítek kamionů zadržela - Jiřina Šiklová a dalších osm lidí šlo na rok do vězení. Pod tlakem mezinárodních protestů byli ale nakonec propuštěni a souzeni na svobodě.

I ve vězení Šiklová uplatnila svůj organizační talent, pro vězeňkyně uspořádala kurzy angličtiny a němčiny, zavedla ranní rozcvičky. Sama tento pobyt nazvala „zajímavým zúčastněným pozorováním“.

Vstoupila do KSČ, vyhodili jí

Její angažmá v KSČ od roku 1956 také vyplynulo z potřeby aktivity: „Jestliže se člověk chce podílet na určitých změnách, musí se pro to angažovat,“ vysvětlila. Dodnes je pyšná na to, že byla vyhozena hned v roce 1969, v „dobré společnosti“ filozofa Jana Patočky a dalších osobností.

Po vyhazovu z fakulty ji nakonec přijali v Klementinu. Ráno uklízela a potom studovala a psala materiály. Pozdější angažmá sociální pracovnice na geriatrickém oddělení Thomayerovy nemocnice také využívala k transportu materiálů. „Je to velmi statečná žena. Ona byla opravdu hlavní poštou. Musím říct, že jsem ji dost obdivoval,“ řekl o ní již zesnulý český prezident Václav Havel.

Maminka spolužačkou Milady Horákové

Dcera pražského očního lékaře a učitelky, absolventka dívčího gymnázia Minerva, se narodila 17. června 1935, její maminka byla spolužačkou Milady Horákové. Vystudovala historii a filozofii na Filozofické fakultě UK v Praze, kde v roce 1965 pomohla otevřít sociologickou katedru.

Na Karlově univerzitě, kam se vrátila po roce 1989, deset let vedla zmíněnou katedru sociální práce. V plánech přednášek na společenskovědních fakultách v celé ČR prosadila téma problematiky genderu, tedy vztahu mezi oběma pohlavími. U ní v bytě také vznikla první knihovna Gender Studies, ze které se časem vyvinula největší knihovna tohoto tématu ve střední a východní Evropě.

V roce 1995 získala Šiklová cenu Žena Evropy, o čtyři roky později medaili T. G. Masaryka I. stupně za zásluhy o republiku. Publikovala v desítkách odborných časopisů, je autorkou několika knih. Po publikaci Vyhoštěná smrt - úvahy o umírání a smrti z roku 2013 je její zatím poslední knihou titul s názvem Omlouvám se za svou nepřítomnost: dopisy z Ruzyně 1981 - 1982, který v roce 2015 vydalo pražské nakladatelství Kalich.

Video  Jiřina Šiklová na pohřbu Jana Vodňanského: O posledním setkání nad sklenkou vína...  - Hana Höschlová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

mrkevmrkev ( 25. května 2021 10:22 )

Nenechala se nedávno paní Šiklová očkovat? A hrdě to hlásila.

pavel_kozak ( 23. května 2021 12:57 )

Že někdo nesměl studovat, to si dali do úvodu Charty77 jako demagogickou vějičku. Sotvaže se dostali k moci, s. Pithart ani s. profesorka nepomohli žádnou afirmativní akcí pro lidi diskriminované ve vzdělání. Pan Havel to jistě myslel dobře pro všechno ...ale shodou okolností to vždycky nakonec vyšlo jen pro ty, kdo s ním chodili do Rybárny a jezdili na Hrádeček. Pokud tedy jde jak o individuální pomoc, tak - v důsledku - o oživení hospodářství, musíme to s tím pomáháním ještě nějak přezkoumat. Ani Češi, kteří se uplatnili v emigraci jim nebyli dost dobří.

xiioma ( 23. května 2021 12:50 )

Čest práci.

wenzel trousil ( 23. května 2021 12:47 )

Po Hawloidnim puci miliony obcanu verilo ze se da vybudovat spravedliva spolecnost...Ze bude lip...A co ztoho zbylo?? HaWloidi....Ti si si ziji jak prasata v zite...Presne podle hesla--Chces si zit jak prase v zite, musis byt sFine!! A milion lidi je v exekuci...To si teda proletariat pomohl..Tojo...

Uživatel_5522028 ( 23. května 2021 12:39 )

Bingo!!! soudružko

Zobrazit celou diskusi