Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel český propagátor vědy Karel Pacner (†85). Osobně se setkal i s Gagarinem

Autor: tsv - 
7. dubna 2021
10:35

Ve věku 85 let zemřel zasloužilý český novinář, spisovatel a propagátor vědy Karel Pacner, o jeho úmrtí informovala Česká televize. Dlouholetý fanoušek kosmonautiky strávil desetiletí popularizováním vědy, stal se jedním z prvních Čechů, kterým byl podán zázračný penicilin, sledoval misi Apolla na cestě k Měsíci a osobně se setkal s ruským kosmonautem Jurijem Gagarinem.

Na počátcích své kariéry v Mladé frontě se k vědě dostal na popud šéfredaktora, původně ale chtěl psát o kultuře. Díky tomuto rozhodnutí se však pro něj z kosmonautiky stala vášeň, která mu vydržela až do konce života.

„Psát o vědě je vynikající dobrodružství. Víte, i když se vám někdy něco nelíbí, tak se to může stát vaším životním koníčkem,“ sdělil Pacner České televizi.

Zemřel český novinář a propagátor vědy Karel Pacner. Zemřel český novinář a propagátor vědy Karel Pacner. | Twitter - CT24zive

Díky své kariéře získal příležitost zúčastnit se mnoha důležitých historických momentů. Jedním z nich byl i start Apolla 11, kterému přihlížel přímo z mysu Canaveral na americké Floridě. „Bylo to něco báječného. Něco ohromujícího, něco, co člověk zažije jednou za život,“ vzpomínal Pacner. Jakožto novinář se později dostal i k sovětskému astronautovi Gagarinovi, který na něj však dle Pacnerových slov při rozhovoru působil jako nešťastný člověk.

Publicista získal možnost navštívit místo Los Alamos v Novém Mexiku, kde byla sestrojena první atomová bomba. Stal se tak prvním východoevropským novinářem, který se na místo dostal. „U vchodu stála paní a hned poznala, že nejsem Američan, ptala se mě, odkud jsem. No, mně zatrnulo, já jsem si říkal: Proboha, teď jde pro FBI. Přišla za pět minut, přinesla mi svazek materiálů a říká: Tady máte všechno o našem muzeu a můžete všechno fotografovat,“ vzpomínal.

Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál Gagarin a ti druzí: Nová kniha edice Blesk speciál | Blesk extra

V roce 1945 u Pacnera došlo k zanícení slepého střeva, kvůli kterému mu lékaři nedávali velké šance na přežití. Zachránila ho dávka penicilinu, který získal od amerických vojáků. „Ležel jsem v klatovské nemocnici. Měl jsem horečku přes čtyřicet stupňů. No, a rodiče získali od amerických vojáků penicilin, který mě postavil na nohy,“ sdělil Pacner ČT. Z publicisty se tak stal jeden z prvních Čechů, kterým byla zázračná plíseň podána.

Zemřel český novinář a propagátor vědy Karel Pacner. Zemřel český novinář a propagátor vědy Karel Pacner. | Twitter - USEmbassyPrague

Pacner napsal několik knih o studené válce mezi Spojenými státy a Ruskem, zplodil tisícistránkové knihy o zázracích vědy a za svou práci získal v roce 2002 cenu Trilobit, později byl oceněn Cenou za popularizaci vědy Akademie věd a roku 2015 obdržel hlavní cenu Egona Erwina Kische za své knihy o špionáži. Těsně před svou smrtí na konci března napsal a zveřejnil článek popisující let Jurije Gagarina do vesmíru, který se tak stal jeho posledním výtvorem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi