Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Schillerová promluvila o odškodném za Vrbětice. Po Rusku bude chtít minimálně miliardu

Autor: for - 
8. května 2021
20:30

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) bude požadovat po Ruské federaci minimálně miliardu jako odškodné za výbuch ve Vrběticích. Uvedla to v pořadu ČT Týden v politice. Výsledná částka ale může být mnohem vyšší. Experti na druhou stranu zpochybňují, že by Česko vymohlo na Moskvě byť jen korunu.

Česko bude požadovat po Ruské federaci minimálně miliardu korun. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v České televizi. Strážkyně státní kasy tím vyhovuje žádosti starostů z okolí Vrbětic.

„Konstatujeme, že poskytnuté odškodnění pozůstalým, vlastníkům z dotčených obcí a jiným občanům bylo dosud zcela nedostačující. Vyzýváme vládu ČR, aby nám poskytla součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám, případně zodpovědnému státu,“ uvedl starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN).

Schillerová: V rámci trestního řízení by to trvalo dlouho

„Nejschůdnější cesta je cesta prostřednictvím mezinárodního odškodnění podle norem mezinárodního práva. Kdybychom šli cestou třeba náhrady škody spojené v rámci trestního řízení, bude to velmi, velmi na dlouho,“ uvedla ministryně v pořadu Týden v politice. Miliarda je navíc minimální částkou. Další stovky milionů by mohl stát vymáhat za úklid munice v okolí.

Podle ministerstva zahraničí by stát o odškodnění mohl požádat během týdnů až měsíců. „Mezinárodní odpovědnost za protiprávní jednání orgánů Ruské federace bude vůči ruské straně uplatněna po ukončení a vyhodnocení konzultací v této věci s některými našimi spojenci. Ministerstvo zahraničních věcí připravuje na základě pokynu vlády diplomatickou nótu,“ vyjádřil se ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Video  Hamáček zuří: Kvůli údajnému handlu s Rusy žádá sérii omluv a 10 milionů korun.  - ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 9. května 2021 12:22 )

Může chtít co chce. Myslím, že jsme z Ruska ještě nedostali ani odškodnění za rok 1968 a to toho rudé hordy zničily za podstatně vyšší sumu a zavraždily přes 100 lidí.

Michal Snobl ( 9. května 2021 12:19 )

Tady už si může obchodovat se zbraněmi kde jaký trhovec?? Je zvláštní že stát ani neví co se komu a kam za jakým účelem prodává.

panda82 ( 9. května 2021 08:02 )

ani se nepochlubili kde ta splátka skončila, byla vyrovnána

panda82 ( 9. května 2021 07:59 )

Probudila se a plácá nesmysly, kde má důkazy, žije z drbů jedna paní povídala, ještě se budeme omlouvat až předvolební bublina splaskne

Petr drakouš ( 9. května 2021 00:49 )

Bez soudu co prokáže vinu budem pro srandu králíkům.

Zobrazit celou diskusi