Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Arenberger couvl hněvu kadeřníků a kosmetiček. Zákazníkům postačí test z práce či školy

Aktualizováno -
27. dubna 2021
19:40
Autor: ČTK, ula - 
27. dubna 2021
16:05

Stačil jediný den a je to zase jinak. Řeč je o povinnosti zákazníků kadeřnictví a kosmetických salonů, aby měli PCR nebo antigenní test z odběrných míst. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) to uvedl v pondělí po jednání vlády, v úterý večer už ale tweetoval, že postačí i test ze zaměstnání nebo školy. Podrobnosti chce zveřejnit po čtvrtečním jednání kabinetu. Unie kosmetiček zmiňovala předtím testy z odběrných míst jako velkou komplikaci. Obávala se, že kvůli tomu část klientů návštěvu raději odloží do doby, kdy tato podmínka přestane platit.

Unie chtěla ministerstvo zdravotnictví žádat, aby umožnilo využití samotestovacích sad. V úterý to uvedla prezidentka Unie kosmetiček Anna Menzelová. Václav Pražák, kadeřník a předseda představenstva Asociace kadeřníků ČR, Blesk Zprávám řekl, že o možnost samotestů žádali příslušná ministerstva už předtím, ale nakonec nebyl jejich požadavek vyslyšen.

Vláda v pondělí rozhodla, že od 3. května budou moci obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo, tedy kadeřnictví, manikúry, pedikúry, masáže či kosmetické salony. Klienti ale měli předložit doklad o negativním PCR nebo antigenním testu provedeném v certifikovaném odběrovém místě. Na tom se nic nemění, ale přibyla další možnost v podobě testů z práce nebo školy.

„Podařilo se mi prosadit můj původní návrh, abychom mohli při návštěvě kadeřnictví, pedikúr a dalších služeb použít i výsledky testů ze zaměstnání nebo ze škol. Je to přijatelná alternativa testů z odběrových míst. Po zasedání vlády ve čtvrtek představím tento systém podrobněji,“ uvedl Arenberger.

Antigenní test bude platný 72 hodin od odběru, PCR test sedm dní. Lidé očkovaní, kteří mají 14 dní od poslední dávky, nebudou muset mít test, stejně jako ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19.

„Těšili jsme se na otevření, ale nutnost žádat po klientkách potvrzení o testu z certifikovaného místa vyvolalo mezi kosmetičkami mnoho otázek a způsobilo negativní náladu. Chápu, že je vláda opatrná, ale nastavené podmínky nejsou úplně šťastné. Bohužel je s námi tentokrát vládní představitelé nekonzultovali,“ řekla Menzelová ještě před tím, než Arenberger couvl.

Asociace kadeřníků: Lidé kvůli testům ruší termíny

„Unie kosmetiček se ozvala tak říkajíc po bitvě, protože my vedeme jednání už dva měsíce. Hovořili jsme o tom s Ministerstvem průmyslu a obchodu a s ministrem Havlíčkem, připravovali jsme podmínky a všude jsme říkali, že je nesmysl chtít po zákaznících testy z testovacích center, jenže tyto návrhy nevzal nikdo v potaz,“ řekl Blesk Zprávám Václav Pražák, kadeřník a předseda představenstva Asociace kadeřníků ČR.

Zároveň uvedl, že podobný postup, jako je testování zákazníků, zvolila vláda v Rakousku. „Jenže tam vám udělají test téměř v každé lékárně. My máme 300 testovacích míst, někdy jsou testovací místa vzdálená od měst až 20 kilometrů. Navíc si myslíme, že nejsme oprávněni k tomu, abychom chtěli po zákaznících data o jejich zdravotním stavu,“ upozornil Pražák s tím, že kadeřníkům vadí, že veškerá administrativa s tím spojená byla přehozena právě na zaměstnance kadeřnictví. 

„Klienti se sice začali objednávat, ale také se ozývá řada kadeřníků, kteří říkají, že jakmile se zákazníci dozvěděli, že budou muset mít testy z testovacích míst, začali termíny rušit,“ řekl Pražák. I on věc komentoval ještě předtím, než ministr zdravotnictví připustil změnu.

S Unií kosmetiček se Asociace kadeřníků shoduje v tom, že chtějí, aby bylo možné prokazovat se samotestem.

„Pokud stačí test u malých firem, proč by to nemohlo stačit ke vpuštění zákazníka do kadeřnictví, kde pracuje jeden kadeřník a bude tam jeden klient,“ zdůrazňuje Pražák.

Šéf kadeřníků také připustil, že se může stát, že někteří kadeřníci nebudou test vyžadovat. „Toto opatření stojí právnicky na chatrných základech, že to bude těžko nějak postižitelné. Navrhuji, ať testy kontroluje před kadeřnictvími např. policista, ale ne my,“ dodává v nadsázce Pražák.

Řada kosmetiček skončila, kadeřníci si hledali jinou práci

Podle Pražáka některé kadeřnice a kadeřníci museli během pandemie chodit na brigády mimo obor, aby si přivydělali.

„Jsou lidé, kteří začali svou živnost provozovat těsně před pandemií, tudíž si museli hledat jinou práci, aby měli co do pusy,“ řekl Blesk Zprávám Pražák.

Stejná situace je mezi kosmetičkami, které kvůli pandemii ukončily svou činnost. V oboru pracuje také mnoho zdravotních sester a některé odešly do zdravotnictví, část se podle Menzelové ke kosmetice už pravděpodobně nevrátí. Další kosmetičky se kvůli krizi zadlužily, některé na státní podporu nedosáhly vůbec, pro mnohé byla nedostatečná. Kromě toho, že musely bez ohledu na uzavření provozovny hradit fixní náklady, byly například také nucené vyhodit některou kosmetiku, které vypršela doba spotřeby.

Bude se zdražovat?

Kosmetičky mají kvůli dezinfekci, rouškám či jednorázovým materiálům vyšší náklady. Podle Menzelové se ale budou bát zdražovat, aby neztratily klientky, dodala.

Asociace kadeřníků připouští, že kadeřnické služby mohou zdražovat ti, kteří měli nízké ceny a větší náklady na hygienická opatření v podobě roušek, dezinfekce a respirátorů.

Video  Arenberger v Epicentru: O rozvolnění v Česku i očkování. Kdy odložíme respirátory?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omasta ( 28. dubna 2021 14:12 )

Co budeme dělat? S covidovou mafií, která prodává testy a náhubky nepohnemme. Zbývá jenom je sesadit u voleb. Ale koho chcete volit? Vždyť to je všechno jedna sebranka. Strany, které se zdály odmítat pandemický zákon postupně mizí.
Trikolora - ta je prostoupená proamerickými liberalisty
Svobodní jen mluví, činy žádné
Přísaha - zaránit korupci, skvělé ale co dál - Robert Šlachta je asi socan a snaží se zavděčit protiruským voličům.

A tak zbývá jen Lubomír volný, nazývá věci pravými jmény, zastává vždy jedno stanovisko (které se nemusí líbit všem), které se nám líbí. Je předvídatelný, víme, že se postará o dodržování naší svobody. Hlavně je akční, ať už činy nebo projevy, kde řekne, jak to je a nenechává si otevřená zadní vrátka.

Doporučuji ho sledovat na Volný blok a facebook. Občas tam říká věci, které se od korupčníků ani od falešné opozice nedozvíme.

Omasta ( 28. dubna 2021 13:59 )

Já sice zaměstnání nepodstupuji testy ani ve škole. A ty testy nepřipadají v úvahu už proto, že to je diskriminace většiny obyvatel. Soud to zruší. a budou muset platit náhradu škody, že odmítli zákazníky.
Podle našich zákonů se nesmí odmítnout zákazník ani černý, ani bílý (ani bez testu).

Michal Snobl ( 28. dubna 2021 07:05 )

Arenbergu otravuje s tím doma starou.

provokaterka ( 28. dubna 2021 05:11 )

Důchodci si ráno zajedou deset kilometrů pro test za 1500 korun,půl dne na něho budou čekat,večer se vrátí domů a druhy den si zajdou za 200 korun nechat zkrátit vlasy.

kedris ( 28. dubna 2021 01:21 )

Každou minutu umírají tisíce lidí. Každou hodinu umírají desetitisíce lidí. Kolik jich zemře za den? Za měsíc? Za rok? Spánek je obrazem smrti. Při smrti se odděluje duše od těla. Lidský duch se vrací k Bohu, který ho dal (Kaz 12,7). Svatý Jan Chrysostom říká: „Smrt je cesta na věčnost.“ Tělo se rozpadne v prach. Tělo je jako schránka či oděv duše, který se při smrti svléká. Smrt není opravdovým zlem, protože mnohým otevírá cestu do nebe. „Svatí toužili po smrti tak jako plavec po přístavu, pocestný po cíli své cesty, rolník po žni,“ říká sv. Jan Chrysostom. Kristus nás napomíná: „Buďte připraveni, neboť nevíte den ani hodinu!“ a přirovnává smrt k zloději. Šťastně umírá ten, kdo při smrti nemá těžký hřích.

Hned po smrti následuje soud. Bible oznamuje: „Uloženo je jednou lidem umřít a pak bude soud.“ (Žid 9,27) Při soudu se odhalí celý náš život a naloží se s námi právě tak, jak jsme nakládali se svými bližními. Budou zjeveny i naše nejskrytější skutky a myšlenky. Kristus praví: „Nic není skrytého, co jednou nebude zjeveno, a nic utajeného, co by se nepoznalo a nevyšlo najevo.“ (Lk 8,17) Hned po soudu přijde odplata.

Zobrazit celou diskusi