Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozbory vody z Bečvy odhalily nikl, zvýšený obsah kyanidu nepotvrdily

Autor: ČTK - 
30. října 2020
16:45

Výsledky rozborů vzorků vody z řeky Bečvy, které ve Valašském Meziříčí-Juřince v úterý odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP), prokázaly zvýšené množství niklu. Analýza vzorků nepotvrdila ve vodě zvýšený obsah kyanidů. V tiskové zprávě to ČTK sdělili mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová a valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek (ANO). Na hladině řeky se v úterý vytvořila pěna.

Podle Stržínka se znečištění do Bečvy dostalo z vyústění kanálu vedoucího z areálu rožnovské Tesly, tedy stejného, jakým podle zjištění policie před několika týdny do řeky unikl kyanid.

„Jsem si plně vědom, že zatím nemáme křížovou kontrolu, tedy výsledky námi odebraných vzorků. Ale vzhledem k tomu, že jsme veřejnost upozornili na nebezpečí, které by mohlo hrozit, považuji za nutné už nyní všechny uklidnit zprávou, že v řece není jedovatá látka. Jakmile budeme mít výsledky rozborů dalších vzorků, budeme veřejnost informovat,“ řekl Stržínek.

Nikl není podle ČIŽP pro člověka významně toxický, patří ale mezi potenciální karcinogeny a je rozšířeným kožním alergenem. Opakovaný kontakt nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách limitována přísněji než v pitné vodě.

Kromě inspektorů ČIŽP odebírali u výpusti vzorky vody také zaměstnanci Vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí a hasiči. Inspekce předala vzorky k rozborům laboratoři Povodí Moravy v Brně, pro Vodoprávní úřad Valašské Meziříčí je testují v laboratoři Vodovody a kanalizace Vsetín, hasiči je předali chemické laboratoři ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Vyšetřování příčin kontaminace pokračuje

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse nyní inspekce pokračuje ve vyšetřování příčiny a zdroje kontaminace, ve spolupráci s vodoprávním úřadem monitoruje řeku a vzájemně si vyměňuje informace s ostatními složkami. „Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce. Kompletní analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření, které inspekce následně povede,“ uvedl Geuss.

Úterní kontaminací Bečvy se zabývá policie. Stále vyšetřuje také zářijovou otravu řeky kyanidem, kriminalisté čekají na výsledky znaleckých posudků. Doba na jejich vypracování odpovídá podle čtvrtečního vyjádření policistů množství zkoumaného materiálu. Policie už dříve ohlásila, že lze počítat s několika týdny. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nedlouho po havárii vyjádřil víru, že zdroj znečištění bude znám během hodin. Nedávno orgány činné v trestním řízení vyzval k urychlenému vyšetření věci.

Kyanid unikl do Bečvy 20. září. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi