Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vichr připravil tisíce Čechů o elektřinu, Sněžku bičoval orkán. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
6. prosince 2020
18:55
Autor: ula, kal, ČTK - 
5. prosince 2020
05:40

Silný vítr, který měl na Sněžce sílu orkánu, v neděli opět zaměstnal hasiče, kteří vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Napilno měli také energetici. Bez proudu bylo ráno zhruba 1300 domácností v Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině, jimž dodává elektřinu firma E.ON. Odpoledne se ocitlo nově bez proudu zhruba 700 domácností na jihu Čech. Společnost ČEZ Distribuce kolem 14:00 evidovala 12 000 míst bez elektřiny, problémy byly hlavně ve středních Čechách a také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Kvůli větru stála lanovky na Ještěd i na Sněžku. Řádění silného větru jsme sledujeme na Blesk Zprávách online.

  • Jak je na tom počasí v Česku? Radar Blesku můžete sledovat zde.
  • V neděli ráno nešla elektřina asi 600 domácnostem v jižních Čechách u Stráže nad Nežárkou a kolem Horní Cerekve a Dolní Radouně, dále 229 odběratelům na Vysočině v Opatově na Třebíčsku a ve Zlínském kraji 450 domácnostem v okolí obcí Lopeník a Ludkovice. Odpoledne bylo v jižních Čechách bez proudu 700 domácností v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde rovněž dodává elektřinu firma E.ON. Energetici dodávky obnovili před 16:00

  • ČEZ Distribuce zaznamenala problémy kvůli silnému větru ve 14:00, především na Benešovsku a Kutnohorsku ve středních Čechách. Evidovala 20 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny se ocitlo 12 000 domácností. Technici proto opět vyrazili do terénu. Do 16:00 bylo stále bez proudu téměř 6000 míst. Energetici evidovali 16 poruch na vedení vysokého napětí hlavně ve středních Čechách na Benešovsku a Mělnicku a dále jednotlivé poruchy v Pardubickém kraji na Chrudimsku a v Královéhradeckém na Trutnovsku.
  • Větrné počasí stejně jako po celou sobotu ani dnes nedovolilo provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. 

Silný vítr v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
12:34
5. 12. 2020
!

Většina následků větrného počasí se obešla bez zranění a větších škod na majetku. Výjimkou je případ z pátečního večera z jižní Moravy. Pravděpodobnou příčinou výbuchu v rodinném domě v Suchově na Hodonínsku byl pád stromu v důsledku silného větru a následný výpadek proudu. Při výbuchu se vážně zranil starší muž, záchranáři jej letecky dopravili do Fakultní nemocnice Brno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi