Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na resortu zdravotnictví padají hlavy, končí i mluvčí: Arenberger odtajnil jména náměstků

Aktualizováno -
9. dubna 2021
17:20
Autor: ČTK, vei - 
9. dubna 2021
14:40

Novými náměstky na ministerstvu zdravotnictví budou primář interní kliniky vinohradské nemocnice Martin Havrda a ředitel brněnské nemocnice u svaté Anny Vlastimil Vajdák. Na dotaz novinářů to v pátek řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO), který byl před svým nástupem do ministerské funkce ředitelem pražské vinohradské nemocnice. Nynější takzvaně političtí náměstci, pod které nespadá žádná sekce ministerstva s odbornou agendou, skončí. Podle ministra sami nabídli rezignaci. Ve funkci tiskové mluvčí pak končí Barbora Peterová, zjistily Blesk Zprávy.

Místo politického náměstka nyní zastává na ministerstvu Vladimír Černý, který je předsedou České společnosti anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny a řídí kapacity nemocniční péče v době epidemie. Politickou náměstkyní je i Pavla Seilerová, která byla od listopadu vedoucí kabinetu bývalého ministra Jana Blatného (za ANO) a pracovala v obou fakultních nemocnicích v Brně.

Arenberger dnes řekl, že političtí náměstci většinou přicházejí s ministrem. Oba nynější političtí náměstci nabídli svou rezignaci, poznamenal. Pokračovat ale zatím bude koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Na ministerstvu by měl vzniknout odborný tým, který by agendu koordinátorky převzal. Baťhová byla předtím na ministerstvu ředitelkou odboru mezinárodních věcí a EU. Podle Arenbergera je Baťhová na funkci koordinátorky zbytečně překvalifikovaná.

Nový ministr chce lepší spolupráci pracovních skupin

Ministr při prohlídce velkokapacitního očkovacího centra v O2 universum mluvil o tom, že je potřeba, aby lépe spolupracovaly pracovní skupiny, které jsou na ministerstvu v souvislosti s pandemií covidu-19. „Jeden z mých nových náměstků se právě bude věnovat koordinaci poradních skupin,“ řekl Arenberger. Na dotaz, kdo to bude, dodal: „Je to pan náměstek Havrda.“

Video  Petr Arenberger a Andrej Babiš na prohlídce velkokapacitního očkovacího centra  - ČTK
Video se připravuje ...

Havrda je podle webu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady primářem I. interní kliniky. Působí také v paliativním týmu nemocnice.

Později Arenberger na tiskové konferenci na ministerstvu doplnil, že druhým novým náměstkem bude Vajdák, který stojí od srpna 2019 v čele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Před tím byl ekonomicko-provozním náměstkem a členem představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Vajdák je bankéř, ekonom a manažer.

Na ministerstvu funguje laboratorní, klinická a epidemiologická skupina. Minulý měsíc k nim přibyla Mezioborová skupina pro epidemické situace, kterou vede epidemiolog Petr Smejkal. Týmy dávají ministerstvu odborná stanoviska k různým aspektům vývoje pandemie covidu-19. Premiér Andrej Babiš (ANO), který se zkoušky očkovacího centra také účastnil, řekl, že skupiny by spolu měly více spolupracovat a řešit problémy související s pandemií. Vláda podle něj dostává jejich stanoviska pozdě.

krapotkin ( 10. dubna 2021 12:40 )

Každej má svoje kamarádíčky a tenhle není výjimkou.

j.p.toman ( 10. dubna 2021 08:45 )

Samozřejmě, když ministr, tak všichni.

UFO1 ( 9. dubna 2021 20:26 )

Co se v mládí v KSČ naučil,jako když najde,strana s ním měla velké plány již od 89,když jeho svazek raději znicila

panda82 ( 9. dubna 2021 15:23 )

Takže nezapomněl si vzít sebou metlu na vymetání, divadlo,divadlo, že by vymetl i covid?

panda82 ( 9. dubna 2021 15:23 )

Takže nezapomněl si vzít sebou metlu na vymetání, divadlo,divadlo, že by vymetl i covid?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa