Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vichr připravil tisíce Čechů o elektřinu, Sněžku bičoval orkán. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
6. prosince 2020
18:55
Autor: ula, kal, ČTK - 
5. prosince 2020
05:40

Silný vítr, který měl na Sněžce sílu orkánu, v neděli opět zaměstnal hasiče, kteří vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Napilno měli také energetici. Bez proudu bylo ráno zhruba 1300 domácností v Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině, jimž dodává elektřinu firma E.ON. Odpoledne se ocitlo nově bez proudu zhruba 700 domácností na jihu Čech. Společnost ČEZ Distribuce kolem 14:00 evidovala 12 000 míst bez elektřiny, problémy byly hlavně ve středních Čechách a také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Kvůli větru stála lanovky na Ještěd i na Sněžku. Řádění silného větru jsme sledujeme na Blesk Zprávách online.

  • Jak je na tom počasí v Česku? Radar Blesku můžete sledovat zde.
  • V neděli ráno nešla elektřina asi 600 domácnostem v jižních Čechách u Stráže nad Nežárkou a kolem Horní Cerekve a Dolní Radouně, dále 229 odběratelům na Vysočině v Opatově na Třebíčsku a ve Zlínském kraji 450 domácnostem v okolí obcí Lopeník a Ludkovice. Odpoledne bylo v jižních Čechách bez proudu 700 domácností v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde rovněž dodává elektřinu firma E.ON. Energetici dodávky obnovili před 16:00

  • ČEZ Distribuce zaznamenala problémy kvůli silnému větru ve 14:00, především na Benešovsku a Kutnohorsku ve středních Čechách. Evidovala 20 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny se ocitlo 12 000 domácností. Technici proto opět vyrazili do terénu. Do 16:00 bylo stále bez proudu téměř 6000 míst. Energetici evidovali 16 poruch na vedení vysokého napětí hlavně ve středních Čechách na Benešovsku a Mělnicku a dále jednotlivé poruchy v Pardubickém kraji na Chrudimsku a v Královéhradeckém na Trutnovsku.
  • Větrné počasí stejně jako po celou sobotu ani dnes nedovolilo provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. 

Silný vítr v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
13:24
5. 12. 2020

Na Pelhřimovsku se dopoledne povedlo k síti připojit všech 800 míst v obcích Kejžlice, Proseč, Čejov, Řečice, Budkov a Kaliště.

„Na Jihlavsku stále evidujeme zhruba 300 domácností bez dodávek elektrické energie v obcích Jamné, Kozlov a Rybné. Na Žďársku jsou stále zasaženy obce Račín a Vepřová. Poruchy na linkách vysokého napětí teď máme i na jižní Moravě, kde jsou omezené dodávky zhruba pro 400 domácností okolo obcí Vysočany, Molenburk a Housko na Blanensku,“ uvedl mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

12:37
5. 12. 2020

Nejsilnější poryvy zaznamenali meteorologové brzo ráno na Sněžce, kde vítr foukal v nárazech rychlostí až 166 kilometrů za hodinu. 

Aktuální výstraha meteorologů na silný vítr se od neděle rozšíří na většinu republiky s výjimkou většiny západních Čech, foukat má až do pondělního rána. Největší nebezpečí hrozí ve Frýdlantském výběžku na severu Čech.

12:34
5. 12. 2020
!

Většina následků větrného počasí se obešla bez zranění a větších škod na majetku. Výjimkou je případ z pátečního večera z jižní Moravy. Pravděpodobnou příčinou výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku byl pád stromu v důsledku silného větru a následný výpadek proudu. Při výbuchu se vážně zranil starší muž, záchranáři jej letecky dopravili do Fakultní nemocnice Brno.

11:43
5. 12. 2020

Středočeským hasičům přibylo výjezdů kvůli silnému větru. Zasahovali hlavně na Benešovsku a Kutnohorsku, v jiných okresech byla situace klidná, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Tereza Fliegerová.

„Zasáhlo to Benešovsko a Kutnohorsko. Od vydané výstrahy jsme tam řešili čtyři desítky událostí. Nejčastěji šlo o popadané stromy na pozemní komunikace,,“ uvedla mluvčí před 11:00.

11:00
5. 12. 2020

Kvůli silnému větru evidoval ráno ČEZ přes 27 000 domácností bez elektřiny, z toho 20 000 v Pardubickém kraji. Okolo 10:00 nemělo proud asi 8500 míst.

10:31
5. 12. 2020

E.ON eviduje kvůli silnému větru, kvůli němuž popadaly větve a stromy do vedení a poškodily izolátory, šest poruch na linkách vysokého napětí. Omezení se týká zhruba 1200 domácností.

„Na Pelhřimovsku je aktuálně omezeno zhruba 800 odběrných míst. Jedná se o obce Kejžlice, Proseč, Čejov, Řečice, Budkov a Kaliště. Na Jihlavsku evidujeme 300 domácností bez dodávek elektrické energie v obcích Jamné, Kozlov, Rybné a Stáj. Na Žďársku jsou nejvíce zasaženy obce Račín a Vepřová. Poruchy jsou lokalizované, další zatím nepřibývají a naši technici v terénu na opravách intenzivně pracují,“ uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

10:05
5. 12. 2020

Z důvodu polomů byla ráno na Pardubicku uzavřená silnice II/343 mezi obcemi Seč a Prosíčka, vyplynulo z ranního sdělení hasičů a Ředitelství silnic a dálnic. „Hasiči odstraňovali spadlé stromy také z kolejí například v Nádražní ulici v Třemošnici nebo v Zámělu. V Bukovině u Přelouče jsme z plotu sundávali trampolínu, kterou tam vítr odnesl,“ uvedli ráno krajští hasiči.

Hasiči pomáhali také řidičům, kteří narazili do spadlých stromů, jako třeba v Lukavici nebo v Řetové. „V Českých Libchavách jsme odstraňovali větrem zničený billboard tak, aby nikoho nezranil a nepřekážel plynulému silničnímu provozu,“ uvedli zástupci hasičů.

Vítr poškodil i několik střech, například v Řestokách na Chrudimsku či v Horním Jelení. „Plechy hrozily pádem na chodník. Odstranění bylo nutné, protože se hned v těsné blízkosti nacházela prodejna potravin,“ uvedli hasiči k zásahu v obci Horní Jelení.

Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020)
10:02
5. 12. 2020
!

Na Vysočině je kvůli větru asi 1200 domácností, jimž poskytuje elektřinu E.ON, bez proudu. Vítr poškodil vedení a izolátory. E.ON poruchy odstraňuje.

9:55
5. 12. 2020

Po podzimní odstávce se  ráno do denního provozu zimní sezony rozjel jen dolní úsek kabinové lanovky na Sněžku, a to z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Horní úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší české hory není v provozu kvůli silnému větru. Mimo provoz bude zřejmě také v neděli, řekl dnes ČTK náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Při odstávce byla lanovka v provozu o víkendech a o svátcích. Kvůli opatřením proti koronaviru musí cestující dodržovat přísná hygienická pravidla, podrobnosti o nich a také o aktuálním provozu jsou na webu.

Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Podle polské horské služby byla v sobotu ráno na Sněžce mlha, teplota okolo minus dvou stupňů Celsia a rychlost větru okolo 90 km/h.

To, že horní úsek není kvůli silnému větru v provozu, není vyjímkou. Podle meteorologů Sněžka charakteristická svým jehlancovitým tvarem je z hlediska počasí extrém a nelze ji brát jako reprezentativní místo toho, co se děje jinde v Krkonoších. 

9:41
5. 12. 2020

V Kraji Vysočina jsou kvůli popadaným stromům neprůjezdné silnice 353 ze Zhoře na Stáj na Jihlavsku a silnice 3438 na Žďársku z Herálce na Vortovou, řekl ČTK dispečer Správy a údržby silnic Vysočiny. Na silnice u Zhoře, která byla ráno neprůjezdná, popadaly stromy na elektrické vedení.

9:36
5. 12. 2020

Silný vítr v Pardubickém kraji lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. Hasiči přes noc vyjížděli ke 120 událostech v souvislosti s větrem.

Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020) Hasiči na Pardubicku odklízeli následky silného větru (5. 12. 2020)
8:50
5. 12. 2020

Hasiči v Libereckém kraji měli kvůli silnému větru v noci 21 zásahů, převážně na Frýdlantsku. Ve většině případů se jedná o popadané stromy blokující komunikace, železniční trať, popřípadě spadané větve na dráty elektrického vedení, uvedli hasiči na twitteru. Kvůli silnému větru nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd v Liberci.

„Podle předpovědi to vypadá, že asi dnes jezdit nebudeme,“ uvedl pro ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Rychlost větru na horní stanici podle něj dosahuje 108 kilometrů v hodině, přípustných pro provoz lanovky je maximálně 58 kilometrů v hodině.

V okolí Frýdlantu, Liberce a Jablonce nad Nisou hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu vysoké nebezpečí velmi silného větru, který v nižších polohách může v nárazech dosáhnout rychlosti 90 kilometrů v hodině a ve vyšší až 125 kilometrů v hodině. Výstraha platí až do pondělí. Větrno má být i v ostatních částech země s výjimkou západních Čech.

Klára Bubnová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvedla, že v noci v Hejnicích vítr dosahoval rychlosti skoro 98 kilometrů v hodině. „Ve Frýdlantě to bylo 25 metrů za sekundu (90 km/h),“ dodala.

8:42
5. 12. 2020

Hasiči na Vysočině měli za posledních 24 hodin přes 100 zásahů, v téměř 80 případech se týkaly následků větru. Hasiči odklízeli popadané stromy, vyjeli i k nehodě osobního vozu, jenž do jednoho padlého stromu narazil. Sdělila to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Zatímco průměrně zasahují hasiči za den pětadvacetkrát, za posledních 24 hodin to bylo víc než stokrát. „Převládaly výjezdy kvůli počasí, v téměř 80 případech hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na silnice a bránily plynulému provozu,“ uvedla mluvčí.

Nejčastěji zasahovali hasiči na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. U Krasonic na Jihlavsku narazilo dnes před 4:30 osobní auto do padlého stromu, nehoda se obešla bez zranění.

8:37
5. 12. 2020

Především popadané stromy řešili z pátku na sobotu hasiči na Jesenicku v souvislosti se silným větrem. Spadlé stromy museli odstraňovat z komunikací i drátů elektrického napětí, v jednom případě spadl i na dům. Vše se obešlo bez zranění, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„Vyjížděli jsme k popadaným stromům na komunikace, jednou jsme odstraňovali strom z trati, jednou z elektrického vedení a jednou z rodinného domu. Celkem prozatím evidujeme 27 výjezdů, vše bez zranění,“ uvedla policejní mluvčí. Doplnila, že události se zatím rovněž obešly bez větších škod.

Hasiče na Jesenicku zaměstnal v pátek večer a v noci silný vítr (5. 12. 2020) Hasiče na Jesenicku zaměstnal v pátek večer a v noci silný vítr (5. 12. 2020) Hasiče na Jesenicku zaměstnal v pátek večer a v noci silný vítr (5. 12. 2020)
8:30
5. 12. 2020

Pěkné sobotní ráno, noc na dnešek byla hodně větrá a silný vítr bude foukat i o víkendu. Blesk Zprávy budu sledovat novinky související s větrem online.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi