Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Popelnicový převrat: Obce budou muset nechat Čechům zvážit odpad. Nebo se domluví na paušálu

Autor: ČTK - 
4. prosince 2020
18:05

Obce budou mít možnost vybrat druh poplatku za odvoz komunálního odpadu. Budou moci zavést paušální poplatek, nebo poplatek podle množství vyprodukovaného odpadu. V obou případech budou moci stanovit minimální základ poplatku 60 korun. Změnu přinese jedna z novel devíti zákonů, které souvisejí s novými pravidly pro nakládání s odpady a pravidly pro zpětný odběr baterií, pneumatik nebo elektrozařízení. Soubor novel v pátek podepsal prezident Miloš Zeman, informoval ČTK jeho mluvčí.

Nová pravidla mimo jiné změní zákon o zadávání veřejných zakázek. Zadavatel bude povinen dodržovat zásady sociálně a environmentálně odpovědného zadávání a inovací. Do hodnocení nabídek tak bude možné zahrnout i ekologickou šetrnost a dát přednost například recyklovaným výrobkům.

Senátu vadilo to, aby byla uzákoněna povinnost vybírat vítěze veřejné zakázky přednostně společensky odpovědným způsobem. Podle senátorů je možné tento faktor zohlednit už nyní, neměl by ale být upřednostněn před dalšími hledisky. Ve Sněmovně ale senátní verze dostatečnou podporu neměla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi