Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Průměrný Čech loni vyhodil 351 kg směsného odpadu. Jak toto číslo můžeme snížit? Tyhle maličkosti zvládne každý!

/
  • (istock.cz)
    7. srpna 2020 ● 06:00

    Každý den plníme odpadkové koše, spotřebováváme spoustu energie a zdrojů – a také jimi plýtváme. Mnohem víc než kdy dříve, což má negativní dopad na naši planetu. Existuje přitom spousta drobností, které nám pomohou žít doma šetrněji jak k životnímu prostředí, tak k naší peněžence.

    Nedávný průzkum společnosti Ikea dokazuje, že v třídění odpadu jsme jako národ velice úspěšní, 73 % Čechů třídí pravidelně a je to pro ně už téměř samozřejmá věc. Třídění ale není všechno. Při cestě za udržitelnějším životem je pořád spousta rezerv, ve kterých se můžeme zlepšovat. Přitom se jedná o malé a jednoduché kroky, které když se sečtou, mají obrovský pozitivní vliv. Co všechno hravě zvládnete udělat každý den?

  • 1.

    Šetřete energie i peníze

    odpadky
    Autor: istock.cz

    Udržitelnější životní styl rozhodně nemusí být nic náročného ani drahého. Právě naopak. Stačí například sušit prádlo venku na šňůře místo v sušičce, zhasínat světla nebo zapínat myčku a pračku jen tehdy, když jsou opravdu plné. Jen samotným sušením prádla na sušáku snížíte uhlíkovou stopu o 4 %, a ještě ušetříte peníze za elektřinu. 

    Když se budete sprchovat maximálně 3 minuty, snížíte spotřebu vody až o 50 litrů za den. Pokud ale máte přece jen raději delší sprchování, použijte umyvadlové a sprchové baterie, které umí snížit spotřebu vody až o 50 %.

  • 2.

    Látková taška nad zlato

    odpadky
    Autor: istock.cz

    Věděli jste, že přibližná doba, po kterou lidé používají plastovou tašku předtím, než ji vyhodí, je pouhých 12 minut? Na planetě pak ale zůstává stovky let. Pořiďte si raději látkovou tašku na opakované použití. Přichystejte si ji doma blízko dveří, ať ji nezapomenete vzít s sebou. 

    V obchodech zkuste nakupovat bez obalu. Místo toho si odneste ovoce a zeleninu domů v bavlněných sáčcích. A když ovoce a zeleninu doma v síťovkách zavěsíte, vydrží vám déle, což vám pomůže snížit plýtvání potravinami.

  • 3.

    Jak omezit odpad v kuchyni?

    odpadky
    Autor: istock.cz

    Ikea ve svém průzkumu také zjistila, že průměrný Čech loni vyhodil 351 kg směsného odpadu. Takové číslo přitom může každý z nás snížit. Stačí, když v kuchyni zavedete jednoduchá pravidla.

    V dobře uspořádaných skříňkách a ledničce hned uvidíte, co doma máte, a co potřebujete dokoupit.

    Už jste někdy uvařili správné množství těstovin? Asi ne, že? Zbytky ale můžete jednoduše uložit do krabičky na jídlo a sníst později.

    Výprava na farmářské trhy může být někdy natolik bohatá, že si ze zakoupeného ovoce a zeleniny můžete udělat kompoty a další dobroty na celý rok. 

    Zbytky jídla jsou skvělé, ale kdo by chtěl dojídat fazolovou polévku pět dní po sobě? Když zbytky uložíte do krabičky a zamrazíte je, budete je mít v případě potřeby okamžitě k dispozici.

  • 4.

    Planeta fandí kutilům

    odpadky
    Autor: istock.cz

    Udržitelnější životní styl je především o našem přístupu – k potravinám, věcem i energiím. Nemusíte věci vyhazovat, stačí se zamyslet nad tím, jestli bychom je nemohli použít na něco jiného. Ze starého prostěradla můžete ušít látkové sáčky na potraviny. Z rozbitého hrnečku zase můžete vytvořit originální květináč na sukulenty. Dávejte věcem druhou šanci. Planeta vám poděkuje a vy budete mít doma originální kousky. 

     

  • 5.

    Vyzkoušejte si šetrnější domov hravě

    odpadky
    Autor: istock.cz

    Rádi byste něco změnili a chtěli byste si ohleduplnější život vyzkoušet hravým způsobem? Pak pro vás máme skvělý tip. Aplikace Ikea Better Living obsahuje celkem 75 nápadů na nenáročné změny, které vás inspirují k tomu, abyste se víc zamýšleli nad důsledky svých rozhodnutí. Uživatel sbírá body za činnosti typu vynechání plastového víčka u kávy s sebou, třídění odpadu nebo za zkrácení délky sprchování či vypnutí kohoutku při čištění zubů. Aplikace následně vyhodnotí v číslech, jak velká je úspora vody, energií a jak se uživatelům daří snižovat množství odpadu či uhlíkovou stopu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk pro ženy Blesk pro ženy/ Karel Dlabač

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy