Tysonová, o jejímž úmrtí informoval mj. server TMZ.com, si svou kariéru vyvzdorovala i na své vlastní rodině. Zahájila ji jako modelka v New Yorku a stala se tváří titulních stran magazínů Harper's Bazaar i Vogue. Její matka byla striktně proti představě, že by si Cicely hledala místo na slunci v zábavním průmyslu a vykázala ji z domu. Několik let s ní pak nemluvila.

Tysonová ovšem nezahálela a postupně se jí podařilo najít uplatnění na Broadwayi. Právě tady později získala prestižní cenu Tony za nejlepší ženský divadelní herecký výkon za roli v dramatu The Trip To Bountiful (Výlet do městečka Bountiful), a stala se tak nejstarší laureátkou tohoto ocenění vůbec.

Herečka ovšem uspěla i v Hollywoodu a získala dvě ceny Emmy za film Autobiografie slečny Jane Pittmanové a nominaci na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve filmu Sounder.

V roce 2016 ocenil herecké umění Tysonové i prezident Obama, který jí v roce 2016 udělil Prezidentskou medaili svobody. „Cicely učinila vědomé rozhodnutí, neříkat jen repliky, ale vyjádřit se. Cicelyno odhodlání a grácie nám pomohly uvidět důstojnost každého krásného člena americké rodiny - a ona je prostě úžasná," řekl tehdy na hereččinu adresu prezident.

Fotogalerie
22 fotografií