Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kůň kopl dívku do hlavy, matka si stěžovala na lékaře, že ji chtěli léčit: Ústavní soud to smetl

Ústavní soudce Jaromír Jirsa
Ústavní soudce Jaromír Jirsa  (Autor: Blesk - Jiří Nováček)
27. ledna 2021
11:04

Dívku kopl loni v listopadu na Českobudějovicku kůň do hlavy. Matka ji po ošetření odmítla nechat ve špitále a ještě si na lékaře stěžovala u Ústavního soudu! Ten její stížnost odmítl.

Po ošetření tržné ranky v českobudějovické nemocnici dívka spolu s matkou odešly domů na základě negativního reversu. Lékaři se matku s dcerou marně snažili zadržet. Měli totiž za to, že zranění dítě ohrožuje na životě a zdraví. Dívka totiž nebyla očkována proti tetanu, jehož rozvinutí podle lékařů po kopnutí koněm reálně hrozilo.

Orgán sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) proto podal na podnět nemocnice návrh na vydání speciálního předběžného opatření, jímž pak soud nezletilou dívku umístil do péče dětského oddělení nemocnice.

Matka si postavila hlavu

K tomu však nikdy nedošlo. Matka totiž rozhodnutí soudu ignorovala a dívku do nemocnice nepřivedla. Argumentovala, že „zdravotní stav dcery řeší, dítěti je poskytována zdravotní péče a je pravidelně sledováno pediatrem, u kterého je registrováno“.

Na postup OSPODu a nemocnice pak matka dokonce podala ústavní stížnost. Ústavní soud ji ve středu jako „zjevně neopodstatněnou“ smetl ze stolu. „Neshledali jsme, že by úřady nějak porušily základní práva a svobody matky a dcery,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Soudy: Dívka byla v ohrožení života

Úřady i soudy jednaly podle Ústavního soudu správně, když se pokusily přenést dívčino léčení do nemocnice. „Nezletilá utrpěla mechanický úraz hlavy, pro který byla po provedení potřebných vyšetření z traumatologie odeslána na dětské oddělení na pozorování. Tržná ranka z koňského prostředí zapříčiňuje - bez patřičného zaléčení - riziko rozvoje tetanu s možným následkem smrti. Dítě v době podání návrhu na nařízení předběžného opatření nebylo registrováno u žádného pediatra,“ vypočítal soudce Jirsa.

V obecné rovině pak soudce Jirsa zdůraznil, že soudy jsou povinny zajistit spravedlivou rovnováhu mezi zájmy dítěte a zájmy jeho rodiče.

„Zvláštní pozornost však musí být věnována zájmu dítěte. Ten může, v závislosti na své povaze a závažnosti, převážit nad zájmem rodiče,“ uzavřel soudce Jirsa.

VIDEO: Ústavní soudce Jaromír Jirsa v dubnu loňského roku při vynášení verdiktu o stížnostech na nouzový stav

Video  Ústavní soudce Jaromír Jirsa při vynášení verdiktu o stížnostech na nouzový stav  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudne ( 5. května 2021 15:47 )

Nikomu nepřeji nic zlého, ale téhle chytré mamince ano....

Zobrazit celou diskusi